Rozročík na jahodníku - sanace půdy záhonu?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Daneek - Bronzový Zahrádkář (91) - 228.52 (?), 11.3.2015 14:17, zobrazeno: 21964x
Myslím, že mám na jahodníku roztočíka. Nemám to ověřené mikroskopicky, ale vypadá to tak - listy jsou pokroucené, rostliny malé, plodí málo..
Stav se celkově postupně zhoršuje, počet napadených sazenic se zvětšoval, ikdyž jsem se snažila sázet vždy ty nenapadené. Asi to ještě zkusím něčím postříkat (budu vděčná za rady čím) a nechám zaplodit, pak bych to ale zlikvidovala. Můj dotaz je, jak zamezit nakažení nových sazenic. Jak moc ta potvora přežívá v půdě? Nové jahody bych nedala na ten stejný záhon, ale třeba hned vedle, nebo ob jeden. Nemám moc velkou zahradu, prakticky všude už ty jahody někdy byly. Nebo myslíte, že bych třeba měla jednu sezónu vynechat?
Děkuji. Daniela T
|
|
 |
|
 |
 |
|
fanatix - Stříbrný Zahrádkář (256) - 209.79 (?), 11.3.2015 15:05
Proti roztočikom
Apollo 50 SC
Vertimec 018 EC
proti hubov. chorobam, preventivna zalievka Previcur Energy
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 11.3.2015 15:45
S roztočíkem je potíž. První úkol je odstranit napadené. Druhý dobře ošetřit ty, které zatím poškození nevykazují. Nový porost založit z ověřeného zdroje. Neplít a neošetřovat oba porosty v pořadí staré - nové, pokud děláte v gumových rukavicích, po práci ve starých jahodách je vyhodit. Roztočík se může chytit oblečení, bot, přenese ho vítr. Přidávám něco z agromanuálu: Roztočík jahodníkový, mikroskopický (pouhým okem neviditelný) roztoč, způsobuje (larvy i dospělci) kadeření a pomalý růst mladých (srdéčkových) listů. Při silnějším napadení listy hnědnou a zasychají. Rostliny krní, mají malý výnos a plody jsou drobné, nekvalitní. Přezimují samičky v srdéčkových listech. Množit se začínají v dubnu a nejvyšší napadení bývá v srpnu. Během roku má až 7 překrývajících se generací. V porostu se šíří aktivně, pasivně se nejvíce rozšiřuje sadbou. Vyžaduje vysokou vlhkost vzduchu, proto častěji napadá přehoustlé porosty. Pro výsadbu používat jen zdravou, uznanou sadbu. Napadené rostliny ihned na jaře odstranit z porostu. Ošetření se provádí brzy zjara v době rašení (březen), a je vhodné ho znovu opakovat i po sklizni (nejlépe po posečení natě). Ošetřujeme pod vysokým tlakem větším objemem postřikové jíchy hlavně srdéčka (středy) rostlin přípravky: Sanmite 20 WP, Vertimec 1.8 EC. Případně možno dle návodu aplikovat rozhozem substrát s bioagens - dravého roztoče Typhlodromus pyri (Biolaagens-TP, Typhlodromus pyri) na rostliny, případně také Amblyseius californicus (Spical).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daneek - Bronzový Zahrádkář (91) - 228.52 (?), 11.3.2015 16:10
No a myslite, ze osetrovat ty napadene ma smysl? ja totiz mam napadene uz skoro vsechny.
sadbu jsem mela z Vranan - odruda Carmen. byly skvele.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.7 (?), 11.3.2015 16:38
Velmi dobry insekticid je actara, ale nie je uz dostat
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 12.3.2015 8:33
Ono při přesazování sazenic na nové místo pro ty malé drobné srdíčka s kořínky není problém na 1-4 hodinky namočit do "postřiku" z Vertimecu a takto použitým roztokem pak ještě ošetřit výsadbové místo (naředit 1:5 vodou a aplikovat zálivkou).
Frigosadba může být také akricidně ošetřena, ale hlevně pochází z kontrolovaného porostu (což soused nemá).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 12.3.2015 10:04
Frigosadbu mají i v Turnově,... holanďani a jiné importy mne nenapadly.
Jinak při máčení by mohl akaricidně zapůsobit i Mospilan, ale není takto registrován.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |