Jak moc řezat ostružiny

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?)
6.3.2025 18:42

Pěstuju beztrnnou odrůdu Thornfree na vodorovné opoře ze starých střešních latí. Nezkracuji žádné výhony vyjma těch, které nějakým způsobem vadí. Hlavní výhony u mě běžně dorůstají délky 4 metrů. Vystříhávám v podstatě jen vyplozené a zaschlé výhony. Přihnojuli cereritem. Ve vašem případě bych nic neřezal a nezkracoval, jen bych zajistil oporu do výše 2,5 m, přes kterou bych letos plodící pruty položil. K plodům se pak lépe dostanete. Přikládám pár starších snímků ostružin u mě.

ostružiny
ostružiny

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 107.114 (?), 6.3.2025 16:35, zobrazeno: 292x

Hezký den, převzal jsem zahradu, na které rostou beztrnné ostružiníky. Našel jsem si, že ostružiník lze řezat tak, že na jaře (cca teď) se hlavní výhon, co roste ze země, seřízne na délku cca 2–3 metry, a boční výhony z něj rostoucí na 3 očka.

Ty hlavní výhony, co rostou ze země, ale mají v mém případě i několik metrů a stejně tak ty boční, což znamená, že hlavní výhony beru třeba na polovinu a hlavně ty boční musím seříznout z naprosté většiny jejich délky a nechat jen těch 3–5 oček. 

Chci se tedy zeptat:

1. je to tak správně?

2. Některé ty hlavní výhony během loňského roku nevytvořily žádné boční výhony. Mají se ty hlavní výhony už během toho růstu v prvním roce nějak zkracovat – zaštipovat? Kromě toho je budu lépe vyvazovat, což by bělo ten boční obrost taky podpořit.

Děkuji, Michal

host - 248.204 (?), 6.3.2025 18:42

Loňské výhony, které již plodily, odstraníte až u země, znovu neplodí. Výhony, které vyrostly loni, zakrátíte na přijatelnou délku - u mne jsou přichycené k takové opoře a přehozené přes ni, takže odstraňuji jen zaschlé konce. Pokud mají boční, tak zakrátíte, jak jste psal. Můj je Thornfree. Osobně ty odplozené výhony odstraňuji hned po sklizni, je to pak přehlednější.             Lída

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?), 6.3.2025 18:42

Pěstuju beztrnnou odrůdu Thornfree na vodorovné opoře ze starých střešních latí. Nezkracuji žádné výhony vyjma těch, které nějakým způsobem vadí. Hlavní výhony u mě běžně dorůstají délky 4 metrů. Vystříhávám v podstatě jen vyplozené a zaschlé výhony. Přihnojuli cereritem. Ve vašem případě bych nic neřezal a nezkracoval, jen bych zajistil oporu do výše 2,5 m, přes kterou bych letos plodící pruty položil. K plodům se pak lépe dostanete. Přikládám pár starších snímků ostružin u mě.

ostružiny
ostružiny

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?), 6.3.2025 18:53

Zdravím Vás, paní Lído. Trefili jsme se do stejného času odpovědi, to už jsem dlouho neviděl. Ještě k vyplozeným výhonům, jsou z nich opravdu pevné tyčky například k rajčatům, ale mám je i jako oporu u stromkových angreštů a rybízů, vydrží několik let a nehnijí v zemi tak rychle, jako dřevěné. Nejdelší zaschlé ohnuté výhony používám jako oblouky pro fóliové kryty. Dále je někdy nutné sklízet ostružiny ze štaflí. Jinak na tuhle "Adélu" nedám dopustit a ročně sklidíme přes 100 litrů ostružin.

host - 248.204 (?), 6.3.2025 19:33

Také zdravím! Máte pěkný porost, to já mám tak třetinové. Holt se zahrádka nedá nafouknout... Ale na jídlo nebo případné zavaření (rosol, kompot, mrazák) to stačí. Chtěla jsem také dát starší fotky, ale nějak jsem ji nemohla najít wink.   Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz