Růst rybízu

host - 110.98 (?)
25.4.2022 16:00

To je samozřejmě možné, nicméně zmetci jsou to až teď - do nedávna jsem na ně mluvila hezky a mile :)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 110.98 (?), 25.4.2022 15:03, zobrazeno: 3097x

Dobrý den, mám takový dotaz. Jak rychle roste keříčkový rybíz? Loni na jaře jsem zasadila vždy jednu sazenici, co měla tak 20 cm na výšku. Byly to 3 větve seřízlý na 3 očka. Loni mi narostly 3 nový větve opět velikosti 20 cm. No jo, ale letos se oba zmetci tváří, že jim zase vyrostou sotva 2 větve o podobné velikosti. Je to normální? Nebo se jim něco nelíbí? Jedná se o červený rybíz odrudy Detvan a růžový Gloire de Sablons. Jsou na slunném místě, hlína obohacená o kompost při sázení, letos brzy z jara obět zakutána lžíce kompostu a trochu cereritu na přikrmení. (Jen poznámka - sousedka vedle má rybín prakticky na stejným místě - tzn slunce tam svítí stejně dlouho a rybíz má ukázkovej). Případně zda nemáte tip na odrudu rybízu, která přežije i zahrádkářskou lamu jako jsem já, děkuji.

host - 91.196 (?), 25.4.2022 15:50

P. sousedka může mít své rybízy na stanovišti déle, v jiné půdě, jinak hnojené, zavlažované a co je třeba rozhodující, že je nazývá jemnějiwink? SPCH

host - 110.98 (?), 25.4.2022 16:00

To je samozřejmě možné, nicméně zmetci jsou to až teď - do nedávna jsem na ně mluvila hezky a mile :)

host - 248.199 (?), 25.4.2022 17:45

Keřové rybízy se při výsadbě sázejí cca o 10 cm hlouběji, než byly ve školce (proto, aby vyhnaly další výhony i z pupenů v zemi). Jinak je dobré před zimou do nich přihodit uzrálý kompost - zjara se pak rozhrábne do okolí. Není dobré okolo nich moc kypřit půdu (spíš nastlat mulč), protože mají povrchové kořeny. Zjara je dobré přihnojit Cereritem (hrst na m2).           Lída

host - 248.199 (?), 25.4.2022 17:49

ps - toho kompostu se dává podle velikosti keře - malý lopata, velký třeba tři wink

host - 91.196 (?), 25.4.2022 18:08

Paní Lído, když ona ta lžíce kompostu, kterou opět zakutala zadavatelka dotazu může být zavádějící-je i lž.zednická, bagrová...cheeky Já jen doufám, že ten déšť, který- alespoň na naši vyprahlou Hanou- v posledních několika dnech padá, pomůže donedávna nešťastně vypadající přírodě k téměř zázračné proměněwink, SPCH.

host - 248.199 (?), 25.4.2022 19:40

No to u nás snad také (HK)...Ale ono u rybízu není to "zakutání" moc žádoucí, lepší je to jen zlehka zahrábnout drápky do povrchové vrstvy (tak max. do 5cm), on ten rybíz má kořeny fakt hodně na povrchu.

A pozdravujte tam u Kroměříže!           Lída

host - 91.196 (?), 25.4.2022 20:16

Souhlasím s tím, že mladý keřík má pár kořínků, které razantnější okopávka může poranit, a tím zbrzdit růst výhonů. Já mám nejen u takové mládeže zálivkovou misku, na jejím vnějším okraji udělám žlábek asi 3-5cm hluboký. Do takového kroužku nasypu cosi gr.cereritu, zaleju kropičkou a pak zasypu celý kruh poctivou-asi 5i cm vrstvou mého zralého kompostu nebo koupeného substrátu.Za pár dní je tento prostor oživený žížalami, na dotek teplejší než okolní půda. Rostlinám to jde viditelně k duhu. Pozdrav pošlu ráno, až budu měnit vzduch v bytěcheeky, SPCH.

host - 110.98 (?), 26.4.2022 9:12

Děkuji za rady. Přidala jsem tam tak ne plnou menší lopatu kompostu a cereritu byla opravdu malá hrstička, a´t to nepřehnojím. A v tomto případě jsem něžná vždycky, nějaké hrubé zakopávání se nekoná, používám vždy jen svoje ruce :) Jak hluboko jsem sázela už si bohužel nevybavím. Může to být i tím? Že jsem to třeba zasadila jen 5 cm hlouběji a ne 10?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 9.142 (?), 26.4.2022 9:18

Já do toho tak trochu hodím vidle. Kdysi jsem sázel sazenice rybízů a podle rady je dal hlouběji. Jenže rostly jako když nerostly. Takže tomu hlubšímu sázení moc nevěřím, leda v nějakých naprosto skvělých podmínkách. To ovšem nutně neznamená, že podsazení o 5 cm má nějaký významný vliv.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz