Tomel - sklizeň
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 78.120 (?), 10.11.2019 6:46
Rojo Brilante som odtrhla tento týždeň a 1 plod sme ochutnali. hoci bol už celkom zrelý, celé ústa mi stŕpli napriek jeho sladkosti, nedojedený plod som dala teda na 1 deň do mrazáku, zvieravá chuť temer zmizla, ale aj tak sme sklamaní z jeho chuti, druhý plod nechávame ešte uležať, ale nemáme radi, keď je už dužina nekonzistentná a musí sa jesť lyžicou. V marketoch mávajú teraz už plody, ktoré sú chutné ešte chrumkavé. Poradí niekto takúto odrodu aj do záhrady u nás?
Eva T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.111 (?), 27.10.2024 21:45
Tomely predávané v supermarketoch sú umelo zbavené trpkosti v komorách s oxidom uhličitým. Netrpké odrody sú hana fuyu a jiro - tie sa dajú jesť aj tvrdé. Ale odležané sú sladšie.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 78.120 (?), 10.11.2019 15:45
Pán Ivan, máte krásnu úrodu, tieto 2 naše plody Rojo Brilante však boli mierne oranžové už koncom augusta, keď sme ich kupovali v kontajnerovanej podobe na Agrokomplexe.(viď obr zo začiatku októbra) Listy majú opadané temer 3 týždne a jeden začínal už mäknúť- aj tak sa nedal vôbec jesť. Smola je to, že dcéra ako hlavný konzument ich má rada, dokiaľ sa dajú šúpať ako jablko a sú aspoň trocha chrumkavé, tvrdé- teda nie ešte mäkké. V obchodoch je v posledných rokoch bežne takéto odrody dostať. Len neviem, či aj u nás sa dajú dopestovať nejaké takéto druhy. Som zvedavá na hodnotenie Jira, či sa dá jesť po odtrhnutí zo stromu a ešte tvrdé. Dík za rady.
Eva T
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 78.120 (?), 16.11.2019 7:03
Dík za správu, máte aj ďalší s ňou tie isté skúsenosti? Na jar by som sa poobzerala po tejto odrode. Myslím, že je aj mrazuodolnejšia. Moja chyba, nemala som sa dať nalákať na výstave na pekný stromček v kontajneri s veľkými plodmi bez preštudovania jeho vlastností.
Eva T
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|