Jahody - jak na to
|
|
 |
 |
new dawn - Stříbrný Zahrádkář (311) - 176.18 (?) 26.3.2010 22:23
Na údržbu je černá fólie dobrá, ale sadbu pak musíte uchycovat sponami do kelímků (nemá kde zakořenit) a při vysokých teplotách se občas plody o fólii trochu popálí. Sortiment odrůd dostupných u nás je na stránkách Sempra Trutnov i s popisem chuti, doby zrání a výnosnosti. Rozestupy rostlin při sázení záleží také na tom, jak chcete jahody pěstovat, kolik let je chcete nechat. Já zakládám řady 40cm od sebe, vzdálenost mezi sazenicemi 20cm. Sázím začátkem srpna, příští rok je pěkná úroda. Ze záhonu beru v létě 1. nebo 2.odnože a zakládám stejným způsobem nový záhon (po raných bramborách, pod které dávám hnůj). Starý záhon pak ostříhám a nechávám ho ještě druhý rok, kdy ho po sklizni likviduji. Takže každý rok mám záhon nových jahod a záhon starých. Má to tu výhodu, že mám stále sazenice a nemusím je po třech letech kupovat a plody jsou pěkné velké ("Karmen"). Novou uznanou sadbu kvůli ozdravění porostu kupuji jednou za řadu let, objednávám si ji buď z Turnova nebo z Mažic. Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.121 (?), 26.3.2010 14:55
Já bych vysadil tři řady na délku a sazenice 30 cm od sebe. Vysadil bych třeba tři různé odrůdy. Uvidíte, jak která půjde a pak si už ji můžete namnožit sám. 600 mnm zas není tak moc. Pěstoval jsem jahody neznámého původu bez problémů v 700 mnm. Byly sice drobnější, ale chutné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.121 (?), 26.3.2010 14:59
Sadbu koupíte v zahradních supermarketech. Co se týče fólie, mně se více líbí holá zem, ale to záleží na každém. Proti plevelům, protože nestíhám pletí, používám herbicid STOMP. Tak ať to roste!!!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
new dawn - Stříbrný Zahrádkář (311) - 176.18 (?), 26.3.2010 22:23
Na údržbu je černá fólie dobrá, ale sadbu pak musíte uchycovat sponami do kelímků (nemá kde zakořenit) a při vysokých teplotách se občas plody o fólii trochu popálí. Sortiment odrůd dostupných u nás je na stránkách Sempra Trutnov i s popisem chuti, doby zrání a výnosnosti. Rozestupy rostlin při sázení záleží také na tom, jak chcete jahody pěstovat, kolik let je chcete nechat. Já zakládám řady 40cm od sebe, vzdálenost mezi sazenicemi 20cm. Sázím začátkem srpna, příští rok je pěkná úroda. Ze záhonu beru v létě 1. nebo 2.odnože a zakládám stejným způsobem nový záhon (po raných bramborách, pod které dávám hnůj). Starý záhon pak ostříhám a nechávám ho ještě druhý rok, kdy ho po sklizni likviduji. Takže každý rok mám záhon nových jahod a záhon starých. Má to tu výhodu, že mám stále sazenice a nemusím je po třech letech kupovat a plody jsou pěkné velké ("Karmen"). Novou uznanou sadbu kvůli ozdravění porostu kupuji jednou za řadu let, objednávám si ji buď z Turnova nebo z Mažic. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
danajda - (13) - 38.48 (?), 23.2.2011 14:28
Zdravím Vás paní Lído,
měla bych na vás jednu otázečku. Nestihla jsem na podzim vysadit jahody, tak se chystám teď na jaře. Chtěla bych je vysadit na tu černou folii. Jen bych si potřebovala ujasnit, jestli je to opravdu černá igelitová folie, prodává se v igelitovém pytlíku na kterém je přímo napsáno folie pod jahody? Není to netkaná textilie, že? Budu takhle jahody sázet poprvé, protože každoroční jahodový prales s plevelem dohromady na konci sezony není možné ukočírovat. Děkuji za odpověď, Dana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
danajda - (13) - 38.48 (?), 24.2.2011 8:16
Děkuji za odpověď, dám tedy netkanou, jestli vám to tak funguje, tak by neměl být problém. Díky Dana
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|