Fíky
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2167) - 168.103 (?), 19.4.2025 8:10
K té době zrání fíků, jak jí uvádějí prodejci rostlin, v září, říjnu, pane Petře, je spousta možností ohledně odrůd, místa pěstování a průběhu podzimního počasí. Jde o 2. úrodu a ta se tvoří zhruba od června přímo na letorostech. Plody fíkovníků nedozrávají všechny najednou, ale postupně. A zároveň na podzim fíkovník ukončuje růst a shazuje postupně listy. Takže si umím představit, že na odrůdě s pozdnější dobou zrání, při podzimu bez babího léta, nedozraje nic. No a taky podle mě hraje roli i velikost keře, čím větší, tím více plodů, z nichž nějaké množství, u mě to byla minulý podzim asi pětina plodů, dozraje. Zbytek zůstane tvrdý, nepoužitelný, plody postupně zaschnou a otrhám je. Mnohem zajímavější je ale 1. úroda, tzv breba, která se tvoří od dubna na dřevě narostlém v předchozím roku. Ta naroste a dozraje prakticky celá, až na menší propad během tvorby plodů před dozráním, plody jsou větší, řekl bych i sladší, než na podzim. Tyhle stránky o pěstování jsou pěkně napgsané. Walter. https://www.nelenprozelen.cz/a/jak-si-doma-vypestovat-fiky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 10.11.2024 18:34
Končí ve chvíli, kdy začaly zrát první plody Brown Turkey. Vy máte pane Walter jiné odrůdy?
První letní brebu jsem neměl, dřevo mi v zimě zmrzlo (-20°C). Na fotce je pár fíků z druhé násady - mám to jen na pozorování, zatím jsem do země nevysadil.
Nevíte, dozrává vůbec v našich podmínkách Brown Turkey? Je to nejprodávanější odrůda u nás, koupil jsem ho na zkoušku jako českou odrůdu Francuesco (=Brown Turkey), ale na druhou stranu jsem četl, že je do našich podmínek nevhodný, prý druhá násada nedozrává ani v nejteplejších vinohradních oblastech, tak kde je pravda. Ten nejměkčí plod jsem ochutnal, je měkký, dobrý i když málo sladký už v tuto dobu. Severovýchod 240m. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 10.11.2024 18:35
Vnitřek BT měkký, dobrý. MH
|
|
 |