Sazenice borůvek - kde nejlépe koupit

host - 247.109 (?)
6.2.2022 8:38

To máte pravdu, ale už to píšu potřetí, velikost kontejneru musí odpovídat stáří. Což třeba u e shopů moc nebývá. A jestli se prodejce přímo v zahradnictví začne ohánět věkem borůvky, velmi bych zbystřil.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 186.114 (?), 6.2.2022 8:22

Spomyšl není daleko od Prahy a mají velký výběr, můžete tam zajet osobně, nic lepšího asi nenajdete. Na jaře tam bude nával.

Borůvky jsem vícekrát kupoval na internetu nebo objednával mailem na Slovennsku a nikdy s tím nebyl problém. Ze Slovenska od Ing. Šimaly to i s poštovným vyjde levněji než tady (pro větší počet sazenic)..

host - 247.109 (?), 6.2.2022 8:24

Proč chcete stále starší? Už jsem to psal výše. Jestli bude v menším květináči, než co odpovídá věku, koupíte sazenici podstatně horší.

To je všeobecně rozšířený omyl i u ovocných stromků. Spousta lidí si myslí, čím starší, tím lepší. Opak je pravdou. Mladá sazenice se podstatně lépe ujímá, roste a pak i tvaruje. Starší je mnohdy lépe vyhodit. Což bohužel prodejci nedělají a zákazníkovi jej nacpou s tím, že je dokonce lepší.

host - 186.114 (?), 6.2.2022 8:32

Borůvka je keř a prodává se kontejnerovaná, takže se ujímá stejně dobře malá i velká. Proto je lepší (z hlediska čekání na úrodu) kupovat větší a starší keře.

host - 247.109 (?), 6.2.2022 8:38

To máte pravdu, ale už to píšu potřetí, velikost kontejneru musí odpovídat stáří. Což třeba u e shopů moc nebývá. A jestli se prodejce přímo v zahradnictví začne ohánět věkem borůvky, velmi bych zbystřil.

host - 240.140 (?), 6.2.2022 8:47

Ano, to máte pravdu, že velikost kontejneru má odpovídat stáří. Ale obvykle to tak je, věk borůvky udáva její cenu, proto se uvádí i s velikostí kontejneru. Ohledně borůvek na tom e-shopy nejsou špatně.

host - 81.144 (?), 6.2.2022 9:36
Když jsem vysazoval švestkový sad kromě jednoletých špičáku doma štěpovaných jsem tam dával i pár větších stromů od prodejce z některých jsem bral rouby. Ty špičáky je během tří let dohonily a když stromy vstupovaly do plodnosti rozdíl ve velikosti už nebyl vůbec poznat. U borůvek ale nevím jak to je a jak rychle rostou. Jednou jsem si sazeničku koupil, dokonce se mně z ní podařilo vypiplat hned dva zakořeněné řízky. Ze vší slávou jsem vše zadil a na jaře následujícího roku už se nic neprobudilo. Kořeny i té kupované totálně sežrali hraboši.

host - 240.140 (?), 6.2.2022 9:57

U borůvek to 'funguje' jinak, než u ovocných stromů.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 6.2.2022 10:13

A právě proto já to piplání doporučuju nechat na množiteli a koupit pěkné zdravé velké sazenice. O stáří jsem nic nepsal a myslím, že nějak nerozhoduje. Rozhodující je kvalita nakupovaného výpěstku a u borůvek to podle mně platí naprosto. Několik takových chcípáčků jsem se několik let snažil přivést k životu a ztratil tím několik let.

host - 247.109 (?), 6.2.2022 11:02

Pan PP má naprostou pravdu. Je důležité koupit silné, vitální sazenice.

Plodnost a stáří sazenice, sice to spolu souvisí, - ale. Po přesazení z malých P devítek do 2 až 2,5 litrových květináčů, při dobrém pěstování mnohdy rodí v zahradnictví již ten samý rok. Takže jestli někdo moc operuje se stářím, s tím, že bude dříve plodit. nemusí to být tak zcela pravda.

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.73 (?), 6.2.2022 18:33

Ja jsem si dovezl od producenta farmare rostliny 4-6 let stare v taskach asi po 50l, asi je tam riziko, ze vam necha horsi kusy, ktere mu tak nenesou a na podzim to nepoznate. Ale ja jsem spokojen, boruvek ze jsem nevedel co as nima hned prvni rok. A pak mam klasicke sazenice ze Spomysl apod, ale to musite mit trpelivost, nez z toho bude poradna uroda.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz