Ziziphus

host - 137.9 (?)
22.9.2012 8:18

Už je to lepší, ale ešte aby dozrel...

Nitranský
Nitranský
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 20.35 (?), 26.1.2010 21:26

S tou Lednicí je to pravda, potvrzuji Zdeňkův příspěvek. Důležité je pro pěstování hned v prvních zimách chránit asi 50 cm vysokým kopečkem pilin, který se pak na jaře odstraní. V pozdějších letech to už není zapotřebí... Plodí to tam krásné a chutné ovoce. Po prvním ochutnání jsem si plody hned oblíbil - je to lahůdka, zejména za syrova. Dobré jsou i kandované v medu nebo v cukru. Zavařené s octem jako okůrky mi moc nechutnali, chtělo by to k tomu asi kamarády se slivovicí. Čerstvě utrhnutým se to však nevyrovná, ty jsou nejlepší. Dozrávají podle roku  - koncem září až v polovině října a podle odrůdy. Samozřejme v té nejteplejší oblasti - kolem Brna, Znojma, Břeclavi. Tak si můžete zhruba vykalkulovatt, co to asi udělá u Vás podle Vaší nadm. výšky... Je třeba získat rychleji zrající odrůdy. Mám doma zatím jenom odrůdu "Lang" a u mě (srovnatelné s Hodonínem) zaplodila hned v prvním roce velice bohatě a všechny plody dozráli.. První byly jedlé koncem srpna, poslední kolem 20. září, dozrávali postupně. Velikost cca 2,5 - 3 cm, jedna jak druhá. Přitom ale známý má též odrůdu Lang, jemu zakvetla také, ale květy opadali a nic na nich nebylo. Podle mě je to teda jednoznačně v opylení a v půdní vklkosti... Někde jsem slyšel, že na SK někdo k tomu náhodou vysel poblíž obyčejný kopr (k okůrkám). Ten láká hlavně mouchy pestřice a pokud ve stejné době kvete i ziziphus, tak se úspěch dostaví (nikdo zatím neví vysvětlit proč...(?)). Já jsem to taky zkusil a vyšlo to. Stromek ziziphusu byl obsypán plody téměř jako třešeň. Tak možná na tom něco bude... V tomto roku to udělám stejně znovu, jestli se to potvrdí...(?)

Jinak ještě k předešlým příspěvkům : Pokud jste koupili v Chorvatsku nebo ve Slovinsku "Žižuli", tak je to ono, oni tomu tak tam opravdu říkají. A dost možné je i to, že je to odrůda Lang, tu nejčastěji nabízejí, neboť je z těch kvalitních. Pokud Vám ale prodávali "Planiku", tak to je úplně něco jiného a se ziziphusem to nemá nic společného.

Plody u nás do konzumního stadia dozrávají, je však známo, že ze semen u nás těžko neco vyklíčí. Je to zakleto v obalu semene (známá "svěráková metoda") i v samotném vyzrání semen (plody dozrají ale semena už kvalitně nedozrávají).Na podnože je dobré proto sehnat semena raději z Číny, tam dozrávají pochopitelně lépe jak u nás.

Takže přátelé, hledejte cestu a bádejte, aby se to vydařilo. Když to jde jinde, tak proč by to nešlo i u Vás? Hodně úspěchů přeji

Che

host - 79.236 (?), 19.9.2010 20:51

Tak s tím koprem asi na tom něco bude, loni mi krásně kvetla a nic, letos kousek od ní byl kopr a hups už má 4 plody a tak přiští rok přímo pod stromek vyseju kopr, ještě by mě zajímalo jak poznám jestli jsou plody zralé???

jujuba
jujuba

host - 79.236 (?), 1.6.2011 10:51

tak jsem kopr pod stromek zasel, jarní mráz k mému úžasu přežil bez jedinného zmrzlého lístku a to mi pomrzly rostliny na celé zahradě, tak uvidíme kolik letos bude plodů, ale na to je ještě dost času

cicimek
cicimek

host - 107.35 (?), 6.8.2011 18:16

plody jsou zralé, když zhnědnou, ale dají se jíst už když začnou hnědnou a mají ještě zelené skvrny.

host - 79.236 (?), 20.10.2011 17:45

dneska jsem je otrhal, jaká je úroda u Vás???

cicimek
cicimek

host - 189.6 (?), 19.11.2011 12:31

Tento rok to bolo už o inom, Stromky kvitli, ale asi mesiac kvety opadávali aj ked som tam videl mravcov.Po mesiaci to prestalo opadávať a objavili sa malé plody Podotýkam, že stromky kvitli celý rok na nových výhonkoch.Úrodu som priebežne oberal, malé mám ešte na strome..

Asi takto vyzerá zvyšok..

host - 189.6 (?), 19.11.2011 12:41

Trochu som nezvládol vložiť foto, takže tu je to..

Dnes
Dnes

host - 200.32 (?), 20.6.2012 12:00

Dnes je teprve den letního slunovratu, ale léto je již delší dobu v plném proudu, teplo je u nás už teď jak u moře... "Žižulky" mi kvetou naplno a mají snad tisíce květů... Poblíž mám vysazený osvědčený kopr a nestačím se divit... Fakt to funguje... Tisíce mušek, pestřic, včel, os a všeho možného létá vzduchem a přeletuje z květů kopru na květy jujuby a pak zase zpět. Pokud to bude jako předloni, tak by tato úroda měla být rekordní... Doufám, že už to nepokazí žádná pohroma, žádný ledovec... jako tomu bylo v minulém roce ...

Je zajímavé, že ten kopr kvete vždy v tu dobu, jak je potřeba... Dokud jsem to neověřil, netušil jsem, že je to až tak jednoduché... Předtím jsem neměl plody žádné a teď bych mohl říci, že v jujubě jsem již "soběstačný "...

A jak Vy? Kvete Vám to letos stejně tak hezky? Pochlubte se taky...

Já se připojím zase na podzim s fotem plodů z letošní úrody jujuby...

Zatím ahojky.

Che

host - 134.120 (?), 26.8.2012 17:06

Tak se chlubím smiley

Jujuba
Jujuba

host - 137.9 (?), 22.9.2012 8:18

Už je to lepší, ale ešte aby dozrel...

Nitranský
Nitranský
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz