Děkanka robertova
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 16.10.2020 11:45
Napište výsledky Vašich osobních hruškových degustací. Moje včerejší dopadla takto.
1, místo BOSCOVA LAHVICE (asi opravdu nepřekonatelná hruška, snad jen inženýr Fidla ví to, co my nevíme o jiných vynikajících odrůdách)
2. místo DĚKANKA ROBERTOVA (vysoce šťavnatá, jemně máslovitá dužnina, nepatrně kořenitá, spíše sladší chuť)
3. místo MECHELENSKÁ (specifická, zajímavá chuť)
4. místo VONKA (bohužel opět více kyselosti, než by bylo zdrávo)
Vše v konzumní zralosti s máslovitou dužninou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 16.10.2020 11:45
Napište výsledky Vašich osobních hruškových degustací. Moje včerejší dopadla takto.
1, místo BOSCOVA LAHVICE (asi opravdu nepřekonatelná hruška, snad jen inženýr Fidla ví to, co my nevíme o jiných vynikajících odrůdách)
2. místo DĚKANKA ROBERTOVA (vysoce šťavnatá, jemně máslovitá dužnina, nepatrně kořenitá, spíše sladší chuť)
3. místo MECHELENSKÁ (specifická, zajímavá chuť)
4. místo VONKA (bohužel opět více kyselosti, než by bylo zdrávo)
Vše v konzumní zralosti s máslovitou dužninou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mino BA - Stříbrný Zahrádkář (150) - 196.143 (?), 31.10.2020 13:08
Len štatisticky pridám fotky Doyenne du Comice (Dekanky Robertovej) v tomto roku s tým, že hrušky boli, avšak na začiatku roka im "pomohol" mráz a v lete zas obaľovač. Takže radosť urobilo málo, ale zato opäť chuťovo jedinečných plodov. Čo s týka rebríčka obľúbenosti je ťažké v hruškách hľadať víťaza. Áno, Dekanka super, výborná, u mňa jednotka, ale výnimočne chutné sú aj Abate Fetel, Lucasova, Williamska... mino bA
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 31.10.2020 13:25
Mechelenská v konzumní zralosti už v půlce řijna, v tomto spíše chladnějším roce? To se mi moc nezdá. OK je to z Polabí, ale i tak. Já tady na Opavsku trhal Mechelenské koncem října a ani jeden jediný plod nebyl ke konzumu. Mechelenská je odrůda, kterů musí být opravdu měkká, aby byla chutná... Je to Petře s jistotou Mechelenská? Jedním z typických znaků jsou malé, velmi úzké listy například...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 31.10.2020 17:47
Srdečně zdravím, pane inženýre. Jsem rád, že jste se konečně ozval. Co se týče plodů Mechelenské, tak jen "prodávám, jak jsem koupil", to znamená, co se mně urodilo na zaslaných roubech, to mám. Na fotce je plod Mechelenské předposlední vpravo. Jinak se, pane inženýre, nežinýrujte a doporučte nám nějaké staré odrůdy jablek. Je to tady samá Lucy, Fany, Sisi atd., ale jak chutná Hájkova nebo Muškátová reneta to nevíme. což je škoda.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 1.11.2020 12:55
Rovněž zdravím Petře. Dle fotky by to Mechelenská být mohla, takto nějak vypadá. Mě zarazila ta konzumní zralost už v půlce října. Tu bych chtěl upozornit na fakt, že poprvé jsem jedl Mechelenskou zralou již v říjnu v předlonském velice teplém roce, jinak je to vždy otázka zrání na skládce. Ani koncem října nemá v běžném roce žádný plod, který by uzrál přímo na stromě. Tato odrůda je jeden z tzv. držáků a drží na stromě dlouho do listopadu. Co se týče doporučení starých odrůd jablek, tak to je složitá věc. Chce to ochutnat. Navíc mnoho starých odrůd sice poznám, když mi je někdo donese, ale nemohu říci že je znám. Tedy jak se chovají na skládce, jak odolávají chorobám v různých letech a na různých místech například. Není to prostě jednoduché nějakou doporučit. Chci ale věřit tomu, že lidé si k nim opět najdou cestu, což se už vlastně děje. Ono vyznat se v té záplavě nových odrůd není lehké a navíc mi přijde, že ty originální staré chutě jablek opět přicházejí do módy, všem těm hlavounům co nekriticky propagují moderní odrůdy navzdory...
Ing.Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|