Jahodové víno
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?) 30.4.2008 12:41
Obávám se, že to vychází na 5 nikoli 10 litrů. Toho cukru by bylo nejspíš málo. Jahody jsou, ač se to nezdá, velmi málo sladké ovoce (kalorické asi jako citróny). Stačí zkusit vypít šťávu z rozmrazených neproslazených plodů.
Jahodové víno jsem zkoušel v mládí, s nevelkým úspěchem. Špatně se čistilo, chuťově nic moc, přearomatizované, sklon k plesnivění a potřeba cukru vysoká. Dle popsaného receptu bude možná lepší, čistit se bude lépe díky tříslovinám v čaji, ale technologie je příliš složitá. Taky škoda jahod.
Lepší zkušenosti jsem měl s přidáním jahod do jiných vín - rybízového, višňového, jablečného. Problém byl ale s uchováním šťávy, neboť ovoce nezraje ve stejnou dobu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář (190) - 119.76 (?), 30.4.2008 9:44, zobrazeno: 11272x
Včera jsem narazila na zajímavý recept na jahodové víno (viz. níže). Tak bych se chtěl zeptat, jestl to už někdo zkoušel, jak to dopadlo a jak to chutnalo...
Potřebujeme 2.5 kg jahod, 1.25 kg cukru, štávu a ostrouhanou kůru z jednoho citrónu, kvasinky, živnou sůl a šálek silného černého čaje.
Jahody rozmačkáme s cukrem, přidáme štávu a kůru z citrónu, přilijeme čaj a vše umístíme do větší nádoby. Zalijeme třemi litry vařící vody, necháme zchladnout a přidáme kvasinky s živnou solí. Zakryjeme a necháme týden stát. Denně nádobu promícháme. Poté scedíme do demižonu, doplníme po hrdlo studenou vodou a zajistíme vzduchovým uzávěrem. Po skončení fermentace stočíme do tmavých nádob.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 30.4.2008 12:29
Zkvasit lze ledacos. Jahody mají příliš jemnou chuť i vůni a chybějí jim kyseliny. Proto ten citron a čaj, aby se to vůbec dalo pít. Já bych raději zkusil nějaké chuťově výraznější ovoce.
V tom receptu se mi moc nelíbí to každodenní míchání. A chybí jedna důležitá informace - jak velký demižon použít. Matematicky mě to vychází na 10L a to se mi zdá docela hodně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?), 30.4.2008 12:41
Obávám se, že to vychází na 5 nikoli 10 litrů. Toho cukru by bylo nejspíš málo. Jahody jsou, ač se to nezdá, velmi málo sladké ovoce (kalorické asi jako citróny). Stačí zkusit vypít šťávu z rozmrazených neproslazených plodů.
Jahodové víno jsem zkoušel v mládí, s nevelkým úspěchem. Špatně se čistilo, chuťově nic moc, přearomatizované, sklon k plesnivění a potřeba cukru vysoká. Dle popsaného receptu bude možná lepší, čistit se bude lépe díky tříslovinám v čaji, ale technologie je příliš složitá. Taky škoda jahod.
Lepší zkušenosti jsem měl s přidáním jahod do jiných vín - rybízového, višňového, jablečného. Problém byl ale s uchováním šťávy, neboť ovoce nezraje ve stejnou dobu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pa - (12) - 168.167 (?), 30.4.2008 13:18
Když jsem vás tu zastihl pane Vysloužile, nemáte pro mě radu? Nechal jsem v jednom demižonu víno příliš dlouho ležet na kvasnicích a i když je chuťově dobré, má nepříjemnou vůni. Myslíte že se to spraví?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|