Stříhání borůvek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
jancaabob - (13) - 9.130 (?), 7.9.2008 20:24, zobrazeno: 64699x
Dobrý den.Potřebuji poradit kdy a o kolik mám zastříhnout borůvku?.Na jaře jsem zasadil 4 keříky Kanadských borůvek, květy jsem odrbal a dnešním dnem mají nejdelši výhony 130cm a sílu 1cm.O kolik mám tyto výhony zkrátit a kolik jich má být na jednom keříku a co s ostatními větvičkami?Díky moc za rady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jancaabob - (13) - 9.130 (?), 8.9.2008 20:40
Tak to ste mě moc neporadil.Poprosil bych odborníka Pana Vysloužila nebo chemika.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 9.9.2008 10:30
Stříhejte až na jaře, pokud budete stříhat nyní, není to dobrá volba. Borůvka je šílená a bude snažit stále vyrážet, Keřík tím před zimou pouze vysílíte.
Počkejte, keřík do dřevní hmoty uloží zásoby, pokud jej pohnojíte (to bych udělal určitě), pak ještě posílí dřevní hmotu, bude lépe odolávat zimě a mrazu. Na jaře zastřihnete omrzlé větvičky, keř prosvětlíte (nemám na to žádný exaktní recept jako se stromy, jen se snažím, aby keř nebyl příliš hustý, větve aby byly pokud možno členité a silné) pohnojíte, zalévejte a budete se těšit na úrodu :-))
PS. s touto péčí byly letos mé keře doslova obalené borůvkami, bohužel mi nějak zlenivěly kočky a já se tak dlouho odhodlával k výrobě držáků protiptačích sítí, že největší benefit z úrody měla rodinka (nyní obtloustlých) kosů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.30 (?), 22.10.2008 12:16
Prosím pana Vysloužila o sdělení zkušeností s muchovníkem, na jaře jsme ho zasadili. Má skutečně tak dobré plody, jak píše p. Starkl? A kdy začne plodit? Kanadskou borůvku podle zahrad. firmy, která je pěstuje, je třeba stříhat po skončení sběru asi na 4 očka.Udělala jsem to, ale borůvka je stále nízká. Děkuji za odpověď, Alena
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 22.10.2008 13:25
Nechte borůvku "jet", výhodné je prosříhat jí ve středu, aby nevzniklo "koště".
Sám stříhám borůvku na jaře, prostříhám omrzlé a přebytečné větvičky. Překvapuje mne, že Váš keřík je malý, pokud je borůvka v dobrém substrátu, zalévaná a hnojená, je k nezastavení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|