Asimina Triloba
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář (289) - 148.29 (?) 14.7.2018 12:06
Když jsem Asiminu před devíti lety v Kruhu kupovala a nevěděla jsem o ní vůbec nic, řídila jse se poskytnutým návodem na pěstování a tam bylo psáno, že potřebuje vlhké stanoviště a polostín. Tak jsem našla vhodné místo a rostlinu zasadila. Mezitím se podmínky změnily - stínící stromy byly odstraněny -a dospělá Asimina se vyhřívá celý den na sluníčku a je naprosto happy.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
mamasiga - (1) - 121.39 (?), 18.11.2018 1:06
Myslite ze je mozne Asiminu pestovat v tvare ovocnej steny? Teda na dratenke do siroka, tak ako sa to da u jabloni?
Alebo je to hlupy napad a radsej ju dat inde, mimo dratenky? Hlavne s nou nechcem bojovat... Cital som ze rastie velmi pomaly, tak mozno by to slo.
Viem ze nechat stromy rast v svojom tvare je najlepsie. No mame tak malo miesta a najlepsi tvar aj koli susedom je ovocna stena na dratenke...
Ake vysoke mate Asiminy po kolkych rokoch? Ked je uz vacsia, rastie rychlejsie, bujne?
DAKUJEM za reakcie.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.227 (?), 18.11.2018 9:49
Mamasiga: Asimina triloba je úplne odlišný ovocný druh než jadroviny a odlišné sú aj jeho rastové charakteristiky. Rastie pomerne pomaly a sama sa tvaruje do podoby symetrického kužeľa (foto 1,2). Rez prakticky nepotrebuje. Z dominujúceho stredníka vyrastajú bočné konáre šikmo nahor, tie sa síce vetvia, ale len mierne, koruna sa nezahusťuje. Asimina netvorí rodivý obrast ako jadroviny či kôstkoviny, kvetné púčiky (a neskôr kvety a plody) vyrastajú v priebehu konárikov na "nečakaných" miestach, väčšinou v pazuchách internódií (foto 3-5). Plody pred dozretím a v čase zberu sú na ďalších fotkách. K pestovaniu v tvare steny (palmety) sa jednoznačne vyjadriť neviem, keďže som to neskúšal. Z rastovej charakteristiky Asiminy ale predpokladám, že to nie je vhodný nápad. Za veľkú prednosť Asiminy považujem práve jej prirodzený rast bez potreby rezu a samoformovanie vzhľadovo krásnej koruny. Je to aj pekný dekoratívny strom s nádhernými veľkými listami, ktorý najviac vynikne ako solitér, pričom nezaberie veľa miesta. Významnou prednosťou je mrazuodolnosť (u mňa bez problémov prežila teploty pod -20°C), absencia akýchkoľvek chorôb či škodcov (žiadne postreky) a zaujímavá exotická chuť plodov. Nevýhodou je neskorší nástup do plodnosti a fakt že plody sa nedajú skladovať. A nie každému tá zvláštna chuť Asiminy vyhovuje. IH
| ![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 230.209 (?), 14.7.2018 12:04
Dobrý deň.
Chcel by som sa spýtať ako je to s tou studenou stratifikáciou.
Asi pred troma dňami mi prišli semena a neviem, či ich môžem vysadiť alebo najprv stratifikovať. A či vôbec sa mi to oplatí sadiť ešte tento rok.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |