Ananaska Courtrayská
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 126.252 (?), 23.8.2016 22:43, zobrazeno: 8701x
Jde o starou belgickou odrůdu hrušně historicky hojně pěstovanou v Polabí.
Je skromná ve svých nárocích, pro optimální kvalitu ovoce jsou však vhodnější polohy chráněné. Roste středně bujně, je triploidní a velmi úrodná - často již plodí ve školce.
Plody dosahují z vysokokmenů váhy 140g v průměru, z dobře živených zákrsků i 250g. Jsou pravidelného tvaru, se zhrbolaceným povrchem. Slupka je zelená, později zlátne a získavá pruhované červené líčko, hladká, mastná. Dužnina bělavá, jemná rozplývavá, velmi šťavnatá, zvláštně chruplavá (vážně delikatesní i první červivé plody!).
Foto pochází ze starého genofondového sadu ze Středních Čech.
Zdraví Mittwoch
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.147 (?), 24.8.2016 9:43
Přidávám se k fanouškům Alfy. Letošní úroda byla vydařená. Ananaska Courtrayská nám ještě nezaplodila.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 24.8.2016 9:19
Opět jedna z odrůd, které už dnes prakticky nikdo nezná a mám obavy že ani v Polabí. Našel jsem tam jednou jedn strom, který by snad mohl být Ananaskou a loni jeden na Osoblažsku. Chuť opravdu delikatesní, už mám naštěpeno...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 25.8.2016 8:33
Ananaska coutryarská zas tak malá není, ono se nedá srovnávat plody z většinou zanedbaných genofondů a plody z dobře pěstěných stromů. Je to středně velká tržní hruška, i větší... Mohli bychom si navíc zaspekulovat zda ta nadměrná velikost nových odrůd není něčím vykoupena. Například chutí...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 28.8.2016 9:15
Jsem rád že se shodnem, osobně je pro mě malá velikost hruškových plodů spíše výhodou, třeba u spomínaných Kozaček, Začínám je jíst od stopky(tu utrhnu) a sním celý plod až po bubáka. Jádřinec u této odrůdy prakticky není. Ted jsem jedl plody z jediných dvou stromů co tu znám u nás ve Slezsku (nad Krnovem) a byla to esence chuti. Takovou sladkost, kořenitost a štavnatost, to nemá snad žádná jiná odrůda, pro mě zatím letošní Top... Je velice smutné že současný výběr hrušek v obchodech se zúžil na několik málo odrůd, z nichž hraje prim chladírensky oprimální Konference...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|