Stále plodící maliny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 241.173 (?), 6.7.2019 10:58, zobrazeno: 9542x
Dají se někde ochutnat různé odrůdy stále plodících malin? Kdo je pěstujete, můžete doporučit nějakou odrůdu a proč? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.197 (?), 6.7.2019 12:25
Stáleplodící maliny neexistují. Jsou jen jednouplodící (konec jara) a remontantní - dvakrátplodící (konec jara +podzim). Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 6.7.2019 20:03
Zkuste odrůdu Polka. Jedná se o remontantní odrůdu, ale pokud po podzimním odplození vrcholků výhonů místo jejich zkrácení provedete sestřih hned u země, tak v příštím roce začínají nakvétat a plodit dříve "letošní" letorosty.
Tedy přesněji. Loňské letorosty plodí v střední třetině na bočním obrostu v časně-letní sezóně. Když tato končí, tak začínají plodit na vrcholcích porosty, kde jsme první úrodu obětovali časnějšímu nástupu "druhé vlny". Když nejkvalitnější plody této pozdně-letní vlny končí, nastupuje sklizeň úrody podzimní na plochách, kde byla časně-letní sklizeň. Je vhodné takovéto poloviny střídat tak, že příslušná polovina má jeden rok jednu sklizeň a druhý rok dvě sklizně. Pro strojní sklizně se POLKA pěstuje pouze jako každoročně strojně sežínaná u země - o 1/4 nižší výnos je kompenzován o 80% nižším podílem lidské práce, která je drahá.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.11 (?), 8.7.2019 12:36
Zdravím, tak zrovna Polka /5ks/ mě letos dost zklamala, vyrašila pouze 1,
dostaly veškerou péči. sazenice byly pěkné, prostě 4 ks uschly..
krásné kořeny, zálivka, byly pěkně zabalené, prostě to nevyšlo..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 6.7.2019 20:20
Mám na těch loňských výhonech vždycky nekvalitní plody. Zaschlé a málo sladké. Rozdíl proti klasickým je u mě max 14 dní v časnosti, spíš týden. Přitom na letorostech jsou plody pěkné. Bohužel odrůdu neznám, nekupoval jsem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 6.7.2019 21:10
To může být i virózou, protože zpravidla loňské výhony využijí zbytky zásob "zimní" vláhy a tak jsou maliny z první vlny i bez závlahy velké a šťavnaté.
Jinak maliny jsou vhodné do středních a vyšších poloh = nevadí jim chlad a preferují vyšší srážkové úhrny. V nízkých polohách bez závlahy je pak lepší podzimní úroda, protože probíhá po "Svatá Anna - chladna zrána" nejteplejší periodě roku už v době, kdy noční teploty padají pod rosný bod a tedy malina si užije vybírání vody z rosy.
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 7.7.2019 12:10
Viroza by ovlivnila i letorosty, spíše se Slánsko posunulo do teplé a suché oblasti. Původně to byl vlhký kout za domem s odpoledním sluncem, teď je to vyprahlý kout za domem.
Podobně jako pan Vysloužil, preferuji úrodu teď, kdy není moc jiného ovoce. Ale bez zalévání by nebylo nic.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 7.7.2019 20:27
My, na Vysočině, na „horách“ (vopičích), konkrétně 450 m/m nemáme nyní málo jiného ovoce. Asi v žádném období ho nebude víc.
Máme mimo malin: meruňky (Leskora), rybíz červený (Jonkheer), rybíz černý (Sofijevská), angrešt (Niesluchowski), jostu, pořád ještě jahody (stáleplodící), muchovník (Smouky/Martin), zbytky třešní, višně (třeba Morina). Jen ten Herman (slíva) už týden mešká a hruška Junsko zlato letos není vidět (nějak to snad ještě 2,3 dny vydržím). Pak máme plodovou zeleninu: první rajčata, okurky a hrášek (ostatní zeleniny, které si ukousnu, neuvádím – není to ovoce). Vše volně venku, jím hned při procházení zahrádkou. Břicho mám jako skot a tak mi to vůbec jako málo nepřipadá. JG 
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|