Rozmnozovani ostruzin
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 22.38 (?), 2.9.2013 20:16, zobrazeno: 24128x
Dobry den,
mam otazku, daji se mnozit ostruziny z novych vyhonu, nebo jinym zpusobem, dostal jsem 5 nastrihanych kusu z letosniho vyhonu, namocil do praskovyho stymulatoru a zasadil, listy po dvou tydnech zacinaji zloutnout, kde je chyba, jak se daji rozmnozit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.170 (?), 3.9.2013 6:23
Já jsem dva letošní pruty teď na konci srpna zahrnula hlínou a nechala čouhat špičky prutů. Tak uvidím, dělala jsem to poprvé a nevím, jestli správně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 3.9.2013 15:43
Říká se tomu tuším hřížení. Nám se podobným způsobem, a spíše nechtěně, množí ostružiny Thornfree. Pokud se špička výhonu dotýká země, tak zakoření, a má pak tedy kořeny jaksi "na obou koncích". Výhon je pak možno třeba 1 metr od nově zakořeněného konce odstřihnout. Příští rok z nových kořenů vyrazí normální dlouhý výhon (který ale samozřejmě kvete a plodí až za další rok).
U téhle odrůdy nám fungují i ty kořenové řízky. Lze to udělat i celkem surově rýčem. Zuzana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 221.3 (?), 4.9.2013 11:43
Že žloutnou listy nemusí nic znamenat. Ten prut je zelený, dokáže si udělat trochu živin i bez listů. Horší by bylo kdyby řízek zahníval, sesychal se nebo kdyby uschly a vypadly očka. Pokud se řízek hojí, ani odshora nežloutne a neschne, na konci řízku v zemi začíná tvořit kalus, je vše na dobré cestě. Lepší výtěžnost mají polovyzrálé řízky na množárně, dělané v červenci. Hůř koření příliš tvrdé a naopak měkké řízky. A protože jí nemám, dělám dvouočkové řízky až v konci srpna. List nechám jen na horním, píchám řízky do hloubky cca 5 cm (podle internodií, aby očko s listy bylo kousek nad zemí). Lepší je dávat v tuhle dobu řízky do bedničky, dát jí někam do stínu a relativního chladu a a na zimu schovat do bezmrazého prostoru. Pár jich odejde, ale do jara udělají téměř všechny kalus, na jaře pak z nich část vyraší a pustí kořeny. Jaká je optimální zralost řízku záleží i na ročníku, obyčejně je nařežu z celého výhonu, který není perspektivní. Na "kusovku" je lepší to hřížení nebo potápění. Někdy se dá udělat více sazenic tak, že z výhonu odstřihnete měkký vršek a do země zahrnete 5-6 posledních oček. Asi 1 cm za očkem směrem k vrcholu můžete udělat mělký řez ostrým nožem. Obyčejně proroste a pustí kořeny každé ze zahrnutých oček.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.228 (?), 5.9.2013 22:33
Zuzana - jak dlouho trva zakoreneni kdyz tedy spicku ostruziny zasadim do pudy abych mohl udelat odstrizeni.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 7.109 (?), 8.9.2013 20:51
ivan z okénka - samozrejme, ze vydrzim, ostruziny nemam doma a zeptam se jeste jednou, v patek jedu do Ploskovic pro ovoce a tak se cestou stavim na ostruziny, vezmu dva kvetinace 2 litrove a necham si zasadit do kazdeho vyhon, puda bude zahradni substrat + raselina, vyhony nechat az do jara a nebo je v listopadu az tam pojedu na posledy odstrihnout v jednom metru a doma v dobe mrazu dopestovat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|