Výsevy z plodů velkoplodých odrůd jsme nezkoušel, přesévám jen ty měsíční - ty jsou věrné. Zkoušel jsme to přesévat, bílé dávají bílé... Zkoušel jsem i ty měsíční "preparovat" a měl problémy s klíčením. Teď všechny přezrálé nebo už na zem spadlé a doslova šedivé hodím do kelímku. Když zaschnou, rozmáčím tu hmotu a semínka vytřu na sítku na čaj, dužninu odplavím. Možná až budu v důchodu ačnu křížit na chuť Frau Mieze Schindler, Karmen, Marieva a třeba k nim přibyde něco novějšího. Ale to ještě bude trvat.
A pro Petra76: pokud necháte hlavní kořínek bez zaštípnutí, kořenový systém nebude mohutnět, pořád bude mít dominanci ten hlavní. S tím je spojený menší příjem živin a vody, mnohdy pomalejší růst. Dělá se to u mnoha pikýrovaných rostlin, které už při pikýrování mají solidní kořínek. Některé rostliny to nesnáší (obyčejně ty u kterých se preferuje přímý výsev na stanoviště), ale jahodník to není. Já k tomu šoupnu obrázek.