Koupili jsme kuřici nebo kohouta?
|
|
|
|
host - 157.239 (?) 15.8.2015 20:43
Vítejte, K.! Jen houšť a větší kapky. Upřesněte, prosím, jak staré jsou ty Vaše staré slepice, jak mladé jsou ty Vaše pipenky-třeba není třebase podivovat, že už nesou. Jak vysoký je ten plot, jakého typu je ta mládež-nosné PLEMENO? Jsou ty novicky plně opeřené-letky bez sponek, nezastřižené? Mají sólo ubytovnu, v ní kukaně, v kukani nápovědu ve formě sádrového, plastového nebo skutečného vejce-podkladku? Jako zpěv sirén je láká radostné volání hrdých zasloužilých bojovnic a vedeny instinkty, derou se rodit do osvědčeného hnízda... S.P.,Ch.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.138 (?), 14.8.2015 15:39
Namočené bílé pečivo je pro moje slepice pochoutka, o chleba moc nestojí. Strouhám jim mrkev, cukety a okurky, to jim v těchto vedrech dodá vodu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.61 (?), 15.8.2015 12:57
Dnes jsme neodolali a rozjeli jsme se opět na trhy, tam kde jsme před 14ti dny mlaďochy koupili. Tentokráte tam k prodávaným slepičkám byla i příslušná obsluha. A tak jsme se dozvěděli, že je opravdu velká pravděpodobnost, že jsme si přivezli kohouta. Měli jich tam ještě několik a vypadali dost podobně. No, tak jsme neodolali a zakoupili další 4 puberťačky. Tentokráte cosi bílo kropenatého, podle prodávajícího pána je to prej vlaška modrá. Ty předchozí, co jsme koupili minule jsou prý vlašky rodobarvé nebo koroptví, to prý už neví, měli tam oboje. Kohout ale evidentně nepatří ani k jednomu tomuto druhu. Tak uvidíme, co se z toho vykube.
Učinili jsme pokus a puberťačky jsme přidali do houfu mlaďochů, protože na další políčko už výběh opravdu dělit nehodlám. Ihned začly žrát a s ostatními si evidentně nevadí. Pod pečlivým dohledem jsme je tam nechali dvě hodiny. Kromě nejakých sporů o misku se zrním a mladé kopřivy rostoucí v rohu, žádné šarvátky neproběhly, tak jsme je tam nechali. za chvíli je jedu zkontrolovat.
Vzhledem ktomu, že jsme do stáda přidali nové kusy, nechám je ještě týden ve výběhu a pak postupně začneme s tréninkem vypouštění na zahradu. Jsem na to fakt zvědavá, jak je uhlídám. Tolik nových jsme nikdy neměli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.2 (?), 15.8.2015 19:11
Chov máme asi 2km od bydliště. Bydlime v paneláku a slipky jsou na zahradě. Ockovane by měli být. Cena byla 140/ks, ale dnes jsme dostali slevu, kvůli tomu minulymu kohoutovi. Tak byly za 130 Kč.
|
|
|
|
|
|
|
Kosticka83 - (12) - 73.2 (?), 15.8.2015 19:56
Nastal čas, abych se na tomto portálu konečně zaregistrovala. Díky za cenné rady i za vaše názory. Moc mne těší Veselko a S.P.Ch :)
Dnes jsem od svých devíti starých slepic sebrala 10 vajec. A z toho 3 bílá. Moje staré slepice nesnášejí bílá vejce... Předpokládám tedy ze vajíčka jsou již od nových slepicek. Teda po 14 dnech. Výkon. A ani nejsou menší než ty ostatní. A. O je hlavní, jsou na místě, kam snášejí staré. Jsou li tedy skutečně od tech mladých, museli slipky přeletět plot, snést vejce a zase se vrátit za plot...? To je úctyhodný výkon. Pokud to tak není, tak mi je tam asi někdo nosí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 15.8.2015 20:43
Vítejte, K.! Jen houšť a větší kapky. Upřesněte, prosím, jak staré jsou ty Vaše staré slepice, jak mladé jsou ty Vaše pipenky-třeba není třebase podivovat, že už nesou. Jak vysoký je ten plot, jakého typu je ta mládež-nosné PLEMENO? Jsou ty novicky plně opeřené-letky bez sponek, nezastřižené? Mají sólo ubytovnu, v ní kukaně, v kukani nápovědu ve formě sádrového, plastového nebo skutečného vejce-podkladku? Jako zpěv sirén je láká radostné volání hrdých zasloužilých bojovnic a vedeny instinkty, derou se rodit do osvědčeného hnízda... S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kosticka83 - (12) - 146.61 (?), 16.8.2015 21:21
Zdravím Všechny,
dnes ráno při vypouštění z kurníků a krmení se od mlaďochů ozvalo... Kykyryký Nebo tedy spíše takový pokus, něco jako Kykyky... šlus Není tedy pochyb o pohlaví švarného mlaďoocha. Srpovitá ocasní péra stále nevidno..?..
Plot máme vydoký cca 2 m, mezi starými a mladými je plot o malinko nižší, cca 1,5m. Plemeno tedy Vlaška. Stáří, čert ví. Ale na váhu jsou težší než ty co jsme měli posledně. Letky opeřené, mládež statečně poletuje po výběhu a občas učiní i nějaké ty pokusy o únik. Nicméně pod výhrůžkou klackem se zase rychle vrátí na původní místo. Sólo ubytovnu mají, ale kukaně v ní nejsou. Po předchozích zkušenostech s krmením 4 měsíce a nic jsem nepředpokládala, že to bude takto rychlé a myslela jsem si, že jeich sólo ubytovna bude sloužit jen přechodně, než si na sebe zvyknou. Tudíž jsem kukaně nebudovala.
Zítra běžím zakoupit další tři podkladky aby u starých by v každé kukani jeden. Staré snáší všechny na jednu hromadu. vybrali si jednu kukaň a i kdyby se tam měli naskládat všechny, tak se tam nacpou. Nejdřív lezly všechny do pravé, teď zas lezou do levé. Nevím, co je k tomu vede, podkladej je stejně pořád v té pravé.
Dnes jen dvě vejce a obě hnědá. Asi teplo nebo co.
Potřebovala jsem dnes udělat trošku pořádek ve výběhu tak mlaďoši dostali jedinečnou šanci a byli vypuštěni na zahradu společně se starými. Jen ty čtyři včerejší jsme nechali doma. Abysolvovali tedy první opravdouvou procházku kolem výběhu pod vedením hrdého Kohouta a pod dohledem statného ošetřovatele, tedy mne. Mláděž se chovala spořádaně, pěkně všechny v řadě, kohout je provedl po dvoře, nevštívili hnojniště, a pak kolem výběhu a zase zpátky, pak takový malý kuk na pole, ale to jsem na něj křičela, že tam ne (pochybuju že by tomu rozumněl) ale vrátil se. Starých si ani nevšimli a ony jich taky ne. Pyšný kouhout pak statečně nakráčel zpět do výběhu a pipiny za ním. Zítra pokus zopakujeme. Pokud bude vše OK, otevřu plot mezi výběhy, ať si chodí mezi sebou a výběh uzavřu, aby nešly ven. Doufám že toto přispěje k celkové aklimatizaci mládeže a také k celkové výchově a nácviku efektivního využívání jednotlivých kukaní. Možná by to mohlo také tem starším trochu srazit hřebínek a tolik by si nedovolovaly. jejich oprsklost dnes dosáhla maxima a to když kocoura sprostě obraly o poslední zybtky vepřové kosti, a jaly se pak likvidovat záhon s jahodníkem. Kocour byl hrd na svůj"úlovek" a vydal se s ním ke své nové nevěstě, kam ho ale už nedopravil, protože byl sprostě obklíčen a okraden.
Otázkou zůstává noclehárna. Strčit mladé ke starým, s tím že ty čtyři včerejší by ještě zůstaly sólo, či ještě počkat a nechat je spolu jen přes den?
Jak velký kurník vlastně potřebuje 20 slepic? Máme cca 2x3m. Je mi jasné, že budu muset přidat bydlo, rptože na to jedno se všechny nenarovnají.
|
|
|
|
|
|
|
Klapka - (35) - 245.130 (?), 16.8.2015 23:15
Ahojky. Koukám, že je tu víc lidí praštěných jako já. Chovám kočky - mainské mývalí a po zahradě mám několik plemen slepic. Chytré vlašky, hodné maransky, miláčky mazlivé kosovské kokrháče, a brzo opět araukany (ty první mi vymydlila liška, která pro pírko skočila přes plot). U vás Kostičko bych řekla, že vlašky jsou smíchané. Jsou to chytré slepice. Já pořád nadávala, kdo rozhazuje dobroty pro slepice, obviňovala jsem děti, a ona vlašuna se naučila dostat do skladu dobrot, kde se nakrmila, potvora. Viděla jsem ji jednou vycházet, ale nikdy jsem neviděla, jak tam vleze. Je to skříňka z linky, čili musí zobákem nebo drápy otevřít dvířka - přeprat panty. Je to mrcha, co mi leze do kapes.
Kurník - měl by být 1m2 na 3 slepice. Já mám stejně velký kurník na 10 slepic. A mám 40cm pro každou na hřadlech. Ale stačí prý 25cm, odstup hřadla 40cm, šířka 6cm, zakulacené hrany. Když jsem stavěla kurník, tak jsem to zjišťovala ne netu a u chovatelů. Je tady někde stará diskuze o stavbě kurníku. Zkusím ji najít. B.
|
|
|
|
|
|
|
Klapka - (35) - 245.130 (?), 16.8.2015 23:22
Tak jsem našla toto, ale je u ještě jeden, myslím. Tam bylo i o velikosti kurníku atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|