Samotná hrabanka za to nemůže, ale způsob aplikace. Kyselost organického substrátu závisí na poměru aerobního a anaerobního rozkladu. Hrabanka primárně vznikla aerobním rozkladem a je proto neutrální. Rašelina vzniká anaerobním rašeliněním což je druh rozkladu v anaerobním či semianaerobním prostředí s nadbytkem vody. Je proto potřeba hrabanku před použitím nechat zkysnout. Cca do 200 l sudu (či plastové nádrže na vodu) se nasype směs hrabanky, pilin (a případně štěpky) a vše se zaleje vodou či výluhewm z kopřiv. Přidá se 200 g síranu amonného a nechá se to měsíc zkysnout.
Po aplikaci výsledku k borůvkám je potřeba mít na paměti nižší sorpční kapacitu pro vodu a je tudíž pro udržení kyselosti bude potřeba častěji zalévat (a s přebytkem). Zalévat je potřeba i v srpnu a září i když by bylo po sklizni, protože v těchto teplých dnech se diferencují pupeny a zálivka tak ovlivňuje bohatost kvetení v následujícím roce.
SfK.