Po 10-ti letech poprvé rozkvetlo KIWI

fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?)
9.6.2015 10:04

Problem samosprasnych kiwi nie je, žeby sa pel nedostal sa blyznu (hmyz urobi svoju prácu), ale ten, že pel je nedostatožne vyzretý. Preto vacsinou umele opelovanie stetečkom nemá zmysel. To je dôvod preco sa aj k samosprasnym kiwi odporúča univerzálny opelovač. Obdobné je to aj u čučoriedok. Rodiť bude aj samotná rastlina ale ak bude opelovana inou je nasada omnoho bohatsia.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 152.25 (?), 9.6.2015 11:40

A "tažeň" máte nahoře a výhony necháte viset dolů? Tak jak je to na obrázku?

fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 9.6.2015 13:02

taham na drotenke na 3 poschodia 60-120-180, takze pri zapestovani "vhodne" vyhony v lete neskracujem ale vyviazem ich ako nove ramena pripadne predlzenie ramien. Ked som kiwi sadil malo uz tri vyhony, takze dva som pouzil ako kordony (ramena) prveho poschodia a treti kolmo hore na dalsie poschodie. V zime som ich o 1/3 zakratil a na jar nasledujuceho roka na ramenach vybral posledne vyhony ako pokracovanie a na kolmo rastucom vyhone posledne tri, zase do stran a hore.

Opelovac sa striha rovnako ale kedze ide iba o kvet, drzim ho iba na kratko, to je 3 poschodia s 2m kordodmi iba na jednu stranu.

Plodný obrast nechávam volne vysiet, ziadne vyvazovanie ako pri viniči nie je potrebné kedze sa v lete aj tak zakracuje na 5-6 listov resp. za poslednym plodom.

Ak kiwi rychlo rastie da sa nastrihnut uz koncom maja. Bocny obrast kt. stihne do konca leta vyrasit sa da pouzit ako zaklad bud. kordonov alebo plodnych taznov. Moje skusenosti su, ze aj takýto neskoro naraseny tazen je schopný nasledujucu jar zakvitnut. Jedine riziko je, ze pokial rast nebude dostatocne rýchly, drevo do zimy nevyzrie a takto neskoro narasene tazne vymrzaju.

host - 152.25 (?), 11.6.2015 10:17

Děkuju moc.  Stříhání čehokoliv je pro mě mor.  :-(  Tohle vypadá přehledně.

host - 184.133 (?), 9.6.2015 9:55

Pane Mahr, to je nejspíše opravdu Kiwi - Actinidia deliciosa. V květu je jak blizna tak prašníky. Jedině co byste mohl zkusit - buď peříčkem nebo vatovým tampónkem do uší opakovaně opylovat blizničky. Z různých květů, možná se budou prašníky otevírat na každém květu jindy. Snad se sejdou blizna v "plodných dnech" se zralým pylem. S počtem vznikajících semen je spojena velikost plodů. Špatně či málo opylené jsou malé. Jestli to máte se jménem, po ČR se pohybovaly nejspíše dvě samosprašné odrůdy Jeny a Janine. Arguty kvetou dříve (tedy po vysazení), velké kiwi si dává na čas, Pořádně se podívejte na jakém výhonu, nebo kde na rostlině květy jsou, tomu pak přizpůsobte řez.    

fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 9.6.2015 10:04

Problem samosprasnych kiwi nie je, žeby sa pel nedostal sa blyznu (hmyz urobi svoju prácu), ale ten, že pel je nedostatožne vyzretý. Preto vacsinou umele opelovanie stetečkom nemá zmysel. To je dôvod preco sa aj k samosprasnym kiwi odporúča univerzálny opelovač. Obdobné je to aj u čučoriedok. Rodiť bude aj samotná rastlina ale ak bude opelovana inou je nasada omnoho bohatsia.

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 201.254 (?), 9.6.2015 21:55

Borůvky mám čtyři keře vedle sebe a žádný problém s opylením.Velkoplodé Kiwi mám pouze jedno. Vedle něj mám dvě kiwi drobné a ty taky ještě nikdy nevykvetly ale ty jsou teprve čtrtým rokem.

fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 11.6.2015 10:46

U kiwi je dolezite aby opelovac bol toho isteho druhu, to znamena, ze A. argutu (je jedno ci issai, weiki, ananasnaja) dokaze opelit iba druh A. arguta, A. chinesis iba chinesis atd.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz