Koupili jsme kuřici nebo kohouta?

host - 236.243 (?) 
4.8.2015 7:20, zobrazeno: 166944x

Dobrý den,

již několik let chováme slepičky na vajíčka. Chov je bezproblémový, slepičky snášejí a průběžně je obnovujeme. Vždy jsme kupovali mladé v drůbežárně, ale poté, co se nám již podvakrát stalo, že slepičky po 4 měsících od koupě nenesli jsme se rozhodli změnit dodavatele.

Zakoupili jsme tedy pět kuřiček na trhu (prý nějaké divoké, hnědší krk a černé tělo). Majitelé slepiček si odskočili na pivo a u bedýnek stála paní, co vedle prodávala brambory s tím, že je pověřená slepičky prodat. Protože jsme poměrně spěchali, vzali jsme bednu kdy bylo 5 slepiček, naložili ji do auta a frčeli v tom vedru co nejrychleji domů, aby slepičkám neboly vedro.

Doma jsme však zjistili, že jedna slepička se od ostatních liší tím, že má opravdu veliký hřebínek (tak velký jako mají ty staré) a chová se tak nějak dominantněji. Nejsem si úplně jistá, ale dle chování bych soudila na kohouta. Jak to poznám?

Starých slepic si nevšímá, zatím je v houfu s těmi novými a je to takový trochu trouba. Nohy má takové trochu delší a žlutější než ostatní slepičky. Poraďte, jak poznám kohouta, když nevím, co je to za druh slepiček?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 4.8.2015 16:45

Tak bez druhu plemene, stáří atp., je to takhle na dálku těžké poznat, protože větší hřebínek ani dominantnější chování nemusí ještě nic znamenat, byť je to možné, že jde o kohoutka.

Původně podle barevného popisu jsem si myslela, jestli nemáte Maransky, tam se to podle vybarvování pozná velmi dobře, ale vzhledem k tomu, že píšete o žlutých a nechlupatých pařátkách, tak půjde možná o nějaký hybrid, ale fakt jen odhaduji.

Zkuste sem nahrát fotku těch svých slepiček, ať to můžeme posoudit vizuálně.

host - 146.61 (?), 4.8.2015 20:34

Děkuji, fotku zítra dodám, dnes už slepičky spinkají

host - 146.61 (?), 5.8.2015 12:39

tak zde slíbené fotky, to černé by měl být podle mne kohout, to hnědé je nová kuřička, ale nevím co za plemeno. Ta bílá, ta je taky nová. Taktéž by mě zajímel její původ, koupili jsme ji, protože zbyla poslední a synovi se líbila. On je albín, tak chtěl bílou :)

kohoutek a slepičky?
kohoutek a slepičky?

host - 146.61 (?), 5.8.2015 12:40

zde ještě jedno foto, jedná se o stejné plemeno?

a zde ještě jedno foto
a zde ještě jedno foto

host - 157.239 (?), 5.8.2015 14:13

Černý ptáčekwink zatím na kohouta nevypadá-ostruhy ani srpovitá ocasní péra nevidno, no ale co není, ještě může časem být-třebas i u některé z divoce zbarvenýchcool. Ta bílá je spíš šedá-světle modrá, ale hlavně, že se líbí! Plemeno- tzv. co dvoreček dalcheeky. Chovu zdar, S.P.,Ch.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 5.8.2015 14:22

Podle mě je to 100% kohoutek jak vyšitýsmiley. Ten hřebínek, lalůčky i jeho výraz je typicky kohoutí.

Připadá mi, že je to druh hybrida který máme (slepičky), ale jdu to ještě prozkoumat a pak napíšu.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 5.8.2015 14:46

Takže můj odhad, ale berte ho opravdu jen jako odhad je, že máte možná směs vícero plemen.

Ta bílá, až na to, že mi připadá trochu do šeda, ale to možná dělá jen fotka nebo je holka zaprášená... bych řekla, že je podle všech znaků stejná jako naše Dekalb White.

To černé, co považuji, stejně jako Vy, za kohoutka, si myslím, že by mohla být Minorka černá, pokud ano, kohoutek by měl mít v dospělosti bílé koláčky na lících.

Ty hnědé s černým/šedým ocasem tipuji na Velsumky.

Nicméně všechno jsou to jen odhady, může to tak být, stejně tak jako, že to můžou být potomci těchto druhů s jiným druhem nebo je to jinaksmiley.

V každém případě máte slepičky a i toho potencionálního kohoutka moc pěkné a tak bych druh zase tak moc neřešila. I když chápu, že Vás to zajímá stejně jako mě.

host - 186.159 (?), 5.8.2015 14:56

Slepičky budou snášet vajíčka a kohout se bude starat o to, aby nestrádaly.

host - 146.61 (?), 5.8.2015 21:35

Děkuji moc všem. Ty Velsumky bych viděla jako trefu. Podle všech dostupných fotografií na netu, je to ono. A koukala jsem, že v sousední vesnici mají za plotem ty stejné. Budu se tam muset zeptat. Jen nechápu, proč je prodávající paní označila jako divoké?... Dnes všechny přeletěli plot 2,50 m z výběhu, jen aby se dostaly večer do kurníku, kde předchozí dvě noci spaly :) a bylo jim jedno, že jsme jim dnes celý den budovali novej kurník, aby se se starejma nešťouchaly, a hlavně aby mohly být zvlášť, protože staré běhají volně po zahradě a spinkat chodí až když uznají, že je dost tma.

Ta bílá je opravdu trochu došeda, není čistě bílá ani to není zaprášení. I když v těchto vedrech by se nebylo čemu divit. :) Asi nějaká směska. Je ale ze všech nejchytřejší a je celkem oprsklá. Všechno nové hned zkouší. A novej kurník se jí líbil natolik, že se tam hned usadila na bydílko a spokojeně si krákala.

No a kohoutek? Machr, chováním typický "Egař". Teda pokud to není nějaká super domina slepice. Pokud je to fakt kokrháč, tak snad se nám časem podaří kuřátka. Novej kurník by byl alespoň využitej v době, kdy už budou obě hejna na sebe zvyklá. Zatím se teda dost šťouchaj. Měl by 14 slepiček, a třeba bychom časem zase přikoupili. 

Díky moc všem

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024