mé jiřiny

host - 41.2 (?) 
18.11.2008 15:39

Mně se nejvíce líbí jiřinky nízké, truhlíkové. Asi před dvěmi lety jsem koupila v květináči kvetoucí oranžovou jiřinku a když jsem ji přesadila do velké mísy, celou ji zarostla, byly to desítky květů, nádhera. Ale od té doby se mi nedaří jiřinky takto přivést do květu, i když hlízek přibývá, květů je málo a jakob y poupata zahnívala, nerozvinou se. Už jsem vyzkoušela sázet je po trsech i jednotlivě po jedné hlíze, tak hezké už nikdy nebyly. Nemůžu se dopídit, co dělám špatně, nejsem si ani jistá, zda trsy trhat, kdy a jak o ně pečovat, má s tím někdo zkušenosti? Děkuji Veruna

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 77.34 (?), 18.11.2008 17:18

Dobrý večer, pane Miroslave. Sama nemám s jiřinami patřičnou trpělivost, tak je pouze u druhých obdivuji. Strašně se mi líbí Perla, Krystal, Meduza a Vancouver, protože ty "roztřepanější" květy mám raději než ty kompaktní "uhlazené". M.R.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 18.11.2008 19:10

Verunko, nenapsala jste, jestli jste jiřinky hnojila. Také, jaké jste jim zvolila stanoviště. Jiřinky je nutné přihnojovat plnými hnojivy. Potřebují hodně moc sluníčka.  Někdy je dobré, po vzejití výhonů,  nechat jen pár těch nejsilnějších a ty slabší vyštipovat. Pak jsou květy pěkné a veliké.  Zdravím - Daniela.

mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 18.11.2008 21:37
zdravím, jiřinky co se týče hlíz tak se musí rozdělit na menší- to tak, aby kazda hliza mela vlastni krček-zbytek stonku-ze ktereho rostou vyhony v pristim roce. Jiriny vyzaduji maximum slunce, pravidelnou zalivku, pred vysadbou hnojivo dolomiticky vapenec-jsou narocne na vapnik, a tez prihnojovani, napr Kristalonem plod a kvet, a odstranovat odkvetla kvetenstvi i se stonkami, ktere nemaji nove výhony..

host - 41.2 (?), 19.11.2008 16:36

Děkuji oběma hostům za jejich názory. Jiřinky pěstuji na slunci, ale půda je pravda trochu jílovitá, přidávám k nim přírodní hnojivo - tedy trochu kravince nebo kobylince, asi to není dobře. Zkusím přihnojit tím vápencem, nevím jestli můžu přidat rašelinu. Každopádne jsem ráda za názor, že se mají rozdělovat hlízy, nebyla jsem si v tom jistá. Děkuji. Veruna

mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 19.11.2008 17:50
rašelinu nedavejte, je kysela, proto se tam dava jako zakladni hnojivo dolom.vapenec..
Helvetia
Helvetia
Tornado Lou
Tornado Lou
ještě jednou Gloriosa...
ještě jednou Gloriosa...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024