Staré hašené vápno
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 6.16 (?), 17.6.2010 11:51, zobrazeno: 23259x
Objevil jsem hromádku hašeného vápna starou tak 20 let.Má cenu s tím poházet zahradu a záhony nebo je to zbytečná práce?Díky za info.Pepík
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6619) - 70.100 (?), 17.6.2010 13:18
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.16 (?), 17.6.2010 14:11
Před X lety si někdo přivezl hromadu kusového vápna, něco si vzal na hašení a zbytek zůstal na hromadě.Když do toho plácnu lopatou udělám s toho hmotu podobnou hrubéhu písku.Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.237 (?), 21.11.2010 19:23
Po likvidaci skladu jsem dostal kys. fosforečnou, nechtěl jsem ji lít přímo do půdy, a tak jsem sehnal staré vápno a vyrobil jsem fosforečnan vápenatý. Nechal vyschnout, přesel na 5 mm sítu. Okolí mi říkalo, že to je nerozpustné, ale ja jsem zjistil že se tato látka přidává do krmení, léků a spousty dalších věcí a nevadí to. Tak jsem v době vápnění použil tuto látku a dostal do půdy fosfor a vápník. Za dva roky jsem jak v kompostu tak i v půdě nenašel žádné kousky. Předpokládám pomalejší -pozvolnější rozpustnost v půdě než u vápna.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.254 (?), 21.11.2010 20:53
Je vidět, že alchymisté ještě nevymřeli.Jinak tou reakcí starého vápna s kyselinou mohou vzniknout podle poměru surovin 3 fosforečnany.Ten primární je velmi dobře rozpustný, sekundární už méně - je to vlastně superfosfát a ten terciální se prakticky nerozpouští, ale rostliny mohou fosfor z něj využívat postupně, protože se tato sůl rozpouští v některých organických kyselinách, jako je citronová, takže výsledek vašeho chemického snažení zahradě určitě neublíží.Jěště poznámka k sádře.Nevím, proč by měla zahradě škodit, pokud jí tam někdo nedá množství jako na betonový panel.Jedná se o síran vápenatý, který se pomalu rozpouští.Dokonce se dá použít např. u rododendronů při nedostatku vápníku, samozřejmě jen v malém množství.Pokud rostlina sežere ten vápník, zůstane zbytek kyseliny sírové a půda se okyseluje, což rododendronům nevadí.Jsou ale také rostliny s větší potřebou síry a ty zase sežerou ten kyselý zbytek a je pohnojeno.Sem patří vlastně všechny brukvovité, ale i cibule a česnek... pH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 121.238 (?), 22.11.2010 9:16
Sadrovec je znamy kondicioner pody. Vynimocnou vlastnostou je pomale uvolnovanie vapnika vdaka malej rozpustnosti. Je pH neutralny. Zlepsuje strukturu ilovych pod s odplavenymi solami po dlhych dazdoch. V zavislosti od potreby sa casto plosne aplikuje v polnohospodarstve. Neviem ci skodi rododendronom. Zavisi to od toho, ci tieto rastliny neznasaju alkalicke pody, alebo aj pritomnost vapnika. Ak je vapnik pre ne OK, tak by sadrovec nemal skodit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 42.212 (?), 22.11.2010 12:29
Doma jsme používali staré hašené vápno a ještě k tomu i vymrzlé, kdy zůstalo přes zimu v nějakém hrnci venku. Dávali jsme ho napodzim k ovocným stromkům, tak dvě malé lopatky ke každému. Staří sadaři nám tvrdili, že je pak v následujícím roce bohatá úroda ovoce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.254 (?), 22.11.2010 21:21
To je právě ta komplikovaná půdní chemie, že pokud povápníme, vápník se naváže v půdě a uvolní ostatní kationty, jako K a amonný dusík, tak se to projeví, jako když pohnojíte kombinovaným hnojivem.Ve skutečnosti je to složitější, ale pro pochopení to snad stačí. pH
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|