Nerostoucí citroník

host - 216.136 (?)
13.3.2008 22:15

Citroník jsem v létě přesazoval. Výhonky jsou tam zase:(prosím poraďte, už vážně nevím.. Myslíte že by pomohl radikálnější řez? Tady je foto s dalšími výhonky, je trochu rozmazané.   http://img138.imageshack.us/my.php?image=1003525jl7.jpg

Děkuji za radu

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 216.136 (?), 6.3.2008 9:10, zobrazeno: 9826x

Dobrý den, pěstuji již rok citroník. V létě mi jej bohužel napadla nějaká malá svině, přisálo se to zespod na listy a sálo to šťávu, odstranil sem ji doporučeným postřikem, jenže od té doby rostlina vypadá vybledle a co nechápu, tak je to, že stále de do květu, ale nové listy vůbec neraší, viz foto na: http://img98.imageshack.us/my.php?image=1003519is3.jpg

Prosím poraďte co s tím, stále ty výhonky likviduju, ale opakuje se to pořád dokola, nevím co je špatně.. Děkuji

host - 1.3 (?), 6.3.2008 10:30

... říká se, že pokud má rostlina nakahánku tak vykvete, ale samozřejmě to neplatí vždy, které výhony likvidujete, když píšete, že Vám nepřirůstá?

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 6.3.2008 11:09

Citroníky jsou často napadány sviluškami, mšicemi, nebo puklicemi. V takovýchto případech není třeba hned používat chemii. Stačí na jeden litr vody dát čajovou lžičku jaru a tímto roztokem omýt houbičkou všechny listy – hlavně zespodu. Omytí je třeba po týdnu opakovat. Podle Vašeho popisu napadla Vaši rostlinu puklice. Myslím si, že tím mohlo dojít k oslabení rostliny, ale podle mého názoru je v tom ještě něco jiného. Je třeba chránit citroník před průvanem - nesnáší průvan! Také je třeba rostlinu jednou do roka (z jara) přesazovat, aby citroník dobře rostl. Přesazuje se do nádoby o 1-2 cm větší od předešlé. Pro zimovaní je ideální nevytápěný pokoj s teplotou 5 – 10, maximálně 15°C. Začala bych přesazením rostliny a koncem dubna přihnojením. Pak by se měl Váš citroník opět vzchopit.     Zdravím – Daniela.

host - 216.136 (?), 13.3.2008 22:15

Citroník jsem v létě přesazoval. Výhonky jsou tam zase:(prosím poraďte, už vážně nevím.. Myslíte že by pomohl radikálnější řez? Tady je foto s dalšími výhonky, je trochu rozmazané.   http://img138.imageshack.us/my.php?image=1003525jl7.jpg

Děkuji za radu

host - 216.136 (?), 13.3.2008 22:10

Likviduji výhonky květů, jsou na fotce. Před týdnem jsem je utrhl a jsou tam zas, asi skusím radikálnější řez, už opravdu nevím..

host - 74.31 (?), 13.4.2008 21:42

Citroník zřejmě zajde.Měl jsem podobný problém s mandarinkou a nepomohlo nic.Zkusil bych zkrátit asi o polovinu až dvě třetiny(musí zůstat nějaké listy),vyndat z květináče, vyklepat kořeny, zakrátit je nůžkama, namočit kořeny do slabě růžového hypermanganu tak na 30min.Je to kromě dezinfekce i kořenový stimulátor.Zasadit do propařené zeminy(nebo převařené) pro citrusy, dát do tepla min.25stupňů.A věřit v zázrak.Jo ještě pozor na roztoče svilušky! Poznají se při rosení drobnými pavučinkami v paždích listů.Pomáhá jedině OMITE a NISSORUN, lépe obojí v balení SVILUSTOP.Nic jiného nemá cenu riskovat, vše zničí během 14 dnů.

host - 76.122 (?), 17.4.2008 2:14

Já bych ho zkusil nechat a nestříhat. Snad se vzpamatuje.

host - 3.169 (?), 17.4.2008 8:04

Malinko tomu rozumím,  pěstuji citrusy přes 25 let. Tak zkusím poradit. Především si rozdělejte kýbl roztoku proti puklicím (poupáíte v hobbymarketu). Vyjměte rostlinu z květináče a ponořte nejdříve listy a kmínek na 12hod! do roztoku. Pak rostlinu obrattě a ponořte kořeny na 12 hod!  Opět si v hobbymarketu kupte pytlík připraveného substrátu pro citrusy a nový kětináč (preferuji plastové) ten starý vyhodte. Přesadte rostlinu dejte jí pokud možno ven (min. až do konce září) a v intervalu 14 dní hnojte v zálivce libovolným hnojivem (ovšem že jenom přes léto, v zimě nehnojit).

Nestříhejte, netrhejte to co Vám připadá jako květy. Často to jsou květy na konci budoucí nové větvičky. Stačí takto?

Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024