Banánovníky začínají usychat

host - 98.237 (?)
20.6.2010 8:49
Dobrý den prosím vás kdo mi poradí mám banánovník a začaly mi na něm žloutnout listy a usychat.Děkuji
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 21.2.2010 9:38

Abych Vám pravdu řekla, také jsem si všimla, že když čtu diskuze o banánovnících, tak to většinou zajímá muže. Tu nedůvěru chápu. A doufám, že jste z toho psaní pochopil, že si z nikoho nechci dělat "šprťouchlata." To opravdu ne! Jinak věřím, že Vám palmy dělají radost. To já bych byla taky štěstím bez sebe, kdyby mi venku palmy přečkaly zimu. To snad každý pěstitel. To jsem nevěděla, že musí mít banánovníky určitou výšku, aby kvetly. A s tím věkem to je u všech banánovníků stejné? Nebo se to různí? Jinak Vám přeji, aby Musella lasiocarpa se vzpamatovala a začala růst a hlavně, aby krásně kvetla.

host - 117.119 (?), 21.2.2010 11:18

Tak snad už vám věřím.

Tu výšku jsem dal špatně do kontextu, může kvést prakticky v jakékoliv výšce. Důležité faktory na kvetení je určitě věk a vyzrálost. Když dospějeje do určitého stádia, tak vykvete a na podmínkách mu kolikrát nezáleží. Jestli jste si prohlížela ty německé stránky, je tam sekce Michaela aus Zürich a její Ensete vykvetlo i na ležato ve tme v garáži...

pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 18.3.2010 18:56

Vážení přátelé, přikládám pár fotek banánovníků po 1 měsíci, jak se vzpamatovaly a rostou jak divoký. Je pravda, že dva jsme museli odříznout, ale místo nich ty jejich odnože rostou nádherně. Ten největší banánovník má teď šířku listu 30cm. Je to nádhera. V místnosti mají 20 - 22°C a jsou pravidelně roseny. Toto je zřejmě teplota co jim vyhovuje.

banánovníky 13.3.2010
banánovníky 13.3.2010
banánovníky 13.3.2010
banánovníky 13.3.2010
banánovníky 17.3.2010
banánovníky 17.3.2010
banánovník 17.3.2010
banánovník 17.3.2010

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 41.253 (?), 20.3.2010 15:18

zdravim Vas, milovnici bananov a bananovnikov :)

aj ja sa uz nejaku dobu snazim menj-viac neusesne pestovat bananovniky, vidim, ze su tu dost velki odbornici a preto by som sa rada spytala, ci neviete odhadnut, aky musa cavendisch (ci ako sa to pise) mam. totiz -vid fotky (stvrta je rozostrena, ale isto mi o pohlad na postavenie listov) - pripadaju mi nejake male. krasne rastu (akurat som ich oddelila a presadila), ale povodna uz zdochnuta materska rastlina bola vysoka cca 30cm a mala cca 6-7 listov (vek 1 rok a posla, chuderka), a tieto mi pripadaju take akoby ste ich zmenslil nejakym zoomom na 30% :).

mohlo by to byt nedostatkom svetla teraz v zime? to by boli skor povytiahnute a nie take zmensene, nie?

diky za rady a piste dalej svoje skusenosti a pridavajte fotky, uplne sa tesim s Vami a zavidim Vam :) adri

jedna odnoz vyska cca 25cm po uplny vrch
jedna odnoz vyska cca 25cm po uplny vrch
dlasie dve odnoze, vyska cca 15cm
dlasie dve odnoze, vyska cca 15cm
detail listu
detail listu
rozlozenie listov na najvacsej rastline z profilu
rozlozenie listov na najvacsej rastline z profilu

host - 117.119 (?), 23.3.2010 18:47

Banánovníky máte obě krásné, jsou zdravé a teď po zimě rostou mnohem rychleji.

Paní Adri, listy banánovníků se při nedostatku světla scvrkávají, to není jako u jiných kytek. A dru vašeho banánovníku se nedá s přesností určit, to až možná bude větší, nebo spíše potom z plodů by se to dalo poznat.

Dokonce u můj dvou a půl metrový ensete ventricosum maurellii udělal v únoru výrazně užší a kratší list, další list už se trochu zpevnil a další list roste teď, tak snad bude už normální . Mám cavendishe co mu přes zimu narostly listy na sobě naskládané jak kancelářský papíry, jde prostě jen o druh a o intenzitu světla...

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 41.253 (?), 25.3.2010 18:22

ohladom toho scvrkavania som to fakt netusila, lebo bananovniky pestujem uz cca 5-6 rokov, ale taketo zmensene som este nemala :)

host - 98.237 (?), 20.6.2010 8:49
Dobrý den prosím vás kdo mi poradí mám banánovník a začaly mi na něm žloutnout listy a usychat.Děkuji

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 8.12.2012 12:09

Mě se na nových listech banánovníku začínají tvořit světlejší fleky, doposud, hlavně v létě venku jsem pozoroval spíše hnědnutí okrajů (přemokření na podzim?). Po přestěhování do bytu rostlina nasazuje nové listy které jsou zdravé, starší postupně odcházejí, hnědnou a usychají, odřezávám je. Přelitím to asi nebude, spíše sucho a suchý vzduch.

detail listu banánovníku
detail listu banánovníku
banánovník
banánovník
další rostlinstvo které je poškozeno podobně (barevně, starší listy)
další rostlinstvo které je poškozeno podobně (barevně, starší listy)

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 8.12.2012 12:44

Přesedil bych ho do většího květináče, aby se mohl zvětšit, rozrůst a více rozprostřít kořenový systém pod hlízou. Přece jenom nyní v obytných místnostech, vytápěných ústředním topením je značné sucho a banánovník má obrovskou odparnou plochu. To že jsou listy orosené a odkapává z nich voda je dokladem nízké vzdušné vlhkosti v místnosti. I když máte substrát v květináči vlhký či mokrý, rostlina nedokáže prostřednictvím omezených kořenů nabrat potřebné množství vody a strádá. Řeší to předčasným úmrtím starších listů, což samozřejmě snižuje její estetickou hodnotu. Přesaďte ji do velkého klvětináče a uvidíte, že se to rychle zlepší. Teplota v místnosti by neměla dlouhodobě klesat pod 10°C, to ale asi nebude Váš problém.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 8.12.2012 12:52

Díky za info, ta vlhkost na listu na fotce je od rosení ale pokud jsem nerosil tak to bylo přesně tak jak píšete, na okrajích listů se soustředila voda. I výměna listů je velmi rychlá, rostlina má de-facto jen tři zdravé listy, ještě dnes nebo zítra ho přesadím do větší nádoby, teplota je pokojová kde se minimum přes noc drží okolo 20°.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika