pivoňka

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?)
2.5.2008 0:01

Máte pravdu, že podle odborné literatury by se pivoňky měly přesazovat v srpnu.  Já jsem již několikrát, kvůli zahradním úpravám a výběhu pro psy, přesazovala pivoňky v březnu, nejpozději v dubnu - podle počasí.  Pokud jsem dodržela rady, které jsem psala výše, vždy se uchytily dobře. Poradila mi to tak sousedka a když jsem u ní viděla, že to jde, udělala jsem to stejně.  Možná má někdo jiné zkušenosti, ale jde to i takto.  Zdravím - Daniela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 187.10 (?), 11.4.2008 21:00, zobrazeno: 35468x

Mám prosbu, mohu teď přesadit pivoňku? Už začíná rašit. Děkuji mnohokrát za radu, jsem naprostý začátečník.  Klempířová

host - 139.114 (?), 11.4.2008 22:18

Loni touto dobou jsem získla novou zahradu, kde jsem pozorovala, co kde leze ze země. Mimo jiné i pivoňky. Stěhovali jsme po zahradě vše. Maliny, byliny, květiny, keře. Pivoňky jsme vyryli s velkým balem a umístili jinam, všechny se ujaly, kvetly a letos lezou ze země, jako by tam sídlily roky.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 11.4.2008 23:01

Na přesazování pivoněk je nejvhodnější doba právě nyní - březen až duben. Při přesazování se snažte dodržet přibližně stejnou hloubku, v jaké původně rostly. U dřevitých pivoněk by mělo být místo očkování asi 10 cm pod povrchem půdy. Hlízy bylinných pivoněk by měly být pokryté jen dvou až čtyrcentimetrovou vrstvou zeminy. Přesazování snáší velmi dobře.   Zdravím - Daniela.

host - 187.10 (?), 12.4.2008 10:09

Děkuji moc.  Přestěhovali jsme se loni na podzim do  domku se zahradou a nemám  vůbec žádné zkušenosti s ničím, tak jsem ráda za každou rada. Ještě jednou díky.  

host - 169.30 (?), 1.5.2008 9:07

Napsat 11.4., že na přesazování pivoněk je nejvhodnější doba právě nyní je poněkud odvážné, dokonce tvrdím, že poněkud novátorské a dosud neprokázané. Dovolil bych si toto tvrzení trochu zmírnit a napsat, že i v tuto dobu lze pivoňku, při určité péči a opatrnosti také přesadit. Jinak stále bych se ale stále držel raději zkušeností v pěstování které jsou například v Číně až 2 tisíce let staré a přesazoval bych bylinné pivoňky od půlky srpna do konce září a keřové po ztrátě asimilačních schopností listů (tedy tak konec září) až do konce listopadu. Nevyvracím však ale to, že to lze i v tuto dobu. Ono to jde ostatně skoro vždy(za určitých podmínek). Není to ale ( tedy pravděpodobně) nejvhodnější. JP..

host - 202.201 (?), 1.5.2008 23:36

Také souhlasím s názorem pana JP.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 2.5.2008 0:01

Máte pravdu, že podle odborné literatury by se pivoňky měly přesazovat v srpnu.  Já jsem již několikrát, kvůli zahradním úpravám a výběhu pro psy, přesazovala pivoňky v březnu, nejpozději v dubnu - podle počasí.  Pokud jsem dodržela rady, které jsem psala výše, vždy se uchytily dobře. Poradila mi to tak sousedka a když jsem u ní viděla, že to jde, udělala jsem to stejně.  Možná má někdo jiné zkušenosti, ale jde to i takto.  Zdravím - Daniela.

host - 169.30 (?), 2.5.2008 18:20

Nikterak nezpochybňuji vaše tvrzení, že to jde. Ostatně jsem to sám mnohokrát prováděl. Moje námitka se týká pouze jednoho slovíčka a to je slovo "nejvhodnější". Pivoňka je velice přátelská kytička a běžně pěstované druhy snesou mnoho. Naprostým extrmem pro mně bylo, když jsem obdržel zásilku v únoru a sázel jsem do země promrzlé cca 25 cm. Nebylo kde skladovat a tak jsem krompáčem vytloukl díru pod zámraz,  zasypal rostlinu suchým substrátem, zalil, zakryl aby to nepromrzlo a také bez větší újmy přežila a dělá mi radost dodnes. Hodně zdaru. JP..

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 2.5.2008 18:28

Prosím, prosím co je pravdy na tom, že když se pivoňka přesadí pak taky několik let nekvete.Četla jsem to i v časopisech o kytkách.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 2.5.2008 18:48

Přesázela jsem pivoňky po nabytí domu se zahradou. Nekvetly aspoň dvě sezóny. Už kvetou. I ta, kterou jsem dala na nehostinné místo u severní stěny.

H.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024