Růst rybízu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 110.98 (?), 25.4.2022 15:03, zobrazeno: 3097x
Dobrý den, mám takový dotaz. Jak rychle roste keříčkový rybíz? Loni na jaře jsem zasadila vždy jednu sazenici, co měla tak 20 cm na výšku. Byly to 3 větve seřízlý na 3 očka. Loni mi narostly 3 nový větve opět velikosti 20 cm. No jo, ale letos se oba zmetci tváří, že jim zase vyrostou sotva 2 větve o podobné velikosti. Je to normální? Nebo se jim něco nelíbí? Jedná se o červený rybíz odrudy Detvan a růžový Gloire de Sablons. Jsou na slunném místě, hlína obohacená o kompost při sázení, letos brzy z jara obět zakutána lžíce kompostu a trochu cereritu na přikrmení. (Jen poznámka - sousedka vedle má rybín prakticky na stejným místě - tzn slunce tam svítí stejně dlouho a rybíz má ukázkovej). Případně zda nemáte tip na odrudu rybízu, která přežije i zahrádkářskou lamu jako jsem já, děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 110.98 (?), 25.4.2022 16:00
To je samozřejmě možné, nicméně zmetci jsou to až teď - do nedávna jsem na ně mluvila hezky a mile :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.199 (?), 25.4.2022 17:45
Keřové rybízy se při výsadbě sázejí cca o 10 cm hlouběji, než byly ve školce (proto, aby vyhnaly další výhony i z pupenů v zemi). Jinak je dobré před zimou do nich přihodit uzrálý kompost - zjara se pak rozhrábne do okolí. Není dobré okolo nich moc kypřit půdu (spíš nastlat mulč), protože mají povrchové kořeny. Zjara je dobré přihnojit Cereritem (hrst na m2). Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.199 (?), 25.4.2022 19:40
No to u nás snad také (HK)...Ale ono u rybízu není to "zakutání" moc žádoucí, lepší je to jen zlehka zahrábnout drápky do povrchové vrstvy (tak max. do 5cm), on ten rybíz má kořeny fakt hodně na povrchu.
A pozdravujte tam u Kroměříže! Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 110.98 (?), 26.4.2022 9:12
Děkuji za rady. Přidala jsem tam tak ne plnou menší lopatu kompostu a cereritu byla opravdu malá hrstička, a´t to nepřehnojím. A v tomto případě jsem něžná vždycky, nějaké hrubé zakopávání se nekoná, používám vždy jen svoje ruce :) Jak hluboko jsem sázela už si bohužel nevybavím. Může to být i tím? Že jsem to třeba zasadila jen 5 cm hlouběji a ne 10?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |