Mrtvé slepice

Hanulle - (11) - 61.40 (?)
13.9.2015 8:21

Dnes ráno manžel našel další mrtvou!

Co mám dělat?Mám postříkat slepice postřikem proti mouchám?Kurník vygruntuji, ale večer tam nanesou nakažené slepuce další čmelíky. Jeto začarovaný kruh.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 34.48 (?), 12.9.2015 19:19

Hanule, některé otázky okolo slepiček nejsou jasné, alespoň mě... jako například stáří, původ, druh, jestli a kdy byly a jak byly přeléčeny proti čmelíkům, nemají je znovu, či jinou havěť a tak dále a tak dále.

Takže jen obecně... je dobré jim kontrolovat volátka, obvykle nemoc provází hladovění a tak nakonec slípka vyčerpá své zásoby a prostě umře tak jako tak. Např. naše Růženka (3 letá Hisexka) přestala, z mého pohledu najednou, téměř vidět.. něco vidí, ale nějak deformovaně, zkresleně atp., nejdřív čerpala ze zásob a když už docházeli a nestíhala si zaopatřit dostatek, začala i rychle odcházet, doslova byla na umření. Žádní parazité atd., posadila jsem ji extra od slepic k jídlu a vodě, dodávala vitamíny a Růženka se začala vylepšovat absolutně každým dnem. Dnes už je nějakou dobu, co se týče kondice, v pořádku, stále nevidí, ale extra příděly dostala možnost zesílit, dostat se do formy a pak i postupně prozkoumávat okolí. Naučila se orientovat podle zvuku a už ví i podle nějakých vnějších známek, kde se nachází, nesmíme ji pochopitelně dát někam, kde to už teď nezná. Sama chodí i na hřad a z něj, ví už kde je jídlo, pouze občas se zasekne a nesní až tolik a tak ji někdy dáme znovu na noc "separé", aby se nacpala a ráno už si zase vykračuje s ostatními. Co chci říct je to, že příčin proč slípky umírají může být velice mnoho a můžou za tím i např. problémy s příjmem potravy, ať už je příčinou cokoliv.

Co se týká složení stravy, je to jen můj názor, ale podle mě je celkem chudá. Pečivo slepicím také dáváme, namočené jako míchanici s něčím zeleným (kopřiva aj.), ale mnohem raději si dají housky a rohlíky než chleba. Chleba je pro králíky, ale ne primárně pro slepice, mnohem více se rozmočí na podivnou břečku, než na drobnější kousky. Dál mi v té stravě chybí např. nějaké těstoviny, brambory, šrot.. na zimu pšeničný s kukuřičným, tvaroh, zelené (možná je ve výběhu?), atd.. Možná to jen špatně čtu, ale připadá mi ta jejich strava celkem jednostranná a nepestrá.

Nečetla jsem ani o skořápkách, chybí mi tam také grit.. ten se stará o to, aby trávení fungovalo jak má a různé nestrávené zbytky neulpívali v trávicím ústrojí.

Plastin, resp. Roboran apod., zkrátka vitamínový doplněk stravy také používám, ale spíše nárazově. K pšenici a dalšímu dostávají i běžnou granulovanou nebo šrotovanou směs pro nosnice, či mladé kuřice.. podle stáří... akorát je nemám oddělené, tak to tak nějak míchám od oka.

Moc nechápu tu větu, že po půl roce je přirozené, aby slepice málo nesly. Určitě si mají dávat nějakou pauzu, přepeřit, ale to by mělo být na nich pohledově poznat, jinak podle mě není důvod k nějaké výrazně nižší snášce než je obvyklé.

Takže udělat prohlídku slepic, v jakém stavu jsou, zda mají napucnutá volátka, nejsou nějak napadena parazity. Zkusit i odpočítávat jaké přiblížné množství potravy skutečně přijmou. Také můžou být začervené, možností je mnoho, ale je třeba začít prohlídkou a zmapováním faktického stavu slepic a okolí v němž žijí.

Hanulle - (11) - 61.40 (?), 12.9.2015 19:50

Slepiček jsem měla 10.5 jich je ročních a 5 jich bylo půl ročních.Ty, co pomírají, jsou ty nové-mladé.To, že mají pauzu po půl roce, jsem si tak nějak vyčetla i fora. Ale jak píšete:...mělo by to na nich být vidět.",tak to bohužel není. Vůbec nepřepeřují a přesto nenesou. Mám je všechny od stejného dodavatele,8 hnědých a 2 bílé.

Proti čmelíkům bojuji pouze popelením v dřevěném popelu. jinak ničím.odčervené také nikdy nebyly.Střeva jsem při vyvrhování bohužel nerozřízla.Ani nevím, co bych tam měla hledat.Volátka měly plná, žaludky též.

Když jsem je ráno našla, hřebínky byly úplně odkrvené. Ale to nevím jestli není náhodou normální, když pojdou.

V zimě dávám do směsi i strouhané vařené brambory, syrovou krmnou řepu, mrkev, červenou řepu.Strouhám to a smíchám s pšeničným šrotem. Přídávám slunečnicová semínka.Někdy kukuřici -šrot.Sušené kopřivy.Občas kefír.Nějaké zbytky z kuchyně.Milují polévky.

Drcené skořápky mají ve výběhu k dispozici celý den.Hrubší písek na hromadě mají též. To vše jsem našla i ve voleti.

Spíše mě zajímá, jak poznám, že jsou začervené? Mám je odčervit preventivně? A čmelíky mají 100% našla jsem je na těch uhynulých slepičkách. Jenže co jsem se dočetla na foru, boj proti nim je vcelku marný.

host - 157.239 (?), 13.9.2015 5:44

Dobrý den, vrahem budou na 99prc čmelíci. Kdo proti nim důsledně nebojuje, stává se jejich spolupachatelem. Sebelepší úklid smetákem nestačí! Jsou jich bez přehánění desítky tisíc. Některé slepičky jim více voní-ty padnou za vlast jako první, jsou doslova vyssáté, zbavené krve-proto ten bledý až šedobílý hřebínek. Přes den jsou tito miniupíři ukryti ve škvírkách hnízd, bidel, stropu... v kurníku. Odtud se jich dá dost vyšpárnout a při tom rozmáčknout různým nářadím, další zničíte např horkovzd.pistolí-pozor na požár-další zhynou po použití chemie. Obětujte neděli, zachraňte život Vašim trpícím slepičkám! S.P.,Ch.

Hanulle - (11) - 61.40 (?), 13.9.2015 8:21

Dnes ráno manžel našel další mrtvou!

Co mám dělat?Mám postříkat slepice postřikem proti mouchám?Kurník vygruntuji, ale večer tam nanesou nakažené slepuce další čmelíky. Jeto začarovaný kruh.

host - 157.239 (?), 13.9.2015 8:56

crying-zadejte si do vyhledávače-Google-heslo ČMELÍK, pozorně si počtěte- potom budete chytřejší... Většina těchto krevsajících potvor po nasycení opustí tělo svých nedobrovolných hostitelů PŘED ROZEDNĚNÍM. Několik dospělců se může dostat mimo kurník tak, že je ven vynesou zoufalé slípky, když doslova letí potlačit své utrpení na popeliště-napudrují si svědivé štípance. Nehledejte pomoc u kováříčka-použijte spec.chemii! S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.237 (?), 13.9.2015 12:50

Hanule tak to je bohužel celkem jasné! Nemůžete napadení parazity jako např. čmelíky ignorovat a neléčit!!! Popeliště nestačí, to je prevence, nikoliv léčba!

Ty Vaše chuděry slepice jsou napadené čmelíky a pomalu odchází až umřou.

Obávám se, že v tuto chvíli prognóza dalších není jasná, avšak je nezbytné, abyste neprodleně začala jednat!

Zakoupit čmelíkostop apod., dobré je i doplňkově antiparazitika typu Frontline (postřik), dále Savo (klasik např. ten co se používá do bazénů) nebo jiný přípravek založený na chloru a promptně prohlédla a ošetřila všechny slepice a kurník a všechny jeho součásti i možné švírky apod..

Pozor na to, že většina přípravků nesmí příjít do přímého kontaktu s kůží drůbeže! Takže přečíst návod.

Mě se osvědčil - čmelíkostop mezi brka na hřbet a pod letky (ne na kůži!) a na okolí prdky Frontline - přímo na kůži. Dále v rozprašovači úměrně naředěné savo do kurníku a všeho co souvisí, nechat cca půl hodinu a pak pro jistotu ještě postřik čmelíkostopem. Samozřejmě při a po ošetření kurníku nesmí být přítomny slepice alespoň hodinu či dvě... podívat se na návod. A pochopitelně veškeré náplně jako seno, sláma aj. musí jít nejen pryč, ale spálít! A rovněž pozor při přenášení, nejlépe rovnou na místě určeném nacpat do pytlů a ty pak bezpečně spálit.

Hlavně jednejte rychle, jinak ty Vaše holky nemají absolutně šanci!

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.237 (?), 13.9.2015 12:58

Ještě doplním, že proti veškerým vnějším parazitům jako jsou čmelíci, všenky aj., lze účinně bojovat, ale je třeba použít chemii, prostě bez ní to nejde.

Prevence je rovněž důležitá a proto se doporučuje nejen ono popelení, ale i nárazově provádět chemické ošetření kurníku a souvisejícího, aby taková invaze nenastala.

Bohužel ani náš chov se neobešel bez těchto problémů, ale musím zaťukat, jedno ošetření a důkladná očista souvisejícího, viz. můj předchozí příspěvek, všechno zarazila. Od té doby provádíme chemické ošetření kurníku nárazově a zatím to funguje dobře.

Hanulle - (11) - 61.40 (?), 13.9.2015 19:07

Tak jsem celý den věnovala deratizaci kurníku.

Nejprve jsem odstranila lino z podlahy. Asi 10 cm lina bylo na zdech kurníku a za ním byla hnízda čmelíků!!Použila jsem elektrickou lampu a horkým vzduchem jsem všechny stěny a škvíry projela.Pak jsem naředila vaztak a kurník postřikovačem postříkala. Bohužel, to co platí na mravence, neplatí asi na čmelíky, neboť po 2 hodinách v uzavřeném kurníku, byly lezoucí potvory. Našla jsem další návod a tak jsem použila savo 1:1 a opět vystříkala.Zdá se, že tento prostředek pomohl.Ale na jak dlouho?Použila jsem to, co bylo v neděli doma k mání.

Na internetu jsem našla celou řadu preparátů a rad, jak bojovat proti čmelíkům.:Neostomosan, Napalm, petrolej, 1% Arpalit, Acaritec, Biokill..apod. Zítra se chystám vyplenit lékárnu nebo drogerii.

Slepičky bohužel dnes večer a možná i další dny, budou vegetit venku.Mají na sobě určitě také čmelíky, protože se ozobávají. Na ně musím koupit Frontlain nebo biolit? To ještě nevím. Poprosím o radu veterináře.

Ale myslím, že opravdu za úhynem mých slepic jsou tito parazité. Zpětně si dávám dohromady příznaky, chování slepic, stav peří..apod.

Jen mi nejde stále dohlavy, že někteří chovatelé je asi nemají nebo o tom nemluví, či je trpí a nedělají s tím nic. Když jsem šla dnes žádat o radu moji 87 letou babičku, ani nevěděla, co to čmelíci jsousad. A to jich před 40 lety chovala 50!!

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 32.237 (?), 14.9.2015 0:20

Hanule, je výborné, že jste to nenechala být a hned jak jste měla infomace tak jste to i začala řešitsmiley.

Teď už si to nepřečtete, protože nejspíš spíte, ale přesto to napíšu... pokud bych byla v takové nouzi jakou jste popsala, v dostupnosti žádná pohotovostní lékárna, nonstop obchod typu tesco, ani benzínka s obchodem, kde alespoň jeden druh antiparazitika mají, použila bych nouzově, alepoň kuchyňský olej, ten máme doma většinou všichni. Olej ty prevíty sice spíš nezabije, ale měl by alespoň na několik hodin pomoci zmírnit jejich dopady.

Zítra už budete mít nějaké přípravky... v zásadě je to hlavně o ceně, pokud jde o použití přímo na slepice, tak tam hlavně hlídat možnou toxicitu. Některé přípravky nesmí přijít do přímého kontaktu s kůží, u jiných nevadí třeba kůži, ale jsou toxické při pozření.

Např. s Arpalitem mám výborné zkušenosti, ale používám ho na jiné účely, ale na čmelíky jsem ho nepoužila, protože jsem měla ten Frontline. Můžete to vyzkoušet, cenový rozdíl je mezi nimi obrovský, Arpalit je mnohem levnější, ale netuším jak moc je na čmelíky účinný, pokud ho budete kupovat tak s rozprašovačem, ne aerosolem..

Obecně je dobré v kurníku a přilehlém okolí nemít moc škvír a vůbec míst kam se mohou parazité schovávat. Samozřejmě ne vždy to jde, ale to lino už tam raději nedávejte. Je to ideální prostředí, chráněné a drží se tam i vlhkost.

K tomu zda se jiní chovatelé se čmelíky setkali nebo ne. Můžu vám to říct asi takto... spousta chovatelů vůbec netuší, že jejich zvířata mají nějaký problém. Prostě se o to nestarají a pokud už náhodou o nějakém problému ví, nemají informace, to proč je nemají je různésad.

Znám například chovatelku, která měla v chovu rozsáhlou vápenku, když jsem to viděla, tak jsem se jí ptala proč to neřeší a její odpověď byla, že se ptala veterináře a ten jí řekl, že to prostě drůběž někdy má a nic to není, ať se tím nezabýváno. Zkrátka někdy člověk chce a přeci veterináři není důvod nevěřit. Tak jsem paní popsala jak moc vážné to je a jak to má řešit. V chovu jsem znovu nebyla, ale podle informací co mám, poctivě ošetřuje pařátky všem olejem a slípky se pomalu lepší.

Jiné chovatelce už několik let neustále umírají slepice, každý rok jich kupuje okolo dvaceti. Prohlédla jsem je a jednoznačně parazité, také vápenka u kohouta. Tu vápenku tedy řešila, ale bohužel musím říct, až poté, co jsem jí řekla, že pro léčbu kohoutka stačí, aby ho každý den posadila na pár minut do kbelíku s olejem, tedy aby měl namočené pařátky. Nějaká deratizace kurníku, jednotlivé ošetření slepic atp., to už prostě slyšet nechtěla. Její resumé je, že ty slepice jsou nějaké choulostivé a že si pořídí tedy vlašky, protože ty se jí zdají odolnější. Pointa k tomu je ještě taková, že jsem se jí ptala od jakého chovatele si je vezme... odpověď mě mírně šokovala... opět z toho rozvozu, tam je prodávají. Ani moje informace o tom, že ty slepice z rozvozů nejsou většinou úplně v pořádku a že tam rozhodně koupí opět hybridy, nikoliv čistokrevné slepice, ji nedonutila zamyslet se v souvislostech. Na to už není moc co říct.

Další moje zkušenost se netýká slepic, ale králíků, nicméně jde vlastně o totéž. Jeden chovatel mi dal na obskočení svoji samici, s tím, že mi takhle postupně vystřídá všechny, co má, neboť mám 8 nádherných samců a chtěl by trochu změnu v chovu. Jen pro úplnost, vzala bych si jich víc najednou, ale nemám pro ně ubytování a karanténní už vůbec ne, to mám jen jedno. Dohodli jsme se na tom, že si každou pár dnů u sebe nechám, žádný spěch, tak proto ubytování. Když jsem samici přivezla, tak jsem ji prohlédla, dlouhé nestříhané drápy už mě nepřekvapí, stejně tak jako nečistota mezi pysky u pipin. Ovšem po prohlídce uší jsem musela konstatovat, že i tenhle jeho králík má ušní svrab. Kompletně jsem jí ošetřila a musím říct, že držela neuvěřitelně, až jsem divila, protože jsem jí "mordovala" přes hodinu.

Co chci říct je to, že jsem pak tomu chovateli řekla o svrabu a že rozhodně teď není vhodná doba k tomu ji připouštět. Stejně tak, že je zapotřebí zkontrolovat celý chov, provést kompletní očistu králíkárny a případně i léčbu dalších králíků. No a odpověď.. ta mě vážně dostala, zkrátka to prý nemám přehánět, protože o nic nejde, problémy s ušima mají králíci normálně, to nic není, když to bude nějak moc nastříká to frontlinem a bude klid.

Do souvislosti je nutné dát, že tenhle chovatel má ve svém chovu ušní svrab dlouhodobě, už jsem mu několik králíků v příšerném stavu léčila. Tahle holka to měla viditelné až při přímém pohledu do ucha. Již dříve, před tím, než mi je dával léčit, to řešil postřikem Fr., ale při takové léčbě dojde jen k dočasnému ústupu, protože se nepostihne celé ložisko, nehledě na to, že některá stádia tak snadno přežijí. Tohle jsem mu několikrát již dříve vysvětlovala, stejně tak jako nezbytnost důkladné očisty kotců aj., ale jak vidno tak bez úspěchu.

Mě je to celkem jasné, jeho to nebolí, je to moc práce a namáhat si hlavu souvislostmi, jako je třeba to, proč mu zdravá samice po prodělaném ušním svrabu po porodu sežrala mláďata, nebo proč mláďata, jejichž otec měl svrab v době skoku, měla také svrab a jiní králíci ne, nebo tím proč jsou někteří jeho králíci prý agresivní, ale když tytéž já ošetřuji tak jsou jak beránci, to už je prostě mnohem víc, než je ochoten.

Je to velmi smutné, když chovatel nevnímá problémy svého chovu a nejde jen o to, že je to smutné, ale jde o živá zvířata, která mnohdy naprosto zbytečně trpí. Nicméně to je odpověď na to proč mnozí chovatelé vůbec o takových problémech neví. Proč to neví Vaše babička netuším, ale možná je to ze stejného důvodu.. nevšímala si toho, ať už byl důvod jakýkoliv.

Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale doufám, že bude k užitku a snad i některým chovatelům k zamyšlení, jiným třeba k tomu, že je třeba šířit informace, protože někdy za problémy v chovu není neochota, ale pouhá neinformovanost.

Hanulle - (11) - 61.40 (?), 14.9.2015 6:33

Tak snad dnes dobrý. Ani jedna holka nepřišla pryč.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz