Kanadská borůvka - hniloba plodů
|
|
 |
 |
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 46.152 (?) 3.6.2014 8:48
Captan je u nás zakázán i do okrasných porostů?
Můžete sem dát odkaz, kde je to uvedeno?
Podle stránek ÚKZÚZ má účinná látka captan registraci na jádroviny do 30.9.2017, pak si myslím že bude přeregistrován.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 2.6.2014 15:38
Nejlepsi bude, kdyz nebudte radit s postriky, protoze nerozumite ani tomu, kdy se ma postrikovat malinik., takze Vase pravidlo "maliny" je nepouzitelne. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 2.6.2014 16:20
Takže abychom se dobrali k nějakému závěru. Protože na stránkách WSU je doporučen mimo Captanu i Iprodion, tak je lepší než v německu povolený Teldor?.
PS: pane J.R. proč si neprovedete registraci, aby se s Vámi dalo něco konzultovat přes SZ - mně to vaše vystupování občas připadá jako grafomanský exhibicionismus. Nemáte Rovral vyzkoušený do borůvek a přesto tady radíte nepoužitelné přípravky jako Signum a Switch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 27.210 (?), 2.6.2014 17:50
Abychom se dobrali nejakeho zaveru, tak byste se musel drzet tematu. Pani tazatelka se ptala - Nevím zda se můžou postříkat Rovralem proti hnilobě tak jako jahody, abych jim neublížila. - Proto jsem dal odkaz na WSU, ze se Rovral (Iprodion) na boruvky pouziva. O Captanu zde stale melete Vy, abyste odvedl pozornost od svych nedostatecnych znalosti.
nepoužitelné přípravky jako Signum a Switch - nevim, proc tyto pripravky pokladate za nepouzitelne. Switch se u nas prodava pouze ve velkem baleni 1 kg (ale ve Vasem oblibenem Polsku maji i male baleni), Signum se da koupit v malem baleni na eshopu lacnepostreky za Kc a vnitrostatni postovne, ja jsem si ho letos koupil a pouzil na peckoviny a jahody. Teldor se podle mne spis pouziva na zelene plody relativne kratce pred sklizni a do doby zrani boruvek je jeste daleko.
Co se tyce grafomanskeho exhibicionismu, prispevku mnoho nemam, zatimco pocet Vasich dosahuje zavratneho mnozstvi, brzo jiste v jejich poctu predstihnete pana MUDr. Vysloužila. V registraci nevidim valny smysl, nevim co 'tajneho' chcete se mnou konzultovat, aby si to ostatni nemohli precist. Spis se nudite a bavi Vas zasilat a prijimat SZ a jeste se pri tom asi citite dulezite. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 2.6.2014 21:56
Ve Vámi poprvé odkázané stránky WSU v té neaktuální tabulce mají kromě iprodionu i ten captan, ale i účinnou látku z horizonu v pojmenování pro severoamerický trh (pojmenování používaném do roku 1998). Jak mám tedy věřit staré tabulce, že iprodion je do borůvek to TOP, když je tam o pár řádků výše uveden ten již zakázaný Captan? Když kouknete na toxicity pro savce, tak Captan je v kategorii IV, Iprodione v kategorii III a Tebuconazole v kategorii I.
Nevím co má paní za borůvky, ale u mne první odrůda začíná v 4 třešňovém týdnu, tedy letos počítám za 14 dní nebo dva týdny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 3.6.2014 8:35
Pane Stando, jiz jsem zde psal, ze odkaz na tabulku WSU jsem daval kvuli pripravku Rovral nikoliv Captan. Tabulka neobsahuje aktualni seznam povolenych pripravku, stranky WSU jsou studijnim materialem. Rovral je aktualne povolen, pouziva se do jahod a malin a s Captanem nema nic spolecneho, nevim, z jakeho duvodu to stale nechapete.
Pokud chcete z duvodu bliziciho se zrani boruvek pouzit Teldor, tak na tom nevidim principialne nic spatneho, puvodni dotaz se ale tykal Rovralu, ja jsem ho doplnil o moznost pouziti pripravku Signum, Switch a Teldor. Ke vsem pripravkum nutno samozrejme dohledat spravny zpusob a termin pouziti. Pouzivani pesticidu je rizikove a jejich aplikaci si musi kazdy zvazit sam.
Pokud je rozsah napadeni je maly, tak bych napadene plody otrhal a postrik neprovadel, resp. postrik bych provedl az na zaklade vyznamnejsi ztraty urody v minule sezone. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 3.6.2014 8:55
v prvé řadě bych si ověřil, jestli plody nejsou napadeny saprofytickými "houbami a plísněmi", které jen uklízejí neopylené květy. U saprofytických hub bych se ani neobtěžoval otrháváním, je otázkou 2-5ti dní a samy opadají.
Nevím, z jakého důvodu nechápete, že když je Captan už 20 let i v USA zakázaný, že asi citace ze zdroje obsahujícího zakázaný přípravek bude mít vypovídací schopnost blízkou nule. Používání Rovralu nebylo v německu po aplikaci směrnice REACH obnoveno, protože pro daný účel je vhodnější Teldor. Použití Signum a Switch je stejně diskutabilní jako použití tebuconazolů - nejsou širokospektré a nemusíte se "naslepo" trefit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.66 (?), 3.6.2014 10:48
Asi to také nechápu, proč by měl být captan 20let zakázaný. Na stránkách oregonské univerzity, kde každý!! rok aktualizují seznam doporučených postřiků, je uveden. Patrně tam ta informace o jeho zákazu ještě nedorazila, ale v Čechách už to někteří dávno vědí!?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.41 (?), 3.6.2014 8:59
Zdravím všechny, keřů borůvek mám 10ks, ale jen 7 odrůd a to tak, aby doba zrání byla od nejranějších až po pozdní. Borůvky už mají nasazané plody, jen místy dokvétají poslední kvítky.Proto jsem zvolila variantu obrat napadené plody - opravdu jich nebylo moc - a zatím ničím nestříkat a pečlivě hlídat, zda se to neobjeví znovu. Velice nerada bych zničila půdní houby - rodovit, který jsem použila při výsadbě.Pravděpodobně šlo o poškození kroupami a následný déšt minulý týden dílo dokončil. Manžel říkal, že zbytečně zmatkuji.
Všem moc děkuji za radu a přeji sluníčkový den.Barča
|
|
 |
|
 |
 |
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 46.152 (?), 3.6.2014 8:48
Captan je u nás zakázán i do okrasných porostů?
Můžete sem dát odkaz, kde je to uvedeno?
Podle stránek ÚKZÚZ má účinná látka captan registraci na jádroviny do 30.9.2017, pak si myslím že bude přeregistrován.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|