Hardyho máslovka neroste

host - 248.73 (?)
4.7.2021 22:03

No právě proto, aby udělaly pořádnou korunku a zároveň dobře zakořenily, se stromky po výsadbě řežou. Až bude stromek bez listů a budou pořádně vidět větvičky, dejte sem znovu fotku, stejně se musí řez provést až zjara. Rozmyslete si do té doby požadovanou výšku kmínku od země (které větve budou nejnižší) a pak ho zkusíme probudit, aby začal růst. Zakořeněný je už dostatečně, tak by to mělo zabrat.   Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 13.200 (?), 4.7.2021 10:38, zobrazeno: 2596x
Dobrý den, Stromek zasazený v roce 2017 neroste. Jedná se o Hardyho máslovku na kdouloni. Podnož je sice málo vzrůstná, ale strom od výsadby nenarostl o více jak 10 cm. Hnojim na list. V suchém období zalévám. Clappova na semenáči roste výborně, nejde tedy o špatně klima. Nevím jestli radikálněji zmladit na jaře. Všechen obrost na kmínku je plodný. Bohaté kvete ale plody v červnu vždy odpadají. Děkuji za rady

host - 232.96 (?), 4.7.2021 11:01

Rozhodne nekupujte dulove podniky. Mal som aj ja po desiatich rokoch mali do 2m. O ničom. Po vykopani korene mali veľkosť futbalovej lopty. Odkedy mám semenace už by som nemenil. Aj úroda aj vzrast dá sa strihať...

host - 248.73 (?), 4.7.2021 11:57

Vypadá jak sloupovitá wink.

Byla po výsadbě pořádně ořezaná (založenou korunku nemá)? Máte kolem bezplevelnou misku? Potřebovala by "probudit"...Lehce obrýt kolem, pořádně přihnojit - dát pod korunku kompost, zjara cererit, nenechávat tvořit plody. Osobně bych zjara i ořezala- zredukovala počet větviček a případně upravila i terminál, aby se začala tvořit klasická korunka. Máte obrost po celém kmínku a chudák stromek pak neví, do kterých výhonů soustředit růst (ale teď neřežte, sebral byste mu listovou plochu, nechte to na jaro).          

Ohledně kdouloně zkušenost nemám.          

Ještě je možnost, že byste zrovna v tom místě měl křížení geopatogenních zón. Mně takhle nerostla Pařížanka a při přesazení o 3/4m vedle roste normálně. Lída

host - 13.200 (?), 4.7.2021 15:24
Stromek měl prakticky stejnou "korunku" ze školky. Jen jednu větev, která se opět ukončila plodonosným obrostem a nehodlá pokračovat v růstu. Zem není zatravěná, ale pokrytá mulčem z trávy. Jak byste provedl opravný řez v takovém případě? Dekuji

host - 248.73 (?), 4.7.2021 22:03

No právě proto, aby udělaly pořádnou korunku a zároveň dobře zakořenily, se stromky po výsadbě řežou. Až bude stromek bez listů a budou pořádně vidět větvičky, dejte sem znovu fotku, stejně se musí řez provést až zjara. Rozmyslete si do té doby požadovanou výšku kmínku od země (které větve budou nejnižší) a pak ho zkusíme probudit, aby začal růst. Zakořeněný je už dostatečně, tak by to mělo zabrat.   Lída

host - 13.200 (?), 5.7.2021 8:54
Dobrý den, Zakládání korunky i řez normálních rostoucích stromků je mi známá a daří se mi. Byl koupen v kontejneru na jaře se zastřihlou korunkou. V tu chvíli vypadal dobře. Všechny tyto větve až na jednu se ukončili květnim pupenem. Další rok jsem zkoušel seříznout radikálněji pro silnější přírůstky. To ovšem nefungovalo. Budu tedy rád za rady nejzkušenějších. Po odpadu listí připadám fotku a snad se nám podaří ji vymyslet ideální sestřih na jaro. Děkuji

host - 91.196 (?), 5.7.2021 11:18

Pokud okamžitě hrušni pořádně nepřihnojíte-a to do půdy, tak bude brzy K.O. Tekutý cererit, za dva týdny opět. Nějaké homeopatické cákání na listí nestačí...

host - 248.73 (?), 5.7.2021 12:09

No pokud větvičky končily květným pupenem, chtělo to tehdy střihnout níž na listový.

Teď ji hlavně pohnojte pod korunku, jak tady nezávisle na sobě všichni píšeme.

ps- když byla z kontejneru, neměla moc prokořeněný bal? Pokud jsou kořínky smotané kolem dokola, je potřeba pevný bal trochu rozrušit, jinak má stromek problém z toho balu vyhnat kořínky do okolí. Je to dost častá chyba při sázení.  Lída

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 5.7.2021 13:09

Stále častěji se setkáváme po koupi krásně rozvětveného a rostlého stromku že po výsadbě neroste.Teče z něj jakýsi hnis a nebo vůbec nepřirůstá a paběrkuje.Rádo se to svádí na kupujícího a jeho nějaké selhání a má být prý trpělivý.Tyto stavy před 15 lety nebývaly.Dovolím si napsat co jsem vyčetl v odborného měsičníku pro profesionály který jsem odebíral loni.Píše se v něm o metodách jek urychlit o rok výpěstky na prodej.Uvádí se zde také používání růstových stimulátorů a to dost hojně.Dokonce mají různé pro jednotlivé odrůdy.V dalším čísle uvádějí přípravky k vytváření rozvětvení.Co se tedy asi musí stát pokud si takového narkomana koupíte a vysadíte do normálních podmínek vlastní zahrady.No přece to samé jako narkomanům u lidí.Pokud příjdete o drogu máte absťák a kolabujete a nebo se léčíte postupným snižovaním dávky.Velkopěstitelé zřejmě tyto přípravky mají a po výsadbě snižují dávky než stromky příjdou do plodnosti.My amatéři jen koukáme a přemýšlíme kde jsme udělali chybu.Oni prodají o rok dříve a my v lepším případě čekáme 4 roky než stromek přejde do normálu.Ovocnáři nikoho nezajímají, hlavně prachy.Proto už léta nakupuju stromky v cizině nebo si je vypěstuju sám.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 91.196 (?), 5.7.2021 17:13

Jsem na podobné vlně, jen na krátkém řetězu-nedostanu se osobně do ciziny. Takže pokud si sám nejsem schopen na určitý čas napěstovat, tak ke každému koupenému stromku přistupuju s vědomím, že mu budu muset v prvních letech věnovat větší pozornost-tzv.foukat do zadečku-aby šel správnou cestou. Co můžu určitě ovlivnit, je výběr a příprava výsadbového místa, pelíšku. Čeho je mi vysloveně líto, jsou dřeviny a sadba zeleniny nabízené ke koupi v obch.domech u pokladen, vedle např.žvýkaček...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz