S tou Lednicí je to pravda, potvrzuji Zdeňkův příspěvek. Důležité je pro pěstování hned v prvních zimách chránit asi 50 cm vysokým kopečkem pilin, který se pak na jaře odstraní. V pozdějších letech to už není zapotřebí... Plodí to tam krásné a chutné ovoce. Po prvním ochutnání jsem si plody hned oblíbil - je to lahůdka, zejména za syrova. Dobré jsou i kandované v medu nebo v cukru. Zavařené s octem jako okůrky mi moc nechutnali, chtělo by to k tomu asi kamarády se slivovicí. Čerstvě utrhnutým se to však nevyrovná, ty jsou nejlepší. Dozrávají podle roku - koncem září až v polovině října a podle odrůdy. Samozřejme v té nejteplejší oblasti - kolem Brna, Znojma, Břeclavi. Tak si můžete zhruba vykalkulovatt, co to asi udělá u Vás podle Vaší nadm. výšky... Je třeba získat rychleji zrající odrůdy. Mám doma zatím jenom odrůdu "Lang" a u mě (srovnatelné s Hodonínem) zaplodila hned v prvním roce velice bohatě a všechny plody dozráli.. První byly jedlé koncem srpna, poslední kolem 20. září, dozrávali postupně. Velikost cca 2,5 - 3 cm, jedna jak druhá. Přitom ale známý má též odrůdu Lang, jemu zakvetla také, ale květy opadali a nic na nich nebylo. Podle mě je to teda jednoznačně v opylení a v půdní vklkosti... Někde jsem slyšel, že na SK někdo k tomu náhodou vysel poblíž obyčejný kopr (k okůrkám). Ten láká hlavně mouchy pestřice a pokud ve stejné době kvete i ziziphus, tak se úspěch dostaví (nikdo zatím neví vysvětlit proč...(?)). Já jsem to taky zkusil a vyšlo to. Stromek ziziphusu byl obsypán plody téměř jako třešeň. Tak možná na tom něco bude... V tomto roku to udělám stejně znovu, jestli se to potvrdí...(?)
Jinak ještě k předešlým příspěvkům : Pokud jste koupili v Chorvatsku nebo ve Slovinsku "Žižuli", tak je to ono, oni tomu tak tam opravdu říkají. A dost možné je i to, že je to odrůda Lang, tu nejčastěji nabízejí, neboť je z těch kvalitních. Pokud Vám ale prodávali "Planiku", tak to je úplně něco jiného a se ziziphusem to nemá nic společného.
Plody u nás do konzumního stadia dozrávají, je však známo, že ze semen u nás těžko neco vyklíčí. Je to zakleto v obalu semene (známá "svěráková metoda") i v samotném vyzrání semen (plody dozrají ale semena už kvalitně nedozrávají).Na podnože je dobré proto sehnat semena raději z Číny, tam dozrávají pochopitelně lépe jak u nás.
Takže přátelé, hledejte cestu a bádejte, aby se to vydařilo. Když to jde jinde, tak proč by to nešlo i u Vás? Hodně úspěchů přeji
Che