Zimolez, Muchovnik

moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?)
16.4.2015 15:26

Zimolezy jsou méně plodné než kanadské borůvky, ale když mají dobré podmínky (hlavně vodu), tak z jednoho dospělého keře lze získat něco kolem 2kg (v optimálním případě i trochu více). Ideální rostlina do podhorských oblastí s bohatými srážkami, v suchých lokalitách to chce zvýšenou péči (zálivka, mulčování, atd.). Chuť je příjemná, dají se sehnat velmi dobré odrůdy, ale stejně tak i kyselé či nahořklé.

Muchovník je velmi plodný a nenáročný na podmínky, v pohodě vegetuje i tam, kde je na zimolez příliš sucho. Stejně jako u zimolezu existují chutnější a méně chutné odrůdy (moučnaté, fádní). Ty chutné se poněkud hůře shánějí, protože se muchovník narozdíl od zimolezu velmi těžko řízkuje.

Takže zimolez i muchovník určitě ano, pokud někdo kategoricky tvrdí "vykopat", tak to buď neumí pěstovat nebo nemá kvalitní odrůdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?), 16.4.2015 15:26

Zimolezy jsou méně plodné než kanadské borůvky, ale když mají dobré podmínky (hlavně vodu), tak z jednoho dospělého keře lze získat něco kolem 2kg (v optimálním případě i trochu více). Ideální rostlina do podhorských oblastí s bohatými srážkami, v suchých lokalitách to chce zvýšenou péči (zálivka, mulčování, atd.). Chuť je příjemná, dají se sehnat velmi dobré odrůdy, ale stejně tak i kyselé či nahořklé.

Muchovník je velmi plodný a nenáročný na podmínky, v pohodě vegetuje i tam, kde je na zimolez příliš sucho. Stejně jako u zimolezu existují chutnější a méně chutné odrůdy (moučnaté, fádní). Ty chutné se poněkud hůře shánějí, protože se muchovník narozdíl od zimolezu velmi těžko řízkuje.

Takže zimolez i muchovník určitě ano, pokud někdo kategoricky tvrdí "vykopat", tak to buď neumí pěstovat nebo nemá kvalitní odrůdy.

host - 78.211 (?), 16.4.2015 21:44

Děkuji za názory

A s jakýma máte odrůdama máte dobré zkušenosti? Hodně se tu píše že záleží na odrůdě. Jeden tu doporučoval: Balalaika, Blue Velvet, Modrý triumf.

Koukal jsem na: Aurora, Honeybee, Borealis, tundra které dle popisu vypadají slibně.

Ale v čem úplně tápu tak to jsou muchovníky, které jsou dobré?

termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 78.211 (?), 16.4.2015 21:46

+Amur, Altaj

host - 248.131 (?), 16.4.2015 22:18

Muchovníky - jak jsem psala nahoře - chuť - s aroma / bez aroma jen sladké - se liší podle druhu, ne podle odrůdy (mezi odrůdami je rozdíl spíš v množství plodů).

Takže pokud chcete aromatický, hledejte mezi odrůdami A.lamarckii. Pokud jen sladký, mezi odrůdami A.ovalifolia.           Lída

host - 248.131 (?), 16.4.2015 22:23

Omluva - ne ovalifolia, ale alnifolia.       L.

ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 17.4.2015 0:03

A co Amelanchier Cusickii, nemáte o něm nějaké informace? Právě ten jsem na podzim koupil, tak by mě zajímalo co mám čekat.

host - 248.131 (?), 17.4.2015 12:44

Amelanchier alnifolia "Cusickii"...Ještě má další varianty, jako "Cusickii Martin" nebo "Cusickii Smoky". Ale jsou to ty, co nemají moc aroma. Lída

ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 20.4.2015 20:54

Aha, tak to jste mi moc radost neudělala :-( mě zmátlo, že na Wikipedii řadí cuciskii jako samostatný druh vedle alnifolia, lamarckii a dalších.

host - 248.131 (?), 20.4.2015 21:29

Tak jsem na to koukala teď ještě porůznu na netu. Někde píší, že A.alnifolia var.cusickii je synonymum A.cusickii. Pro změnu zas třeba "prodej stromků" prodává A.cussickii a podtitulek má muchovník olšolistý (což = alnifolia). Takže jste mne dokonale zmátl... Já to znala jako A.alnifolia var.cusickii, odpovídá tomu i vzhled hroznu plodů. Ale botanik nejsem.  Lída

host - 248.131 (?), 20.4.2015 21:36

Tady píší : Amelanchier alnifolia var.cusickii - synonyma: A.cusickii, A.florida var.cusickii... Takže jsme měli pravdu oba wink.           L.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz