Bodruška Hrušková
|
|
|
|
|
 |
 |
|
janyrs - (11) - 127.119 (?), 13.5.2019 17:37, zobrazeno: 6168x
Zdravím vás. Chcel by som vás poprosiť o radu, ako bojujete s bodruškou hruškovou? V literatúre je písané, že stačí odstrániť napadnuté výhony, ale to môj problém nerieši, pretože na mojich stromoch, hlavne mladých je napadnutý kazdý mladý výhon. Takže v tomto období, keď potrebujem nasilnejsie prírastky, sa rast zastaví, a stromy mi zakrpácajú. Je to určite bodruška, klasicke vpichy dookola plus, dve sa mi podarilo chytiť a zabiť. Za každú radu budem veľmi vďačný.
PS: nemám zanedbané stromy, kazdý napadnutý vyhon pravidelne odstraňujem a v blízkom susedstve o žiadnej zanedbanej hruške neviem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.117 (?), 14.5.2019 7:43
Petr z H.: Áno, predpokladám že vpichy bodrušky spôsobia na mladom koncovom výhonku nejakú reakciu, ktorá sama osebe (aj bez následného pôsobenia larvy) má za následok uvädnutie výhonku. Zrejme k tomu slúži aj tá typická špirála vpichov, keďže samička bodrušky kladie do výhonku len jedno vajíčko (a stačil by len 1 vpich). Tí Slovinci neudávajú v spomínanom článku čo považovali za "úspech" aplikácie insekticídu, pravdepodobne to že larva vo výhonku zahynula. Takže v podstate (asi) len znižovali úroveň populácie bodrušiek, rovnaký efekt má samozrejme aj odstrihnutie postihnutých výhonkov. Toto sa dá ale spraviť len na nižších stromoch. Ak je niekde v blízkosti záhrady aj vysoký strom hrušky, na ktorom sa bodrušky môžu nerušene množiť, tak ten postrek zrejme postráda nejaký význam. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
janyrs - (11) - 127.119 (?), 13.5.2019 20:40
Veľmi pekne ďakujem pán Hlavatý! Skúsim isť touto cestou budúci rok, aj keď asi som bol doteraz v omyle. Podľa biednych informácii z netu som mal predstavu, že vyvojové štádia bodrušky začínajú kladenim vajíčka do letorastu, kde vyliahnutá larva vyžiera vnútro, prezimuje v ňom a na jar sa vykuklí, pári a samicky kladú vajíčka. Nerozumiem tým larvám na prechode apríla a mája.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.28 (?), 13.5.2019 21:55
V tom článku zo Slovinska neudávajú kedy postreky robili. Iba to, že boli najúčinnejšie pri veľkosti lariev 1-3mm. K vývojovému cyklu bodrušky: dospelce sa liahnu na jar, v spomínanom článku (foto) zachytili letovú aktivitu bodrušiek v trvaní 4 týždňov, so začiatkom od tretej dekády apríla, s vrcholom výskytu začiatkom mája. Jedna samička nakladie asi 30 vajíčok, vývoj larvy z vajíčka trvá 11-14 dní. Teda ak samička vloží vajíčko do letorastu napríklad 28.apríla, larva sa z neho vyliahne okolo 8.-11.mája. Postrek by mal byť robený vo včasnej fáze vývoja larvy, teda zrejme do polovice mája. Celé je to ale komplikované tým, že rojenie dospelcov trvá až asi 4 týždne a preto aj kladenie vajíčok môže byť rozťahané na celé toto obdobie. Asi by boli preto vhodné spraviť aspoň 2 postreky v intervale 7-10 dní. Toto sú ale len moje teoretické úvahy, chemickú ochranu proti bodruškám nerobím, takže skúsenosti s ňou nemám žiadne. Uvedené časové údaje sa navyše vzťahujú na Slovinsko. Ale aj u nás bývajú príznaky poškodenia koncov mladých výhonkov v máji. Možno by bolo vhodné riadiť sa podľa záchytu prvých vpichov, alebo podľa dospelcov bodrušky na lepových doskách. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 26.5.2019 21:12
Také jsem si dneska všimnul na jedné dvouleté hruštičce pěti svěšených výhonků. A budou asi další. A patnáct jich asi celkem ani neměla. To už máte vlastně hruštičku skoro zapěstovanou.
Navíc mám ještě „potěšení“ s merou a hálčivcem. Bez škůdců, to by to rostlo, že. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |