Hrušeň Bohemica - pálení



host - 115.110 (?)
3.10.2015 19:32

Díky za radu. S pálením hruškového kvasu mám již jisté zkušenosti, ale z ranných odrůd, jen jsem chtěl vědět, jestli vůbec zakládat kvas z této odrůdy hrušek, zda má někdo s touto odrůdou zkušenosti...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 115.110 (?), 2.10.2015 19:25, zobrazeno: 6934x

Dobrý den, chci se zetat, zda máte někdo zkušenosti s pálením hrušně Bohemica??? Mám asi 10 let staý strom a úroda je tak velká, že nevím, jak ji zpracovat, tak mě napadlo udělat kvas, ale nevím, zda to má vůbec smysl. Děkuji za odpověď.

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 3.10.2015 9:06

Hrušeň Bohemica je raně zimní odrůdou, takže na to rozhodování, jak naložit s přebytky máte trochu času. Mám vyzkoušeno, že povidla z ní uvařená mají srovnatelnou kvalitu ať už je vaříte z padáku hned po sklizni, tak i z přebytků, které nestíháte dojíst na konci konzumní zralosti (po 3králích). Jediné sušení je lepší dělat co nejdříve. Zaměkávající plody se už zpracovávají na křížaky špatně. Ohledně kvasu radím nespěchat se zakládáním a poradit se v pálenici o termínu. Hruškový kvas nepatří k těm stabilním a je dobré mít založení kvasu načasováno tak, aby v termínu předokládaného dokvašení už v pálenici bylo za největším návalem zakázek švestkových (nebo letního ovoce). Kvalitní zpracování od zpracování ovoce až po lahvování hotové pálenky je důležitější než to, jestli ta či ona odrůda hrušně je na pálení lepší.

      
host - 115.110 (?), 3.10.2015 19:32

Díky za radu. S pálením hruškového kvasu mám již jisté zkušenosti, ale z ranných odrůd, jen jsem chtěl vědět, jestli vůbec zakládat kvas z této odrůdy hrušek, zda má někdo s touto odrůdou zkušenosti...

         
host - 115.110 (?), 10.10.2015 17:44

Hrušky jsem dnes ochutnal a jsou velmi sladké, ale tvrdé. Asi to vyzkouším a nadrtím je do bečky a uvidíme. Podle netu se trhají v polovině října a dozrávají až v lednu. Ale je zbytečné, podle mě čekat na leden, v utrhnuté hrušce už žádný cukr nepřibyde. Za pokus nic nedám. Nemáte někdo zkušenosti s pálením pozdních odrůd hrušek. Za každou reakci budu rád.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 15.90 (?), 12.10.2015 8:20

Kvas z pozdních hrušek se dá připravit dobře, dokonce jeho vedení je snazší než u letních odrůd (má víc kyselin a venku nen í tak horko). Výsledký destilát je ale oproti letním hruškám obvykle trochu méně aromatický.

   
host - 54.2 (?), 11.10.2015 21:42

Naše první Bohemica... 


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika