Jak udržet vlhkost v půdě
|
|
 |
 |
host - 189.109 (?) 18.2.2021 14:10
Trávou mulčuji sad už léta a žádné hlodavce nepřitahuje. Hlodavci se objevují pouze u "semenáčkové školky", do mulče kolem stromů se nezabydlel jediný. Mulčuji tak i záhony na zahradě - taktéž pod mulčem nežije jediný hraboš.
Mulč funguje perfektně, udrží vlhkost po mnoho týdnů, i když je okolní zemina vyschlá. Doporučuji.
Nemluvě o tom, že tazatel řeší betonové květináče u domu, takže nějací hlodavci tam rozhodně nehrozí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 18.2.2021 11:56
Mulč na povrch. Třeba posekanou trávu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 13:38
Jakýkoliv mulč, a tráva je na tom asi nejhorší, přitahuje škodnou v podobě hlodavců. Vím o čem mluvím, jednu dobu jsme takhle mulčovali sad, když nebylo potřeba sušit sena. Do velkých květináčů vložím 2 litrovou pet-lahev, nahoře vyvrtám otvor pro plnění na umístění kousku hadice a další čtyři otvory pro knoty z tkaniček od bot. Vše zahrnu a na povrch vystříhnu kolečko z černé mulčovací folie, ta sníží odpar, a vše ještě zasypu rašelinou, aby to bylo estetické. Ta plnící hadice samozřejmě vyčníva na povrch... Podobný závlahový systém jsem umístil do ozdobného květináče na hřbitov, aby se tam nemuselo chodit každou chvíli. Fotka jak to tam krásně roste jde najít u jedné reportáže z Ceského rozhlasu, když u nás byl na hřbitově natáčet. Je tam vysazené v prostřed granátové jablko plus voskovky dokola. To betonové bednění doporučuju izolovat po stranách plastovou folií, beton vodu nasakuje a odvádí pryč.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 13:43
Ještě dodám, že tu lahev tam mám položenou naležato...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 18.2.2021 14:10
Trávou mulčuji sad už léta a žádné hlodavce nepřitahuje. Hlodavci se objevují pouze u "semenáčkové školky", do mulče kolem stromů se nezabydlel jediný. Mulčuji tak i záhony na zahradě - taktéž pod mulčem nežije jediný hraboš.
Mulč funguje perfektně, udrží vlhkost po mnoho týdnů, i když je okolní zemina vyschlá. Doporučuji.
Nemluvě o tom, že tazatel řeší betonové květináče u domu, takže nějací hlodavci tam rozhodně nehrozí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 17:01
Když já občas zamulčuju záhony, jsou pod tím katakomby. At venku a nebo ve skleníku. Zkuste navštívit nějaký seník, takové jako byly ještě za bývalých JZD, i seno je láká, když je volně ložené a není na půdě. Jinak ztracené bednění obvykle nemá dno. Třeba pod něj tazatelka ale dala pletivo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.217 (?), 18.2.2021 17:57
Fakt bych se zaměřil na ten mulč - díky němu jsem vloni nezalíval celé léto!
Co se týká materiálů absorbující vodu - někde v minulosti se o tom hovořilo, že to může být kontraproduktivní. Jednak to vodu hlavně vysává, než dodává, a navíc, když to bobtná, to zvětšováním objemu utužuje půdu a škodí kořenům rostlin. Ale vlastní zkušenost nemám, nikdy jsem to díky popsaným negativům raději nezkoušel.
Já místo toho používám organiku - hnůj a kompost - ta velmi přispěje ke schopnosti půdy držet vlhkost. Také do půdy dodávám drcené dřevěné uhlí, které si vyrábím ze zbytků dřevin. To má díky pórům obrovskou aktivní plochu a váže na sebe vodu i živiny. Též doporučuji, mým stromům jednoznačně prospívá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 18:37
S granulema žádnou, ale proti přehřátí bych bednění navíc vyložil 10 mm polystyrenem aspon ze slunečné strany.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 19.2.2021 7:20
Jestli na beton pere sluníčko, tak ho-ten beton natřete na bílo. A když budete za horkého počasí opouštět domov na více dní, tak pořádně zalejte a zakrejte pěstírnu bílou, netkanou textilií.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|