http://www.straznicko.cz/priroda/oskeruse/03_popis.htm
Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je to mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Je největším a nejplodnějším ovocným stromem Evropy. Dožívá se více jak 400 let a dokonce i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce.
Letošní ročník Oskorušobraní připadá na víkend 23. až 24. září, oslavy proběhnou na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat.
Zde budou připraveny ochutnávky plodů různých barev a tvarů z různých lokalit. Chybět nebude ani ochutnávka výrobků sušených plodů, marmelád ale i moštu a je připraven i malý košt oskerušových pálenek.
Pro zájemce bude otevřena poradna o pěstování oskeruší i dalších vzácných stromů. Zúčastnit se můžete netradičních soutěží s oskorušemi, mj. také v pojídání krémových oskeruší, hod nejtěžším dřevem Evropy a další hry v přírodě pro malé i velké. Na programu je také malý jarmark tradičních výrobků, řemeslné workshopy, stylové občerstvení včetně zabijačkových specialit, vyjíždky na koních a cimbálová, folk a country muzika.
Kořeněná oskorušová marmeláda
700g vypeckovaných zralých plodů, 200g červeného vína, 300g želírovacího cukru, trochu skořice, anýzu, kardamonu a niché
Za stálého míchání vaříme 3-4 minuty a plníme do sklenic. Navrch nalejeme trochu oskorušové pálenky. Vhodné ke zmrzlinám, vaflím a palačinkám.
Plněný oskorušový perník
300 g hladké mouky, 250 g mletého cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření či skořice
Vše zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na plát 3mm silný, potřeme oskorušovou marmeládou a můžeme posypat hrozinkami. Smotáme jako štrůdl, dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve střední troubě.