Hnojení stopovými prvky

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4608) - 38.136 (?)
14.8.2014 21:25

Obecně pro zemědělské plodiny není přítomnost selenu a jodu nezbytná. Spíš se dělaly pokusy vedoucí ke zvýšení obsahu selenu v potravinách, který má v nepatrných dávkách příznivý vliv na zdraví člověka a je nezbytným mikroprvkem (Finsko, hnojiva s obsahem selenu). Ale upustilo se od toho pro možnost předávkování. Konkrétně Evropa a hlavně její severní část má selenu v půdě málo (zalednění a potom vymytí selenu). Čína... Rostlinám musí stačit hnojivo s mikroprvky. Při normálním dávkování se půdním organismům nic nestane.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Igi - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 187.109 (?), 14.8.2014 18:06, zobrazeno: 4374x

Zajímalo by mě, jestli mají nějaký nezanedbatelný vliv na vývoj a zdraví rostlin i prvky, které se běžně v hnojivách nevyskytují. Například jód, selen apod. Já zkoušel rajčata pěstované na balkóně přihnojit trochou lugolova roztoku(roztok jodidu draselného a jódu), rajčata pak neměla plíseň. Otázkou je jestli by i tak plíseň neměla. Stejně tak jsem k česneku vysypal pár tobolek prošlých tobolek selenu, měl jsem zasazený česnek konzumní ze supermarketu, ještě mi stačil i na podzim vyrazit ze země a přesto to přežil a měl i docela pěkné palice, otázkou zase je jestli by to bylo i bez selenu. Nevím, ale jak se by se tyto látky chovaly v půde, jestli neničí nějaké prospěšné půdní organismy. Co si o tom myslíte?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4608) - 38.136 (?), 14.8.2014 21:25

Obecně pro zemědělské plodiny není přítomnost selenu a jodu nezbytná. Spíš se dělaly pokusy vedoucí ke zvýšení obsahu selenu v potravinách, který má v nepatrných dávkách příznivý vliv na zdraví člověka a je nezbytným mikroprvkem (Finsko, hnojiva s obsahem selenu). Ale upustilo se od toho pro možnost předávkování. Konkrétně Evropa a hlavně její severní část má selenu v půdě málo (zalednění a potom vymytí selenu). Čína... Rostlinám musí stačit hnojivo s mikroprvky. Při normálním dávkování se půdním organismům nic nestane.

Igi - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 187.109 (?), 24.8.2014 19:07

No předávkování selenem z vypěstovaných plodin hnojených selenem bych se nebál. Myslím, že by ho moc nespotřebovaly. Ještě mě napadlo, co by se stalo, kdybych zalil např. rajčata vodou s přídavkem koloidního stříbra, které ničí bakterie a plísně, jetli by jim to pomohlo proti plísni a neublížilo by to prospěšným půdním bakteriím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz