Ovoce do stínu

moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?)
20.1.2015 11:18

Zimolez by dost trpěl, navíc ten začíná vegetovat velmi brzo na jaře a to by na té severní straně měl toho slunka ještě méně (v létě už ho tolik nepotřebuje). Dá se vysadit do polostínu, třeba částečně pod strom - ten než se zazelená, tak zimolez už pomalu dozrává. Ale je to jen nouzovka, nejlepší je plné slunce. Dřín se obávám, že potřebuje slunka ještě víc, nikdy jsem ho v přírodě ve stínu neviděl, spíš naopak.

Ta kolomikta je dobrý tip, ta naopak jižní stranu domu příliš nemusí, je jí tam moc horko, lehce může dojít i k polálení listů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 1.250 (?), 15.1.2015 15:03, zobrazeno: 40011x

Prosím o radu, jaké užitkové keře, případně nižší stromky, lze vysadit do stínu. Jde o předzahrádku domu orientovanou na sever, z jihu a jihovýchodu zastíněnou kompletně domy. Navíc bydlíme mezi kopečky, nejde přímo o mrazovou kotlinu, ale teploty tu klesají hodně hluboko.

Napadl mě zimolez, dřín, bez. Nejde mi jen o konzumovatelné plody, uvítám i léčivky. V nejhorším případě vysadím alespoň keře užitečné pro ptáky...

Díky za tipy!

host - 89.52 (?), 15.1.2015 15:38

Kanadské borůvky (keř) vám budou plodit i ve stínu. Ostatní ovoce potřebuje slunce. Z okrasných keřů bych volila stálezelené jako je třeba Mahon a Bobkovišeň aby byla zahrádka zelená i v zimě. Mezi keři může být i něco kvetoucího vhodného do stínu jako je třeba Hortezie, Astilbe, Hosta. Léčivky do stínu bohužel nejsou, nedařilo by se jim. smiley

host - 105.107 (?), 15.1.2015 16:13

Polostín snese rybíz a částečně i angrešt a jahody. Jíst se dá rebarbora. Z léčivek máta, meduňka a pažitka. Pokud není stín úplný dájí se jíst poupata a květy oranžové denivky. Pěstovat se dá křen. Také záleží na vlhkosti půdy a hlavně na jak dlouho tam sluníčko zavítá. EM

host - 107.76 (?), 15.1.2015 22:08
V naprosto stejnem zastineni mame boruvky kanadske I indianske (amelanchier-muchovnik), ty indianky jdou skvele, kanadky hur. Pak aronii, super. Plus cervene jedle jeraby, zatim nerodily. Jeste brusinky, nic moc. Taky rakytnik, v pohode. A samozrejme rybiz, super.

host - 188.195 (?), 16.1.2015 13:09

prežije to a určite Vás i svojou chuťou poteší actinídia - kolomikta drobnoplodé kiwi. potrebujete však samca ij samicu. je to ťahavá liána ale nezaberá veľa miesta. držím palce.

host - 1.250 (?), 17.1.2015 11:44

Díky všem,

zeptám se ještě konkrétně na ten dřín a zimolez - ano nebo ne?

moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?), 20.1.2015 11:18

Zimolez by dost trpěl, navíc ten začíná vegetovat velmi brzo na jaře a to by na té severní straně měl toho slunka ještě méně (v létě už ho tolik nepotřebuje). Dá se vysadit do polostínu, třeba částečně pod strom - ten než se zazelená, tak zimolez už pomalu dozrává. Ale je to jen nouzovka, nejlepší je plné slunce. Dřín se obávám, že potřebuje slunka ještě víc, nikdy jsem ho v přírodě ve stínu neviděl, spíš naopak.

Ta kolomikta je dobrý tip, ta naopak jižní stranu domu příliš nemusí, je jí tam moc horko, lehce může dojít i k polálení listů.

termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 145.137 (?), 21.1.2015 13:16

Na jaře chci koupit asi 6-10 kusů kolomikt. a chtěl jsem je dát na jižní stranu a tohle je tedy docela zásadní informace... Kde jste tuto informaci našel? abych se o tom mohl dočist více? nebo je to vaše osobní zkušenost?

moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?), 21.1.2015 16:41

Osobní z minulého léta, samec i samice kolomikty popáleny během několika horkých dní. Jednalo se o rostliny s 1-2m dlouhými výhony, keré jsem vysadil začátkem jara, možná by v dospělosti vydržely více - při větším počtu listů by pravděpodobně celkové poškození nebylo tak výrazné (spousta listů by se vzájemně poněkud stínila a ani ta fasáda by pak nebyla tak rožhavená).

Podobnou zkušenost jsem slyšel od několika dalších lidí.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 23.1.2015 15:14

Mě zase v minulosti mladé sazenice samce kolomikty dvakrát zlikvidovali kočky. Prý je to nějak sexualně dráždí. Potvrdilo mi to více lidí. Tak jsem od dalšího pěstování upustil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz