nakládaná zelenina do kompostu?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?)
15.7.2008 8:38

Soli bych se nebál, pokud nekompostujete ve velkém herinky. Zbytky většiny potravin připravených ke konzumaci jsou solené do 2%. Při nadbytku rostlinného odpadu obsahujícího podstatně víc draslíku než sodíku může být dokonce sůl v malém množství pro kompostové mikroorganizmy prospěšná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 115.31 (?), 3.1.2008 13:05, zobrazeno: 11370x

Dobrý den,

ráda bych znala váš názor, jestli mohu dávat do kompostu různou nakládanou zeleninu (kysané okurky, zelí, zeleninu ve sladkokyselém nálevu). Chápu, že pokud by šlo pouze o malé množství, není to zřejmě problém, ale já si beru bio odpad na svůj kompost z místní restaurace a různá nakládaná zelenina a zbytky salátů i s nálevem tvoří dost podstatnou část tohoto odpadu. Bojím se, aby mi tam ten ocet neudělal víc škody než užitku. Děkuji mnohokrát za vaše rady.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 3.1.2008 17:29

Je to samozřejmě otázka procentuálního zastoupení tohoto odpadu ve Vašem kompostu. Myslím, že nevelké množství octové kyseliny nevadí, ostatně při kompostování ovoce a výlisků vzniká octovým kvašením také. Není problém neutralizovat ji třeba mletým vápencem.
   Spíš bych se zamyslel nad tím, že  zelenina a ovoce bývá kromě sterilace často konzervována také přídavkem kyseliny benzoové a sorbové, což jsou poměrně stabilní sloučeniny, které mohou bránit rozkladným procesům. V rozumném množství,  ani ty ale kompostu neublíží, alespoň myslím.
   Nicméně pamatuji na případ kamaráda, který kdysi dávno koupil za pakatel v mařatické Frutě prošlé plechovky s meruňkovým kompotem (velké pro veřejné stravování) za účelem výroby meruňkovice. Přimět je k alkoholovému kvašení se mu je ale nepodařilo, podcenil chemickou konzervaci. Plíseň a posléze kompost si s nimi nakonec poradili.

      
host - 76.241 (?), 15.2.2008 14:00

tiez si myslim, ze ak konzervacne latky nezabiju ludi, tak aj v komposte sa najdu odolne tvory, ktore si na tom pochutia

         
host - 1.251 (?), 15.7.2008 2:25

V nakládaných zeleninách bývá taky sůl, větší množství by tedy mohlo kompost zasolit a některé citlivé rostliny by potom v kompostu nemusely růst.  Sůl se vyplavuje hlavně zimními srážkami, takže je vhodné takový kompost nechat třeba dva roky, než se použije.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 15.7.2008 8:38

Soli bych se nebál, pokud nekompostujete ve velkém herinky. Zbytky většiny potravin připravených ke konzumaci jsou solené do 2%. Při nadbytku rostlinného odpadu obsahujícího podstatně víc draslíku než sodíku může být dokonce sůl v malém množství pro kompostové mikroorganizmy prospěšná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika