Jahody - nové skusenosti

host - 166.118 (?)
7.2.2022 7:23

Když tak si vyhledejte "HLAVNÍ CHOROBY PLODŮ JAHODNÍKU" od pana Ing. Kříže. Dělají se někdy i další postřiky - Score, Signum, Switch. Chce to sledovat a vyhodnocovat, jake choroby se projevují.

Padlí na listech v srpnu může velmi oslabit rostliny. Nevím, zda se u Vás někdy projevilo. Jednou jsem v srpnu odjel na dovolenou a když jsem se vrátil, tak jsem se nestačil divit. Postřik Score je dobrý proti padlí i proti skvrnitostem na listech, nekdy se pak v září opakuje (záleží na podmínkách).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 199.133 (?), 6.2.2022 18:39

Verdi - zatím nevím, sázel jsem loni v srpnu. Rostliny byly kontejnerované, čerstvě vypěstované z odstřižených odnoží, profesionální sadba.

Asia - pěstuji v cca 600 mnm (na svahu), nikdy mi nevymrzla. Případně se dá zakrýt na zimu bílou textiliíí. Je ale citlivá na choroby -ovšem plody krásné, chutné, velmi velké, výnos vysoký. Případně zkuste, ale není jednoduché ji pěstovat.

host - 226.43 (?), 6.2.2022 19:30
Možno by som skúsil par koreňov Asie.v čom vidíte u nej taký najväčší problém? Treba ju nejako osterit proti koreňovej hnilobe prípadne proti plesni plodov?

host - 199.133 (?), 6.2.2022 19:43

Asia vyžaduje zdravou resp. "panenskou" půdu, kde se jahody dlouho nepěstovaly, jinak špatně roste. Je citlivá na antraknozu, chce to postrik Ortivou ve fázi, kdy jsou viditelné květní stvoly. Po sklizni v srpnu postřik proti padlí (napr. Score). To je takové minimum.

host - 226.43 (?), 6.2.2022 20:34
Ďakujem vám pekne..pôdu som v záhonoch úplne vymenil za novú... tak možno skúsim aj tu Asiu... Allegro, a Rumba mi rástli pekne Nemáte náhodu ešte skúsenosť s odrodu sonata a darselect? názory vo fórach sa niekedy líšia... čo sa týka zdravotného stavu a chuti..

host - 236.38 (?), 6.2.2022 21:11

Allegro je odolná proti kořenovým chorobám, rostě dobře i na špatné půdě. Pokud se Vám na Allegro lámaly stvoly, tak to možná taky byla antraknoza. (projevuje se na plodech nebo na stvolech).

Pokud byste dělal postřik Ortivou, tak postříkejte všechny jahody, pro menší počet rostlin nemá cenu dělat postřik.

Darselect i Sonatu jsem měl, ale uz je to delší doba. Obě odrůdy pěkné, chutné plody, problémy s nimi nebyly. Sonáty jsem měl na zkoušku asi jen 20 ks, ale fytoftora se u ní neprojevila, všechny rostliny vydržely 3 roky, Za zkoušku to určitě stojí, pokud máte místo.

host - 226.43 (?), 7.2.2022 6:47
Ďakujem vám pekne za reakciu... aj s tou antraknozou..je dobre vedieť..predsa len to človek vyberá na tri roky..

host - 166.118 (?), 7.2.2022 7:23

Když tak si vyhledejte "HLAVNÍ CHOROBY PLODŮ JAHODNÍKU" od pana Ing. Kříže. Dělají se někdy i další postřiky - Score, Signum, Switch. Chce to sledovat a vyhodnocovat, jake choroby se projevují.

Padlí na listech v srpnu může velmi oslabit rostliny. Nevím, zda se u Vás někdy projevilo. Jednou jsem v srpnu odjel na dovolenou a když jsem se vrátil, tak jsem se nestačil divit. Postřik Score je dobrý proti padlí i proti skvrnitostem na listech, nekdy se pak v září opakuje (záleží na podmínkách).

host - 226.43 (?), 7.2.2022 20:01
Ďakujem vam..jahody sa mi zdali byt pekne zdravé..aj keď neskôr som uz pozoroval na niektorých stonkach hnedé fľaky akoby pigment..rád by som co najmenej postrekoval ale verím, že to každý z nás... V každom prípade sú to pre mňa cenné rady..

Peter1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (75) - 229.74 (?), 21.2.2022 22:13
Máte prosím skúsenosť s jahodou Polka..ako je na Tom s chuťou a plodnosťou? Napríklad oproti takej Rumbe..alebo Alegru.ďakujem

host - 199.133 (?), 23.2.2022 13:33

Odrůdu Polka jsem pěstoval před cca 10-ti lety. Plodnost vysoká, hodně plodů (uniformní) střední velikosti. Tak je dost práce s trháním. Chuť už si pořádně nemapatuji, ale určitě nebyla špatná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz