Mičurinův Granátový



host - 55.254 (?)
28.2.2014 22:26

Zdravím, nevím, ty hlohojeřáby mě mocneoslovily, ale co oslovilo moje chuťové smysly je Crataegus crus-galli, který dělají v školkách Litomyšl.

Nevím jestli je to pravý název toho co jsem chutnal, jisté je, že malvičky této dřeviny jsou živě červené, se žlutou dužninou příjemně ovocné chuti. Strom má velmi dlouhé kolce, nedělené listy, jen pilovité. Ve zmíněné školce ho dělají jako VK.  Bohužel se mi jej cenově nepodařilo získat, snad by stačil roub. Když jsem byl ve škole, v Lednickém parku jsem našel v zimě jiný okrasný hloh, mající ještě plody, a také jsem si z něj opatřil roub. Ovšem u mně v zahradě poměrně větší plody než u monogyny nedozrávají do plné zralosti(zůstanou pouze oranžové), takže jsem z jeho chuti zklamaný. Má rovněž nedělené listy kopinaté pilovité, navrch krásně lesklé, kolce jsou také poměrně dlouhé. 

Ale na ten Litomyšlský se poptejte.

Juraj Kafka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 55.254 (?), 28.2.2014 22:26

Zdravím, nevím, ty hlohojeřáby mě mocneoslovily, ale co oslovilo moje chuťové smysly je Crataegus crus-galli, který dělají v školkách Litomyšl.

Nevím jestli je to pravý název toho co jsem chutnal, jisté je, že malvičky této dřeviny jsou živě červené, se žlutou dužninou příjemně ovocné chuti. Strom má velmi dlouhé kolce, nedělené listy, jen pilovité. Ve zmíněné školce ho dělají jako VK.  Bohužel se mi jej cenově nepodařilo získat, snad by stačil roub. Když jsem byl ve škole, v Lednickém parku jsem našel v zimě jiný okrasný hloh, mající ještě plody, a také jsem si z něj opatřil roub. Ovšem u mně v zahradě poměrně větší plody než u monogyny nedozrávají do plné zralosti(zůstanou pouze oranžové), takže jsem z jeho chuti zklamaný. Má rovněž nedělené listy kopinaté pilovité, navrch krásně lesklé, kolce jsou také poměrně dlouhé. 

Ale na ten Litomyšlský se poptejte.

Juraj Kafka

                     
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 28.2.2014 22:36

Sorbopyrus mě známý spíše jako Tatarova hrušeň. Mám jej naroubován a snad se někdy dočkám i plodů.

   
host - 210.53 (?), 14.10.2014 18:10

Jako každá jeřabina není syrová dobrá. Musí se s ní tepelně pracovat hlavně kompoty, likéry, džemy možná vino, ale to jsem nezkoušela. Já jsem je sháněla po zahradnických centrech, ale marně. Nakonec nezklamal net - "stare odrudy" a už po zasazení měly květy, které jsme odstřihli a budeme se těšit na úrodu příští rok. Máme i rakytník a aronii - prostě co je zdravé a dá se z toho vyrobit šťáva, likér, džem a pod.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika