Jahodnik



host - 33.160 (?)
9.2.2013 6:59

Dobrý den,

mohu vědět p. Ivane, proč ten kořen zaštipujete?

Děkuji

Petr76

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 131.131 (?), 28.1.2013 11:52

Dekuji Ivane smiley

                  
host - 33.160 (?), 9.2.2013 6:59

Dobrý den,

mohu vědět p. Ivane, proč ten kořen zaštipujete?

Děkuji

Petr76

                  
host - 237.232 (?), 9.2.2013 8:21

Grandianu jsem před pár lety vysel a tuším, že z 15 semínek vzešlo 8. Loni jsem jsem udělal pokus: z velkoplodé jsem pracně vypižlal semínka pro letošní sadbu. I ptám se - nezkoušel jste to také někdy?    I.

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 11.2.2013 12:31

Výsevy z plodů velkoplodých odrůd jsme nezkoušel, přesévám jen ty měsíční - ty jsou věrné. Zkoušel jsme to přesévat, bílé dávají bílé... Zkoušel jsem i ty měsíční "preparovat" a měl problémy s klíčením. Teď všechny přezrálé nebo už na zem spadlé a doslova šedivé hodím do kelímku. Když zaschnou, rozmáčím tu hmotu a semínka vytřu na sítku na čaj, dužninu odplavím. Možná až budu v důchodu ačnu křížit na chuť Frau Mieze Schindler, Karmen, Marieva a třeba k nim přibyde něco novějšího. Ale to ještě bude trvat.

A pro Petra76: pokud necháte hlavní kořínek bez zaštípnutí, kořenový systém nebude mohutnět, pořád bude mít dominanci ten hlavní. S tím je spojený menší příjem živin a vody, mnohdy pomalejší růst.  Dělá se to u mnoha pikýrovaných rostlin, které už při pikýrování mají solidní kořínek. Některé rostliny to nesnáší (obyčejně ty u kterých se preferuje přímý výsev na stanoviště), ale jahodník to není. Já k tomu šoupnu obrázek.

Po 14 dnech od zaštípnutí
Po 14 dnech od zaštípnutí
                     
host - 240.4 (?), 11.2.2013 13:10

Děkuji za vysvětlení. Tak nějak jsem to tušil. Vaše kořínky Vám závidím. Já zrovna včera pikýroval a kořínky jsem takové neměl ani omylem. Zalévám podmokem.

Petr76

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 11.2.2013 13:35

Asi dost hraje roli teplota prostředí. V ložnici, kde se topí jen v případě, že venku je pod -5°C ty kořínky narůstají ve větší rovnováze s nadzemní částí. Jahoda klíčí a semenáčky rostou při teplotách do 15°C, když svítí sluníčko mají více. Přidávám ještě foto, abyste viděl jakou strukturu má výsevní substrát. Jsou v něm živiny prakticky jen z rozkladu listovky.

Klíčení
Klíčení
První pikýrování
První pikýrování
Temptation 10 týdnů po výsevu (začátek dubna)
Temptation 10 týdnů po výsevu (začátek dubna)
Můj sadbovač - v tomhle substrátu je moc perlitu
Můj sadbovač - v tomhle substrátu je moc perlitu
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 11.2.2013 13:58

to jste Ivane vysel do vysevniho substratu s perlitem nebo je tam neco jineho?

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 11.2.2013 14:22

Raději perlit, písek, listovka, obyč. kompost. Až když přepichuji a nemám čas jít na zahradu, koupil bych substrát. Už to na vlákně je u dotazu na jednu odrůdu je popsané - Mesačné jahody Mignonette.

                     
host - 240.4 (?), 11.2.2013 16:57

Já je mám v obýváku na JV okně. V obýváku je 23°C. Mám je tedy raději přemístit do pokuje s JV oknem a teplotou 16-19°C?

Děkuji za radu.

Petr76

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 11.2.2013 18:31

Ano. Já ctím teorii, že kořeny dobře rostou v teplotách mezi do 20°C a zatím mi to vždy vycházelo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika