Využití malin



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
23.6.2011 14:36

Maliny mají nádhernou vůni, ale je hodně těkavá. Je proto umění vyrobit džem či marmeládu tak, aby vůně zůstala v ovocném výrobku. Co je platné, že dlouhým vařením marmelády provoníme celý dům. To mi kdysi pravila jedna stará hospodyně. A radila postup:
1. Maliny propasírovat zasyrova nebo jen prošlé párou kvůli barvě. Jen jsou-li málo kyselé, přidat trochu dřeně červeného rybízu
2. Mameládu vařit na horké pánvi po jednotlivých naběračkách s odměřeným množstvím cukru Vlastní var a odpaření v tenoučké vrstvě na pánvi trvá sotva 30 vteřin Za tu dobu stihne vůně odvětrat jen málo
3. Každou porci z pánve setřít přes trychtýř rovnou do skleničky.
Je to možná trochu pracnější, ale na druhé straně - malinovou zavařeninu dělá málokdo v několikakilovém množství. Plním ji proto do nejmenších skleniček (50-100g) např. od kaviáru či drceného lososa. Po otevření se obvykle hned spotřebují.
   Abych byl upřímný, když jsem porovnal marmeládu podle tohoto receptu s tou, kterou vařila klasicky moje matka, těžko jsem hledal rozdíl. Takže babo raď...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 54.27 (?), 23.6.2011 12:52

Mirku, krásné maliny. Malinovou marmeládu dělám následujícím způsobem, oprané maliny rozvařím s hrstkou pokrajených angeštů úplně na kaši, přes jemné síto přepasíruji (nemáme rádi zrníčka v marmeládě, stejné dělám i z ostružin), zvážím a dále postupuji podle návodu na "želírovadle". Je super na vánoční linecké cukroví. Někdy přidávám i rybíz - ten odstopkovat. Když jsou višně, přidám do přepasírované hmoty vypeckované - potom je marmoška s velkými kousky ovoce - tato je prima na potření pod krém do dorty nebo medových řezů, případně do perníku na plech. Ze zbylé hmoty po pasírování ("matolinek" - zrníčka, slupky) dělávám "druhák" - přeliju vodou, přidám cukr podle chuti, nechám přejít varem, přecedím přes pasírovací síto, vychladlá šťáva není na dlouhé uchovávání, ona stejně nevydrží.           Dobré jsou i kynuté knedlíky s malinami sypané tvarohem nebo opraženou houskou.           Maliny je dobré přidat i k ovoci (rybíz, angrešt, jahody, josta, třešně...) na pečený čaj. Elena

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 23.6.2011 14:36

Maliny mají nádhernou vůni, ale je hodně těkavá. Je proto umění vyrobit džem či marmeládu tak, aby vůně zůstala v ovocném výrobku. Co je platné, že dlouhým vařením marmelády provoníme celý dům. To mi kdysi pravila jedna stará hospodyně. A radila postup:
1. Maliny propasírovat zasyrova nebo jen prošlé párou kvůli barvě. Jen jsou-li málo kyselé, přidat trochu dřeně červeného rybízu
2. Mameládu vařit na horké pánvi po jednotlivých naběračkách s odměřeným množstvím cukru Vlastní var a odpaření v tenoučké vrstvě na pánvi trvá sotva 30 vteřin Za tu dobu stihne vůně odvětrat jen málo
3. Každou porci z pánve setřít přes trychtýř rovnou do skleničky.
Je to možná trochu pracnější, ale na druhé straně - malinovou zavařeninu dělá málokdo v několikakilovém množství. Plním ji proto do nejmenších skleniček (50-100g) např. od kaviáru či drceného lososa. Po otevření se obvykle hned spotřebují.
   Abych byl upřímný, když jsem porovnal marmeládu podle tohoto receptu s tou, kterou vařila klasicky moje matka, těžko jsem hledal rozdíl. Takže babo raď...

   
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 23.6.2011 14:37

Dobrý deň,

pripájam link na výrobu sirupu bez varenia, a kandizovanie + výr. sirupu za studena. Musel som urobiť print screeny, uploadnúť sa dajú len obrázky. Dúfam že sa to bude dať prečítať. Ak nie, dajte mi vedieť.

Peter

      
host - 162.128 (?), 23.6.2011 23:49

náš recept na malinovku. Maliny natrhat, dát do kýble, zalít vařící vodou, posypat trochou kyseliny citronove, příkrýt utěřkou.  nechat dva dny stát v chladnu. Lehce to začne kvasit. Vylisovat na ručním mlýnku. Odměřit objem štávy, a kolik štávy, tolik cukru. Na litr vymačkané štávy dáme litr cukru. Lehce zahříváme, až se cukr rozpustí. Pokud to nechci sterilizovat, tak přidám konzervační přípravek a dám do ledničky. (v teple by to zkvasilo). Hotovou stávu je možné i zmrazit (ušteří se místo v lednničce). Stějně děláme sirup i z rybízu, jahod (ten je úplně dokonalý). Ovoce je možné i zmrazit, a zpracovat někdy později, až bude čas. 

Malinovka je krásně voňavá.

      
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 24.6.2011 8:30

Pripájam obrázky, ak by nefungoval ten link. 

Peter





         
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 18.43 (?), 24.6.2011 22:41

Opožděně pro Mirka  -  malinový džem dělám jako každý jiný. Džem je jednodruhový-na rozdíl od marmelády-s kousky ovoce. Používám želírovací cukr, takže maliny stačí natrhat, dát do kastrolu, nechat přejít trošku varem, přidat žel. cukr-používám ten 3:1 nebo 2:1, dle množství ovoce, pak stačí povařit 5 minut a plnit do skleniček. Jadérka zůstávají a vůbec nikomu doma v džemu nevadí. Občas se dívám v obchodech, pokud mají malinový džem, obsahuje jadérka vždy. M.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika