Maliník, který neodnožuje
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 17.124 (?), 6.3.2017 23:30
Ze vešech maliníků, které mám, jediný Himbo Top (mám jej 4. rokem) vyrůstá zatím vždy ze stejného místa. Bez hnojení. Má 3 metrový šlahouny a napodzim jsou na něm obří maliny. Jak to dělá, to nevím :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář (322) - 244.2 (?), 4.6.2015 13:01
Stěhování maliníku je vždy otázkou dostupnosti živin. Pokud bude mít dostatek živin, nebude mít snahu se stěhovat
a naopak, nehnojený maliník jako ostrůvek v dobře hnojeném trávníku je panu trávníkáři pro zlost.
Nově vyšlechtěné odrůdy navíc hodně plodí a málo odnožují, takže pokud nepohnojíte, radši vychcípají, než aby se snažily rozpínat se do okolí.

|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.54 (?), 5.6.2015 4:34
A o jaké odrůdy se jedná konkrétně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 5.6.2015 8:18
Mám remontantní odrůdy Polka, Polesie, Pokusa. Tvoří keř, špatně se rozrůstají, minimálně odnožují. Dá se říct, že každý rok přiroste jeden výhon. Tedy první rok byl jeden proutek druhý dva, třetí tři. Rostiny se špatně dělí. Pěstování v nádobě je možné. Stačily by nádoby cca 10l, slušný substrát, hnojení (podle mě) nejlépe Osmocotte 6 měsíců. Případně dohnojit "tekutě". Nezapomínat na zalévání, hlídat aby odtok z nádoby nebyl ucpaný - maliny bažinu nesnášejí. Při zakopání do země bych pod "kýbl" a okolo dal nějaký písek nebo jemný kamínek, aby přebytečná voda po zálivce nezůstávala okolo. Ve volné půdě mi tyhle odrůdy narůstají i přes dva metry, nejsou tak malé jak píše Boris. Možná je to tím, že nechává kus prutů na sklizeň na jaře a rostliny to v růstu oslabuje. Já je v zimě nastelu králičinami, po jaru sestříhnu cca 5 cm nad povrchem a sklízím od srpna. Na sklizeň v červnu a červenci jsou podle mě jednou plodící odrůdy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.234 (?), 14.9.2015 11:26
Dobrý den, prosím o info jak daleko od sebe nejlépe sadit odrůdy Pokusa a Polesie? Předem děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.250 (?), 17.9.2015 15:01
zasadila bych je minimálně 1 metr od sebe. Mám polku a dost do široka se rozvětvuje, má průměr asi 1 metr.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 17.9.2015 20:27
Sazenice jedné odrůdy dávejte "3 do metru řádku"...
... avšak mezi odrůdami nechte co největší "uličku" aby se Vám nepomíchaly prorůstáním krajů trsů do sebe (1m je minimum).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|