Sazenice borůvek - kde nejlépe koupit
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 186.114 (?), 6.2.2022 8:22
Spomyšl není daleko od Prahy a mají velký výběr, můžete tam zajet osobně, nic lepšího asi nenajdete. Na jaře tam bude nával.
Borůvky jsem vícekrát kupoval na internetu nebo objednával mailem na Slovennsku a nikdy s tím nebyl problém. Ze Slovenska od Ing. Šimaly to i s poštovným vyjde levněji než tady (pro větší počet sazenic)..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.109 (?), 6.2.2022 8:24
Proč chcete stále starší? Už jsem to psal výše. Jestli bude v menším květináči, než co odpovídá věku, koupíte sazenici podstatně horší.
To je všeobecně rozšířený omyl i u ovocných stromků. Spousta lidí si myslí, čím starší, tím lepší. Opak je pravdou. Mladá sazenice se podstatně lépe ujímá, roste a pak i tvaruje. Starší je mnohdy lépe vyhodit. Což bohužel prodejci nedělají a zákazníkovi jej nacpou s tím, že je dokonce lepší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.114 (?), 6.2.2022 8:32
Borůvka je keř a prodává se kontejnerovaná, takže se ujímá stejně dobře malá i velká. Proto je lepší (z hlediska čekání na úrodu) kupovat větší a starší keře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.109 (?), 6.2.2022 8:38
To máte pravdu, ale už to píšu potřetí, velikost kontejneru musí odpovídat stáří. Což třeba u e shopů moc nebývá. A jestli se prodejce přímo v zahradnictví začne ohánět věkem borůvky, velmi bych zbystřil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.140 (?), 6.2.2022 8:47
Ano, to máte pravdu, že velikost kontejneru má odpovídat stáří. Ale obvykle to tak je, věk borůvky udáva její cenu, proto se uvádí i s velikostí kontejneru. Ohledně borůvek na tom e-shopy nejsou špatně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 6.2.2022 9:36
Když jsem vysazoval švestkový sad kromě jednoletých špičáku doma štěpovaných jsem tam dával i pár větších stromů od prodejce z některých jsem bral rouby. Ty špičáky je během tří let dohonily a když stromy vstupovaly do plodnosti rozdíl ve velikosti už nebyl vůbec poznat. U borůvek ale nevím jak to je a jak rychle rostou. Jednou jsem si sazeničku koupil, dokonce se mně z ní podařilo vypiplat hned dva zakořeněné řízky. Ze vší slávou jsem vše zadil a na jaře následujícího roku už se nic neprobudilo. Kořeny i té kupované totálně sežrali hraboši.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.140 (?), 6.2.2022 9:57
U borůvek to 'funguje' jinak, než u ovocných stromů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 247.109 (?), 6.2.2022 11:02
Pan PP má naprostou pravdu. Je důležité koupit silné, vitální sazenice.
Plodnost a stáří sazenice, sice to spolu souvisí, - ale. Po přesazení z malých P devítek do 2 až 2,5 litrových květináčů, při dobrém pěstování mnohdy rodí v zahradnictví již ten samý rok. Takže jestli někdo moc operuje se stářím, s tím, že bude dříve plodit. nemusí to být tak zcela pravda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |