Chov krůt



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
host - 75.62 (?) 
21.8.2013 7:44

Dobry den,

Urcite se nenechte odradit od chovu krut. My bydlime u Breclavi. Letos to bylo s odchovem horsi a navstivila nas i skodna, ale 1 kus by se na prodej nasel, pokud by byl zajem. Jinak kruty mam od pana Grubera z Rakouska a krocana od pana Kohouta z Janova u Litomysle.

Zde je seznam rakouskych chovatelu i s kontakty:

Je dobre koupit jednu pulku chovneho kmene v jedne zemi a druhou pulku zase jinde. Prece jen se tim snizije riziko pribuznosti.

Od tech ruznych prodejcu urcite nekupujte nic, je to cesta do pekel jak jste se uz presvedcila. 

Ale nemusite jit zrovna po plemeni crollwitzer, dobre jsou i kruty naraganset nebo standartni bronzove.

Velka vyhoda u krut je, ze jsou vyborne kvocny a vysadi a odvodi vam jakoukoliv jinou drubez. Ja vzdy podsazuju i nejake slepici a perlici vejce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 209.55 (?), 21.8.2013 13:04

Moc děkuji za radu. Pro letošní rok už žádné krůty neplánuji, už proto, že v půdě na zahradě bude plno bakterií, virů a podobných neřádů. Takže půdu nechám vymrznout přes zimu a pak uvidím. Jsem chovatel začátečník, mám obavy, zda bych odchov od vejce vůbec zvládla. Přes zimu něco kolem chovu nastuduji a možná?

Ještě se zeptám. Na zahradě mám slepice, kurníky mají s krůtami oddělené - asi 50 m od sebe, ale v terénu se potkávají. Je možné tuto drůbež chovat tímto způsobem dohromady? Názory se velmi různí. Zajímal by mě Váš názor, protože máte osobní zkušenosti. Dříve to nikdo neřešil, pamatuji se, že před 15 lety můj soused choval vše společně i s ovcemi, ale dnes je to nějak jinak. Asi je to zvoleným rázem krůt. No, každopádně moje farmářské sebevědomí dostalo letos pořádný výprask. Mirka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 75.62 (?), 21.8.2013 14:09

Dobry den,

Ja si myslim, ze urcite je to mozne. Ja osobne mivam v 1 kurniku kruty i s odchovem (tzn jak krutami tak i kuricemi). Potkavani na dostatecne velkem pozemku bych vubec neresil. Zminujete, ze kurniky mate od sebe 50m, takze ten pozemek bude zda se velky dost. Ja mam k dispozici 0.5 hektaru

Jak jsem uz psal, pokud jsou krutata a kurata odmala spolu, tak problemy nehrozi.

Problemem muzou byt nove kusy zvenci a to je treba resit karantenou.

Odchov zvladnete, neni to zadna velka veda. Kruta snese vejce a na tech pak sedi. Vejce ji postupne odebirate, tak jak je snasi a davate podkladky a az snese vsechno tak ji to vymenite zpatky. No a pak uz jen hlidate, zda se chodi nazrat a napit. Pokud ne, tak ji musite kazdy den shodit z hnizda. Cekate 28 dni a pak az se vylihnou uz jen davate krmeni a piti - o zbytek uz se postara kruta sama. Nejdriv je mate s krutou treba v mensi samostatne ohradce oddelene od drubeze, kde maji maly vybeh, pristresek a krmeni a po nekolika tydnech uz je vpustite do vybehu. Hlavne nesmi zmoknout. Pokud maji pristresek, tak kruta se tam i s nima schova. 

Ted v zime si to muzete nastudovat, poridin chovny kmen a od jara zacit...

Odchov bez kvocny je mnohem slozitejsi a podle me naprosto neprirozeny. Kruty jsou skvele matky a nevidim duvod odchovavat v lihni a pak piplat mala kurata. Zkusil jsem oboje a kvalita a komfort odchovu pod kvocnou je uplne nekde jinde. Zdravotni stav krutat je uplne nekde jinde. Kruta je vse nauci, da jim teplo a ochrani je (treba pred kotaty, ktere si chteji hrat:)) Od malicka jsou venku ve vybehu a buduji si imunitu a uci se najit si potravu. Zadne problemy s trusem, zadne hlidani teploty, prisvicovani nekde v bedne. Spousta chovatelu lihne umele, protoze chteji mit krutata brzo. No ale co s malymi krutaty nekdy v breznu? Zkratka je to proti prirode, kruta neprivede krutata na svet takhle brzo. Na konci brezna teprve zacina snaset a krutata se lihnou zpravidla nejdrive v kvetnu, kdy uz byva vetsi tepla a dostatek slunecniho svetla.

Chovu zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 209.55 (?), 22.8.2013 8:54

Dobrý den, ještě jednou Vám děkuji za instruktáž i seznam chovatelů v Rakousku. Když to tak popisujete, tak odchov krůťat opravdu nevypadá složitě. Je to tak jak píšete. Myslíme si, že můžeme přírodu obejít a pak koukáme jako já nyní, jak nám nepřirozeně vyšlechtěná zvířata umírají.

Přeji Vám hezký den. Mirka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 75.62 (?), 21.8.2013 7:48

Az ted jsem si vsiml, ze nechcete kruty odchovavat. Pak je to samozrejme slozitejsi. Bez vlastniho odchovu pujdete vzdy do rizika.  Zkusit muzete nejake mensi chovatele. Na internetu se da najit spousta kontaktu, Nektere jsem zminil. Ale ja osobne bych do chovu krut bez moznosti vlastniho odchovu nesel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 226.241 (?), 24.8.2013 19:28

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to, co jsem nikde nenašla a to je : KAM dáváte ta vajíčka, co krůtě odebíráte? Zeptám se asi úplně hloupě, ale někam do tepla, třeba mezi peřinylaugh nebo stačí normálně na plato do pokojové teploty?? je to přece jen dost dní, než to všechno snese...

Děkuji moc za odpověď

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 75.62 (?), 24.8.2013 23:53

ne ne ne, to by bylo uplne spatne

idealni je chladna mistnost nebo sklep teplota 10-15 stupnu ideal, max do 20 stupnu

nic nepokazite kdyz je budete 1 x za den obracet

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 226.241 (?), 27.8.2013 13:14

Tak děkuju mockrát za odpověď, vidíte, já bych je zahřívala v postelismiley a to by bylo špatně. Měla bych ještě jeden dotaz : ta krůta, co mi teď snáší vejce byla koupená i s krocanem jako brojlerové krůtě na výkrm. Někde se dočtu, že mají nízkou reprodukční schopnost, někdo zase píše, že se normálně dají množit. Co si o tom myslíte? I kdyby to všechno dobře proběhlo, krůta by zasedla cca za 14 dní, tzn. že krůťata by se vyklubala cca v půlce října, není to pozdě kvůli teplotě? Mám krůty venku v krůtníku cca 2x1x1m, který by se dal zateplit polystyrenem. Děkuji za Váš názor a pěkný den

Lucie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 75.62 (?), 27.8.2013 18:28

Dobry den.

Brojlerove kruty muzou i nemusi odchovat krutata. Ale letos je opravdu uz pozde. Kdyby se vylihly v pulce srpna, tak by to jeste slo, ale konec zari je uz pozde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.241 (?), 1.9.2013 11:39

Děkuji za Váš názor. Krůta stále snáší vajíčka, budu jí je tedy odebírat a normálně je zkonzumujeme jako slepičí vejce. Jde mi o to, jestli bude snášet pořád dál a když jí pak nenechám na ničem sedět, jestli si dá pauzu a začne snášet znovu zjara, aby se krůťata vylíhla do optimálních podmínek? A mám šanci poznat, jestli jsou vajíčka oplozená? Jestli má cenu si tento pár držet přez zimu...

Děkuji L

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel4.7.2024
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika