Zapařené nebo přemrzlé houby
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?) 24.10.2014 12:25
asi tady není ta pravá parketa pro mykologickou diskusi. Obecně ty časy platí pro směs hřibovitých a mohou být i jiné, ale...
Prostě, pokud chce někdo nějakým způsobem sbírat a konzumovat houby, musí znát mnoho věcí s tím souvisejících. Tady byl dotaz, jak poznat kdy je houba pouze orosená a kdy v ní už nastaly změny způsobené zapařením. Nebo kdy je houba poprvé zmrzlá a kdy je zmrzlá opakovaně. Stejně nejlepší je vypravit se na procházku se zkušeným mykologem... a nediskutovat to na anonymním fóru, kde nemůže nikdo předvést, jaké je to na omak a jaké je to podle vůně,...
SfK
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.41 (?), 24.10.2014 8:52, zobrazeno: 17940x
Jak poznám zapařené nebo přemrzlé houby?
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.10.2014 9:25
Houba musí být při rozkrojení matná pórovitá. Pokud je při rozkrojení sklovitá, houby jsou přemrzlé nebo zapařené natolik, že nejsou použitelné.
Vyjímku tvoří zmrznutí, které proběhlo pouze jednou - tedy při ukládání do mrazáku hotových očistěných hub jsou tyto použitelné pro tepelnou úpravu trvající minimálně 20 minut při teplotě nad 90°C (dušení) nebo minimálně 12 minut při teplotě nad 120°C (restování, smažení). Do uvedených dob se nezapočítává doba potřebná k prohřátí z 0°C (povolené houby) na cílovou teplotu přípravy. Houby necháme před přípravou jen povolit(2°C na povrchu, krystalky ledu v jádře), nikoliv zcela rozmrznout (nad 2°C i v jádře).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.10.2014 10:46
A vy jste někdy konzumoval houby syrové? tedy vyjma některých žampionů?
Ne, nevytváří se tam patogeny, jen se některé látky přemění na takové, které by mohly způsobit zdravotní obtíže spojené s horší stravitelností apod. Dodržet ty časy není zase tak problematické - pokud dám houby pod maso, tak i kuřecí plátek se dusí minimálně 30 minut, hovězí klidně i 90 ... Je lepší si pochutnat, než mít nechutnou "minutku".
Do salátů je pak leší dávat houby sterilované ve slaném či sladkokyselém nálevu, neý houby mražené (a pak orestované).
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 24.10.2014 11:47
"A vy jste někdy konzumoval houby syrové? tedy vyjma některých žampionů?"
Konzumoval, nikoli zcela syrové, ale taková syrovinka, jen lehce posolená a letmo opečená na rozehřátém plátu kamen je docela chuťovka. Ale jinak samozřejmě běžně houby syrové nekonzumuji, což dá rozum.
Ptal jsem se proto, že mne překvapilo spojení "zapařené houby" - "přemrzlé houby" v úvodním dotazu, což evokuje výskyt nějakého společného zdravotního problému, či rizika, u hub pravděpodobně toxického. Také mne překvapily ty vaše varné časy, jakoby se jejich nedodržením člověk zase vystavoval onomu neznámému riziku. Navíc jste napsal - že "přemrzlé houby jsou nepoužitelné". Nevěděl jsem proč, tak proto jsem se optal. Příště bych doporučil nemíchat jablka s hruškami a pokud se má vařit jen z důvodu dosažení lepší stravitelnosti, která se způsobem rozmrazení nijak přímo nesouvisí, ani nehrozí otrava, jako u zapařených hub, nepletl bych to sem a nebo bych to alespoň příslušně okomentoval, aby nemohlo dojít k matení čtenářů.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.10.2014 12:25
asi tady není ta pravá parketa pro mykologickou diskusi. Obecně ty časy platí pro směs hřibovitých a mohou být i jiné, ale...
Prostě, pokud chce někdo nějakým způsobem sbírat a konzumovat houby, musí znát mnoho věcí s tím souvisejících. Tady byl dotaz, jak poznat kdy je houba pouze orosená a kdy v ní už nastaly změny způsobené zapařením. Nebo kdy je houba poprvé zmrzlá a kdy je zmrzlá opakovaně. Stejně nejlepší je vypravit se na procházku se zkušeným mykologem... a nediskutovat to na anonymním fóru, kde nemůže nikdo předvést, jaké je to na omak a jaké je to podle vůně,...
SfK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|