Je možné přesadit vzrostlý keř rybízu?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?) 
28.10.2015 17:13

Jsou dva nejvhodnější termíny a jeden méně vhodný. Ten méně vhodný se nazývá "když je čas to udělat". Ty více vhodné jsou těsně po sklizni vyřezat přestárlé a druhý je těsně před rašením vystříhat neperspektivní.

Přestárlý výhon je u červeného, bílého a růžového rybízu takový, který přinesl úrodu již 4×. Černý rybíz je přestárlý, když začne tvořit 4 kuličkové třapiny a tedy podle odrůdy často už po druhé sklizni.

Když vyřežete po sklizni ty přestárlé, keř se prosvětlí a jednoleté výhony zesílí. Na jaře jejich počet zredukujete na 2 nejsilnější rovné výhony (u silných keřů černého rybízu na 3 nejsilnější letorosty.

Na ty, co nejsou ani jednoleté ani přestárlé není třeba šahat s vyjímkou korekcí poškození nebo chorob.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.10.2015 22:57

Děkuji velice, tohle si zarámuju :D

A pro pana Vysloužila: no, víte, ono se mi prostě těžko chápe výrok "Dvě nejstarší, všechny nejmladší krom dvou." :D prostě ne... ale neva, díky za osvětlení, vám oběma

host - 231.78 (?), 2.11.2015 8:04

Kdysi jsem potřebovala rychle ve vedru očesat rybíz ve velikém vedru. Se špatným svědomím jsem několik větví ustřihla. Pak jsem v německé knize našla, jako doporučený postup. Vyřešil se tím můj problém, že nato není na podzim čas a na jaře přijedu pozdě... Každoročně vystřihnu starší větve a rovnou vidím, které přestávají plodit.
Na podzim pak drobně zkorikuji.

A k tématu - včera jsem přesazovala keř starý asi 45 let. Udělala jsem i 2 oddělky. V posledních letech byl zasypáván, tak má nové kořeny, Příští rok uvidím výsledek. EM

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 15.90 (?), 2.11.2015 9:55

víte, ono se mi prostě těžko chápe výrok "Dvě nejstarší, všechny nejmladší krom dvou." :D prostě ne..."

Stačí si to, přečíst ještě jednou:...,.odstranění u země celých větví. Dvě nejstarší, všechny nejmladší krom dvou...
Tedy:  u země odstranit dvě nejstarší větve a u země odstranit všechny nejmladší (jednoleté) kromě dvou, které necháte růst. Jak byste to napsala jinak, srozumitelněji?

Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 208.34 (?), 18.11.2015 19:48

Ovšem - občas se přesazení nepovede - Tady je lépe - preventivně - zakořenit větvičku..

host - 199.226 (?), 21.11.2015 18:11

Mne sa stane ze vetva z cervenej ribezle rastie smerom do zeme a pusti aj korene. 

Inak mam problem s bujnym rastom ribezle. Casto sa vytvori vela bocnych vyhonov a smeruju do stran, hore dole a je z toho taky mismas. Mam tie bocne tiez zriedit?

host - 157.239 (?), 21.11.2015 20:53

...jestli nechcete sklízet...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 21.11.2015 21:33

Ano, při řezu na konstantní počet výhonů se nerozlišuje mezi středovými a bočními. Prostě se ponechá příslušný počet nejmladších a stejný počet nejstarších se ten daný rok po sklizni (nebo při sklizni) odstraní.

Pro nechápavé příklad na červeném rybízu o osmi výhonech při čtyřleté obměně mám 2 výhony jednoleté + 2 výhony dvouleté + 2 výhony tříleté + 2 výhony čtyřleté v době od jarního řezu do sklizně. Od střihu po sklizni mám několik málo nevyzrálých letorostů + 2 výhony jednoleté + 2 výhony dvouleté + 2 výhony tříleté. Čtařleté byly při/po sklizni vystřiženy. Do jara nevyzrálé letorosty zesílí a na jaře z nich jsou už výhony jednoleté, které redukuji na počet 2. Pokud číslo psané číslovkou 2 nahradím číslovkou 3, dostanu schéma o 12 výhonech při čtyřleté obnově (např pro bujný keř odrůdy Lůčnica).

Kvízová otázka : Černý rybíz Otello pěstuji na 9 výhonů při tříleté obnově. Kolik jakých výhonů mám v keři v srpnu a kolik v květnu?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6636) - 9.135 (?), 22.11.2015 8:28

Nepřesné výpočty s přesnými čísly. Popsal to naprosto srozumitelně MV. Kdo porozumět chtěl, porozuměl. Kdo ne, jeho problém. Nemá cenu se v tom dál šťourat. Není možné stále pěstitele vodit za ručičku. Musí sám pozorovat jak co roste a podle toho se zařídit.

host - 157.239 (?), 22.11.2015 8:56

Chcu to kratce-bo neni časlaugh!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty