Přesazení josty

host - 91.196 (?)
8.8.2024 16:38

Řez+střih udělejte teď, rány zatřete, půdu okolo dřeviny odplevelte, zkypřete, přihnojte a za většího sucha zalejte. SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 38.194 (?), 31.8.2012 20:32, zobrazeno: 8564x

Prosím o radu, dal by se přesadit keř josty? Přežije to? Je už 3letý rozrostlý, začal dobře plodit, bohužel je na špatném místě.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 31.8.2012 21:02

Samozrejme ze ano, josta dobre zakorenuje a velmi dobre znasa presadenie, takze sa vam isto ujme (mam to viackrat odskusane). Skuste ju presadit s cim väcsim korenovym balom, a uspech bude zaruceny. 

PS: No s presadenim este urcite mesiac-dva, pockajte.

host - 19.196 (?), 21.9.2012 6:26

Přesazovat jostu je správné až v době, kdy opadají listy.Na jaře je velké nebezpečí, že pokud se čeká až se trochu prohřeje studená hlína, keře začnou nasazovat a můžete pupeny vylomit.Já volím vždy podzim, přes zimu se kořínky stačí dobře uchytity.Postup : jámu vykopejte o 1/3 větší, než je kořenový bal. Dobře prosypejte kompostem a pokud je keř hodně široký, můžete vyříznout starší větve / poznáte je podle zabarvení, kůra je více tmavá /. Já jsem si josty vypěstovala z jedné zakoupení před pěti roky. Na jaře, kdy jsme seřezávala větve o jednu třetinu mi bylo líto vyhodit tak pěkné, silné větvičky a zapíchla jsem je do země / tři pupeny dolů, dva nahoru- aby byly vidět /. Na ně jsem dala sklenici a vše dobře zalila. Ujaly se všechny, když se objevily listy, sklínku jsem dala pryč. Nyní jsou z řízků krásné keříky a dobře rodí.Dana 

host - 104.5 (?), 8.8.2024 15:36

Ahoj, dovolím si oživit dotaz doplňující otázkou :) Na podzim mě čeká přesazování vzrostlé josty. Pár let už má. 

Je vhodné po přesazení dělat nějaký řez, aby se snadněji uchytila nebo to není u keřů vhodné? 

Výše v odpovědích se píše, že by se měl do jámy dát kompost. Dá se i zakoupit? Vlastní zatím nemám :-/

Děkuji

host - 91.196 (?), 8.8.2024 16:38

Řez+střih udělejte teď, rány zatřete, půdu okolo dřeviny odplevelte, zkypřete, přihnojte a za většího sucha zalejte. SPCH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz