Malé jahody



host - 25.2 (?)
1.7.2012 13:44

Je otazkou co je to za odrudu.Většina klasickych jahod jsou jahodniky velkoplode, ale kromě toho existuji i maloplode tzv.travnice zname i z přirody z luk a vřesovišt.Připadně už i existuji u nas okrasne jahodniky ktere jsou vyšlechtěny na atraktivitu květu a potlačeny krasy a vytěžnost plodu.-PS diky rychlosti zrani mezi květem a dozranim a reakci na přihnojeni je hnojeni v době tvorby plodu už spiše mrhanim.Efekt se totiž projevi zpravidla až po sklizni.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 65.144 (?), 27.6.2012 8:47

Odruda Elsanta ma mit naopak vysoky podil velmi velkych plodu.

Sazenice jahod mohou byt napadeny a zeslabeny skudci, relativne velmi casto se vyskytuje 'roztocik jahodnikovy', napadeni by na rostlinach melo byt videt - malo vzrostle, popr. viditelne zakrnele (roztocik je okem prakticky neviditelny).

Proti roztociku se pouziva pripravek VERTIMEC. Do postrikove kapaliny je vhodne dat smacedlo (Silwet Star nebo aspon par kapek jaru), aby povrch listu byl co nejlepe smocen.

Pokud to nepomuze a rostliny nezacnou poradne rust - zlikvidovat (spalit, zkompostovat s dusikatym vapnem radeji mimo 'hlavni' kompost) a vysazet nove zdrave sazenice na jiny zahon.

J.R.

                     
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 27.6.2012 13:56

Dovolím si trochu nesouhlasit s tím že Elsanta má velmi velké plody. Její plody jsou středně velké, Diamante, Karmen mají plody obrovské, Hoyneone středně velké ale letos oproti Elsantě taky obrovské laugh  Jinak sazenice vypadaly zdravě ale ted už je to jedno... namnožím si další Karmen, protože to jsou ty nejlepší jahody v celé sluneční soustavě yes

                     
host - 65.144 (?), 27.6.2012 14:23

Pokud byly plody velmi male, urcite rostliny byly poskozeny nejakymi skudci ci chorobami a hnojenim ani zalevanim se to k lepsimu nezmeni (lepe vysazet nove co nejdrive).

Odruda Elsanta je z vice duvodu dosti narocna na pestovani. Nekomu se dari, nekomu ne, plody by mely byt velke, vetsi nez Karmen. Osobne jiz Elsantu nepestuji, nebot se mi nedarila podle mych predstav (ale mel jsem i velmi velke plody). Jinak velke plody ma (ale je citliva na choroby) odruda Asia.

J.R.

                     
host - 40.103 (?), 30.6.2012 8:04

Jeste poznamka - jsou i jine 'spolehlive' odrudy, ktere maji chutne velke plody a vysoky vynos. Odruda Elsanta urcite mezi 'spolehlive' odrudy nepatri, kdo ji chce pestovat, mel by si byt vedom nebo byt prodavajicim sadby upozornen, ze jde do nemaleho rizika, ze bude zklaman.

Nic proti odrude Karmen, chut je jiste vynikajici, ale vynos teto odrudy neni az zas tak vysoky, odruda je vhodna k dezertnim ucelu (primo k jidlu). Kdo chce mit hodne jahod, delat marmelady a mrazit jahody na zimu, nemel by pestovat pouze Karmen.

Ke spolehlivym odrudam patri napr. odruda Korona (popis je starsiho data, mozna uz v Nemecku neni nejoblibenejsi, ale jinak to plati):

Korona - spolehlivá holandská odrůda. Jde o nejoblíbenější odrůdu pro zahrádky a samosběr v Německu. Není vhodná pro obchod. Plody jsou velké až středně velké, kuželovité, tmavě červené, chutné, velmi sladké, měkké, výnosy jsou vysoké. Odrůda zdravě a bujně roste, pouze poněkud trpí skvrnitostí listů na podzim. Při každoročním posekání porostu koncem července je však tato choroba do značné míry eliminována. Protože Korona má měkké a sladké plody, je ve vlhčích letech náchylná na plíseň plodů, proti které je vhodné provést preventivní postřiky. Je zapotřebí, aby se porost nepřehustil novými odnožemi. Korona dobře roste i na průměrných nebo horších půdách, je též odolná proti mrazu a s úspěchem je pěstována v horských oblastech.

Karmen - je nejúspěšnější česká odrůda. Má velké až velmi velké plody, na konci sklizně středně velké. Plody jsou velmi sladké, měkké, nemusí se ani kousat, jen se rozplynou na jazyku, takže jsou oblíbené mezi dětmi. Tvar plodu je taštičkovitý, barva karmínově červená. Plody jsou náchylné na plíseň a snadno se otlačí až rozmačkají, pokud leží natrhané ve vyšší vrstvě, a proto nejsou vhodné na prodej do obchodu a hodí se především pro zahrádkáře. Výnosy jsou středně vysoké. Jestliže se provede důkladná ochrana proti plísni, mohou být výnosy i vysoké. Chorobami příliš netrpí, pouze v oblasti vyššího výskytu padlí je na něj náchylná. Vyžaduje pokud možno humózní půdu.

J.R.

   
host - 25.2 (?), 1.7.2012 13:44

Je otazkou co je to za odrudu.Většina klasickych jahod jsou jahodniky velkoplode, ale kromě toho existuji i maloplode tzv.travnice zname i z přirody z luk a vřesovišt.Připadně už i existuji u nas okrasne jahodniky ktere jsou vyšlechtěny na atraktivitu květu a potlačeny krasy a vytěžnost plodu.-PS diky rychlosti zrani mezi květem a dozranim a reakci na přihnojeni je hnojeni v době tvorby plodu už spiše mrhanim.Efekt se totiž projevi zpravidla až po sklizni.  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika