Granulovaný hnůj doma sám vyrábím.Dělám ho jen několik metráku ročně pro známé.
Prvně jsem dělal jen koňský, teď už jen z čistých kravěnců.
Rozhodně v něm nemůže hned po slisování přežít nic živého. Lisuje se za dost krutého tlaku a teploty kolem 120'.Správně slisovaná granule nemá plavat ve vodě.Takže tou teplotou je v podstatě sterilizovaný. Ovšem má to i výhodu, že si s tím hnojem nezanesete do zahrady škůdce a plevel.Jak se hnůj zahrne do země, tak se mikroorganizmy rychle pomnoží a nastávají rozkladné procesy.
Otázka jestli je to výhodné nebo ne, je asi o praktičnosti.Spousta lidí dnes kupuje balenou vodu, která je ve stejné kvalitě, nebo ještě horší než jim teče doma z kohoutku a vůbec jim to nepříjde divné.O několiksetkrát vyšší ceně za litr nemluvě.Něco jiného je, když klasický hnůj není kde vzít.Pak to má smysl.Nebo taky jinak, radši granulovaný hnůj než NPK. Ta umělá hnojiva stejnak hned stečou pryč a akorát ohrožují vodní zdroje.Oproti granulovanému hnoji který ty živiny uvolňuje podstatně déle.
Pak jsem řešil jestli granulovaný koňský, nebo kravský?
Všeobecně se bere že koňský je lepší.To platí jen v případě že jsou v surovém stavu.Někde jsem se dočetl že Koňský je lepší v tom že je teplý.Ano, ale jen když ho dáte do skleníku surový v dostatečné vrstvě.bylo mi vysvětleno že kůň má nedokonalý žaludek, v podstatě co sežere to vy... e. Vrabčáci pak v koblihách vyzobávají oves.Takto nedokonale strávené krmivo opustí koně a dále zetlívá a vytváří teplo.Oproti tomu kráva přežvýkavec má dokonalejší žaludek a mnohem efektivněji využívá energii obsaženou v krmivu.Výsledkem je mnohem studenější hnůj, ovšem s větším podílem živin. Todle platí u surového hnoje. V granulovaném stavu se situace obrací. Granule z koňského hnoje rozhodně hřát nebudou a jelikož mají menší podíl živin, tak nemá smysl kupovat o něco dražší koňské granule.Granule z kravského hnoje mají větší obsah živin a jsou o něco lacinější. Tak proč zbytečně vyhazovat peníze za koňský.
Granule mi někdy taky začnou plesnivět.Ale všimnul jsem si, že hnůj na hromadě před lisováním plesniví taky. Neviděl bych to jako závadu.Rostlina už si z toho vybere co potřebuje.