Padlí na rezistentních odrůdách angreštu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 1.6.2012 16:48
Loni jsem je objevil až těsně před sklizní, takže jsem s tím už nic nedělal. Část plodů byla znehodnocena, vrcholk jsem odstříhal. Letos asi tak před třemi týdny se mně zdálo, že na nových přírustcích toho Niesluchowského nějaký náznak je, tak jsem to postříkal. Teď jsem tam již nic neviděl.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 7.7.2012 20:10
Pripajam sa, moje 3 kriky Bieleho nadherneho na zahrade som neosetril, hlavne z lenivosti, no po mucnatke na nich zatial ani stopy. (podruhe roky boli vzdy napadnute, ked som ich neosetril)
No na jesen aj tak planujem nakup nejakych novych rezistentnych odrôd.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 16.7.2012 11:46
No, zcela souhlasím. Zlatý fík v zahradě je úplně v pohodě, krásné plody a listy bez jediného ošetření na padlí. Česká koruna má padlí na listech, na plodech ne. Naproti tomu jsem poprvé letos pozoroval u známého v svč. kraji jasné padlí na koncích letorostů mladých stromků Primy. Obávám se, že u Primy je rezistence taky prolomena. david
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 3.9.2012 10:05
Dnes jsem probíral dokumentaci a našel jsem tam cedulku od firmy Jural s.r.o.- Niesluchowski (rezistent). Nevím kde na to přišli, ale já jsem měl oba dva roky na této odrůdě náznak amerického padlí a na vedlejším keři Invicta nic.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.98 (?), 30.4.2014 10:01
Na Niesluchowském mi taky loni v létě na špičkách letorostů vyskočilo padlí, špičky jsem odstřihl a letos preventivně postříkal. Ostatní sousedící angrešty nic, byla to jarní výsadba a je možné, že si nákazu přinesl ze školky, kde je asi velký infekční tlak.
Mám ale jiný problém - angrešty mám zasazeny na 2 místech cca vzdálených 10m a zatímco na jednom jsou zcela ok (foto 1), na druhém už druhým rokem vykazují mně neznámou anomálii - zatímco přírustky jsou velmi silné, plodů je poskrovnu, nerostou a později ještě malé opadají (foto 2). Ví někdo, o co by se mohlo jednat? (stejná odrůda)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 23.98 (?), 30.4.2014 11:35
ano, to mne skutečně napadlo, stromky za domem mohly dostat při výsadbě více kompostu. Ale čekal bych, že to když už je to rok... a půl!?
Řez byl předjarní u všech stejný, domnívám se, že dosti razantní dle platných zásad. Mohl bych tedy zkusit přihnojit např. draslíkem? Popelem ze dřeva? Letos už je pozdě něco napravit, ale aspoň pro příští rok...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|