oskeruše



host - 204.208 (?)
28.7.2007 0:44

http://www.straznicko.cz/priroda/oskeruse/03_popis.htm

 Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je to mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Je největším a nejplodnějším ovocným stromem Evropy. Dožívá se více jak 400 let a dokonce i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce.

Letošní ročník Oskorušobraní připadá na víkend 23. až 24. září, oslavy proběhnou na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat.

Zde budou připraveny ochutnávky plodů různých barev a tvarů z různých lokalit. Chybět nebude ani ochutnávka výrobků  sušených plodů, marmelád ale i moštu a je připraven i malý košt oskerušových pálenek.
Pro zájemce bude otevřena poradna o pěstování oskeruší i dalších vzácných stromů. Zúčastnit se můžete netradičních soutěží s oskorušemi, mj. také v pojídání krémových oskeruší, hod nejtěžším dřevem Evropy a další hry v přírodě pro malé i velké. Na programu je také malý jarmark tradičních výrobků, řemeslné workshopy, stylové občerstvení včetně zabijačkových specialit, vyjíždky na koních a cimbálová, folk a country muzika.

Kořeněná oskorušová marmeláda
700g vypeckovaných zralých plodů, 200g červeného vína, 300g želírovacího cukru, trochu skořice, anýzu, kardamonu a niché

Za stálého míchání vaříme 3-4 minuty a plníme do sklenic. Navrch nalejeme trochu oskorušové pálenky. Vhodné ke zmrzlinám, vaflím a palačinkám.

Plněný oskorušový perník
300 g hladké mouky, 250 g mletého cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření či skořice

Vše zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na plát 3mm silný, potřeme oskorušovou marmeládou a můžeme posypat hrozinkami. Smotáme jako štrůdl, dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve střední troubě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 77.31 (?), 27.7.2007 23:38, zobrazeno: 58848x
Dobrý den, zakoupila jsem si oskeruši, máte někdo s ní nějáké větší zkušenosti?Jak chutnají plody a podobně? díky
   
host - 204.208 (?), 28.7.2007 0:44

http://www.straznicko.cz/priroda/oskeruse/03_popis.htm

 Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) je to mohutný a krajinářsky velmi dekorativní strom z čeledi Rosaceae. Je největším a nejplodnějším ovocným stromem Evropy. Dožívá se více jak 400 let a dokonce i 300 letý strom dokáže vyplodit přes tunu ovoce.

Letošní ročník Oskorušobraní připadá na víkend 23. až 24. září, oslavy proběhnou na Salaši Travičná nad Tvarožnou Lhotou na jihu Bílých Karpat.

Zde budou připraveny ochutnávky plodů různých barev a tvarů z různých lokalit. Chybět nebude ani ochutnávka výrobků  sušených plodů, marmelád ale i moštu a je připraven i malý košt oskerušových pálenek.
Pro zájemce bude otevřena poradna o pěstování oskeruší i dalších vzácných stromů. Zúčastnit se můžete netradičních soutěží s oskorušemi, mj. také v pojídání krémových oskeruší, hod nejtěžším dřevem Evropy a další hry v přírodě pro malé i velké. Na programu je také malý jarmark tradičních výrobků, řemeslné workshopy, stylové občerstvení včetně zabijačkových specialit, vyjíždky na koních a cimbálová, folk a country muzika.

Kořeněná oskorušová marmeláda
700g vypeckovaných zralých plodů, 200g červeného vína, 300g želírovacího cukru, trochu skořice, anýzu, kardamonu a niché

Za stálého míchání vaříme 3-4 minuty a plníme do sklenic. Navrch nalejeme trochu oskorušové pálenky. Vhodné ke zmrzlinám, vaflím a palačinkám.

Plněný oskorušový perník
300 g hladké mouky, 250 g mletého cukru, 2 lžíce medu, 1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření či skořice

Vše zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na plát 3mm silný, potřeme oskorušovou marmeládou a můžeme posypat hrozinkami. Smotáme jako štrůdl, dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve střední troubě.

      
host - 77.31 (?), 28.7.2007 14:23

Dobrý den, tento příspěvek je velice zajímavý, děkuji

         
host - 59.228 (?), 30.7.2007 7:47
Jeřád oskeruše, krajinářský strom a náročný na teplo, takže tak na Jižní Moravu a vysadit ho tak akorát na rozcestí.
      
host - 207.92 (?), 13.2.2008 11:29

To nejtěžší dřevo Evropy je to oskerušové? Nebo jaké? Josef.

   
host - 220.253 (?), 21.9.2007 9:32
Dobrý den, kde jste prosím Oskeruši zakoupila. Děkuji martin.vondrous@seznam.cz
      
host - 77.31 (?), 21.9.2007 9:53
V zahradnictví Kruh... mají i zásilkový prodej...
         
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 21.9.2007 17:26
Dobrý den. Oskeruše si zaslouží pěstování. Prodává je ovocná školka Bojkovice (M. Slovácko), vedoucí pan Radim Pešek. Klikněte na www.stareodrudy.org.
      
host - 19.158 (?), 8.10.2007 23:38
Záleží na tom, jaký původ, (odkud) má klon v zahradnictví prodávaný. Může být třeba z Maďarska... Proto je lepší si oskeruši vypěstovat sám, nebo od někoho, kdo vegetativně nemnoží stále tentýž klon, ale používá semena z našich lokalit.
         
host - 122.236 (?), 26.10.2007 17:16

Plody oskeruše vypeckujte a semena očistěte a na 5 měsíců, přes zimu uložte do ledničky 5-7 stupňů Celsia.  Na jaře nechte naklíčit a zasaďte do vysoké nádoby, má dlouhý kořen, 2 roky pěstujte v nádobě, pak přesaďte do volné půdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika